ΣΟΚ! Τούρκοι Κατέρριψαν Ρώσικο Μαχητικό Αεροσκάφος Τύπου Sukhoi - Video


Τουρκικές δυνάμεις κατέρριψαν Ρωσικό μαχητικό στη Συριακή πλευρά της Τούρκο - Συριακής μεθορίου, κατηγορώντας το για παραβίαση, κάτι που η Μόσχα απορρίπτει. Την είδηση επιβεβαίωσε το Ρωσικό υπουργείο άμυνας.


Οι χειριστές πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης πριν τη συντριβή αλλά, σύμφωνα με το CNN TURK, ο ένας από τους δύο είναι νεκρός και ο δεύτερος κρατείται αιχμάλωτος στα χέρια Τουρκομάνων στρατιωτών στη Συρία. 

H Μόσχα απέρριψε τις κατηγορίες για παραβίαση, υποστηρίζοντας πως μπορεί να αποδείξει ότι το μαχητικό βρισκόταν στη συριακή επικράτεια καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης. Σύμφωνα με τη Ρωσική πλευρά, φαίνεται πως η κατάρριψη έγινε με αντιαεροπορικά πυρά.

Οι πρώτες αναφορές από τη Ρωσία επιβεβαίωναν τη χρήση του συστήματος εκτόξευσης, ανέφεραν όμως ότι την πρώτη ώρα η τύχη των δύο πιλότων και το πού βρίσκονται, ήταν άγνωστη. Η ενημέρωση περιοριζόταν στο ότι, ελικόπτερα αναζητούν τους χειριστές.

Η Τουρκική πλευρά, με ανακοίνωση της πολεμικής αεροπορίας, υποστήριξε πως προειδοποίησε 10 φορές μέσα σε διάστημα 5 λεπτών το Ρωσικό μαχητικό και η κατάρριψη έγινε από δύο F16. Το πρωθυπουργικό της γραφείο, περιορίστηκε στο ότι θα διαβουλευθεί με Ο.Η.Ε. και Ν.Α.Τ.Ο. για τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία.