Ο Δημιουργός του Φονικού Blue Whale Challenge Game, Philipp Budeikin

Blue-Whale-Game-Philipp-Budeikin

Το πρόσωπο πίσω από το φονικό διαδικτυακό παιχνίδι, Μπλε Φάλαινα ακούει στο όνομα Philipp Budeikin. Ο 21 ετών Ρώσος που συνελήφθη και κρατείται φυλακισμένος, συνεχίζει να έχει φανατικούς υποστηρικτές · λαμβάνει σορούς ερωτικών επιστολών, κυρίως από νεαρά κορίτσια που δηλώνουν ερωτευμένα μαζί του.


Philipp-Budeikin-1


Το «παιχνίδι» Blue Whale Challenge έχει απασχολήσει για αρκετό καιρό επιστήμονες, αρχές, media και χρήστες, αφού οι φονικές προκλήσεις του βάζουν σε κίνδυνο τη ζωή χιλιάδων παιδιών. Παίρνουν μέρος σε δοκιμασίες άκρως επικίνδυνες για την υγεία και τη σωματική τους ακεραιότητα, ενώ έχει οδηγήσει πολλά από αυτά μέχρι και σε αυτοκτονία.

Veronika-Volkova-Yulia-Konstantinova-victims
Veronika Volkova και Yulia-Konstantinova. Θύματα του Blue Whale Challenge

Άκρως μεθοδικός


Στελέχη της αρμόδιας επιτροπής που εξέτασαν Philipp Budeikin ανέφεραν πως ο ίδιος ήταν άκρως μεθοδικός. Αρχικά, αυτός και οι συνεργοί του προσέλκυαν τα θύματά τους μέσω του social media VK, πλησιάζοντας όσο περισσότερα παιδιά μπορούσαν για να καταλάβουν ποια από αυτά θα ήταν εύκολο να τα χειριστούν.

Ξεχώριζαν όσα παιδιά είχαν ψυχολογικά προβλήματα, υποβάλλοντας τα σε περίεργες δοκιμασίες. Πολλά, εγκατέλειπαν κυρίως από φόβο · σε αυτά που έμεναν, δίνονταν η δοκιμασία να κόψουν τις φλέβες τους, να σκαρφαλώσουν πάνω σε μια οροφή, να σκοτώσουν ένα ζώο και ακολούθως να ανεβάσουν φωτογραφίες ή βίντεο, ως απόδειξη για αυτά που έχουν κάνει.

Τα περισσότερα από τα παιδιά, έμεναν σε αυτό το στάδιο · όσα συνέχιζαν, ήταν έτοιμα να ακολουθήσουν όποια δοκιμασία τους δίνονταν ασχέτως το πόσο δύσκολη θα ήταν αυτή. Ένιωθαν ότι η ομάδα στην οποία βρίσκονταν ήταν σημαντική και έπρεπε να ακολουθήσουν τους «κανόνες» που επιβάλλονται.


Philipp-Budeikin


Και κρατούμενος, νιώθει ανέγγιχτος ο Budeikin


Την ώρα που έσπρωχνε τα παιδιά να δώσουν τέλος στη ζωή τους, τους καθησύχαζε:
Θα σας συγκεντρώσω όλους σε μια ομάδα στον ουρανό, τους έλεγε.


Ο ίδιος δεν αρνείται ούτε στιγμή όσα του καταλογίζουν:

Ναι, πράγματι αυτό έκανα. Μην ανησυχείτε, θα τα καταλάβετε όλα · όλοι θα καταλάβουν...

Αυτά τα παιδιά πέθαναν ευτυχισμένα. Τους έδωσα αυτό που δεν είχαν στην πραγματική ζωή: ζεστασιά, κατανόηση και επαφή... Υπάρχουν οι άνθρωποι και υπάρχουν και τα βιολογικά απόβλητα. Εκείνοι που δεν αντιπροσωπεύουν καμιά αξία για την κοινωνία. Που προκαλούν ή θα προκαλέσουν μόνο ζημιά στην κοινωνία. Καθάριζα την κοινωνία από τέτοια άτομα. Όλα ξεκίνησαν το 2013 όταν δημιούργησα την on line κοινότητα, F57. Είχα αυτή την ιδέα για 5 χρόνια. Ήταν αναγκαίο να ξεχωρίσω τα φυσιολογικά άτομα από τα βιολογικά σκουπίδια, δήλωσε.


Ενημέρωση της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος για το Blue Whale Challenge


dioksi-ilektronikou-egklimatos

Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας ενημερώνει τους πολίτες και ιδίως τους γονείς αναφορικά με τη διαδικτυακή δοκιμασία Blue Whale Challenge:

Στη χώρα μας δεν έχει σημειωθεί αντίστοιχο περιστατικό, όμως η Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος επαγρυπνεί, σε κάθε περίπτωση, για την άμεση ανίχνευση και πρόληψη σχετικών συμβάντων, καθώς λόγω της μεγάλης επικινδυνότητας, το φαινόμενο ενδέχεται να λάβει πραγματικές και εξαιρετικά σοβαρές διαστάσεις.

Εάν κάποιος γονέας υποπτευθεί πως το παιδί του σχεδιάζει να προβεί στη δοκιμασία – πρόκληση Μπλε Φάλαινα ή σε παρόμοια, ή όποιος πολίτης γνωρίζει σχετικές πληροφορίες γι’ αυτό, καλείται να επικοινωνήσει άμεσα με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με τους ακόλουθους τρόπους:


- Τηλεφωνικά: 11188


- Στέλνοντας e-mail στο: ccu@cybercrimeunit.gov.gr


- Μέσω twitter: @CyberAlertGR

- Μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνες συσκευές (smart phones/tablets): CYBERΚΙD