Audacity: Δωρεάν Audio Editor - Recorder
για Mac, Linux και Windows (+Video Tutorial)

Audacity: Δωρεάν Audio Editor - Recorder
Audacity: Είναι ίσως ο καλύτερος και πιο γνωστός Free Audio Editor - Recorder. Σε αυτήν την ανάρτηση θα δούμε την εγκατάσταση της έκδοσης 2.1.2 μαζί με την επέκταση Lame που επιτρέπει την αποθήκευση αρχείων που θα επεξεργαστούμε - ηχογραφήσουμε, σε μορφή mp3.


Είναι μια πλήρης, δωρεάν σουίτα επεξεργασίας αρχείων ήχου που υποστηρίζει την Ελληνική γλώσσα, με την οποία μπορούμε να κόψουμε (και να ράψουμε), να ηχογραφήσουμε από μικρόφωνο η από το σύστημα μας, να μετατρέψουμε παλιούς δίσκους η κασέτες (αν υπάρχουν ακόμα) σε ψηφιακή μορφή, να προσθέσουμε εφέ, να μιξάρουμε, να βελτιώσουμε την ποιότητα και πολλά πολλά ακόμη. Παρά την όχι και τόσο ελκυστική διεπαφή του, είναι ένα ''εργαλείο'' που παρά του ότι αρχικά φαίνεται περίπλοκο, είναι απλό, αποτελεσματικό και δίνει στους χρήστες μεγάλη ευελιξία.


Αρκεί μία επίσκεψη στο web.audacityteam.org , ένα κλικ στο  1  
και άλλο ένα στο "Audacity 2.1.1 installer (25.3 MB)" αμέσως μετά,
για τη λήψη του .exe αρχείου.

Για την εγκατάσταση επλέγουμε (προαιρετικά) Ελληνικά και απλά ακολουθούμε τη διαδικασία, αφού δεν υπάρχει κίνδυνος να ''φορτωθούμε" κανενός είδους "σαβούρα''.

Όταν για πρώτη φορά τρέξουμε το πρόγραμμα, εμφανίζεται το παρακάτω παράθυρο από το οποίο μπορούμε (προαιρετικά) να επιλέξουμε τρόπο για βοήθεια η να τσεκάρουμε το box κάτω αριστερά, για να μην εμφανιστεί ξανά.




Video Tutorial



Επίσης όταν για πρώτη φορά επιχειρήσουμε να αποθηκεύσουμε κάποιο αρχείο που επεξεργασθήκαμε η ηχογραφήσαμε σε μορφή mp3, θα χρειαστεί να εγκαταστήσουμε το lame_enc.dll.

Η διαδικασία είναι η εξής: Αφού ανοίξουμε ένα (π.χ. wav) αρχείο με το Audacity, πατάμε Αρχείο  Export Audio  επιλέγουμε μορφή mp3, στο επόμενο παράθυρο ⇨ Κατέβασμα...




⇨ Lame download page ⇨ Lame_v3.99.3_for_Windows.exe - (SHA256 SUM here) 
και κάνουμε εκατάσταση του αρχείου.



Το Lame έχει πλέον εγκατασταθεί στο σύστημα μας και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την εξαγωγή αρχείων σε μορφή mp3, μετά την επανεκκίνηση του  Audacity 2.1.2.