Βρέθηκε Χαμένη Αρχαιοελληνική Πόλη στο Ιράκ (Pics)

Η CIA «βοήθησε» για την ανακάλυψη αρχαίας πόλης

του Μεγάλου Αλεξάνδρου

chameni-poli-megalou-alexandrou

Σύμφωνα με την Daily Mail, φωτογραφίες από drones και απόρρητες δορυφορικές εικόνες των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ, συνετέλεσαν στην ανακάλυψη της, στην ευρύρτερη περιοχή του Qalatga Darband. Ιδρύθηκε το 331 π.Χ. πιθανότατα από τον Μέγα Αλέξανδρο. Η ονομασία, στην κουρδική γλώσσα,  σημαίνει  Κάστρο  Στο Ορεινό Πέρασμα.


Ανακαλύφθηκε από ομάδα Ιρακινών και Βρετανών αρχαιολόγων, με επικεφαλής ειδικούς από το Βρετανικό Μουσείο.

chameni-poli-megalou-alexandrou-2


Πρόκειται για μια πόλη που χτίστηκε πιθανώς για την προετοιμασία της μεγάλης μάχης στα Γαυγάμηλα ή μετά από αυτή, για την εδραίωση της κυριαρχίας του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην περιοχή.

Οι αρχαιολόγοι γνώριζαν από παλιά ότι στη θέση Νταρμπάντ ι Ράνια, στην τεχνητή λίμνη Ντουκάν στον ποταμό μικρό Ζάμπ υπάρχουν αρχαία. Το σημείο ήταν ανέκαθεν στρατηγικής σημασίας, όμως η ιστορία του δεν είχε αποδειχθεί με στοιχεία.

Όλα αυτά, μπορεί σε εμάς τους σύγχρονους Έλληνες να μην λένε και πολλά, ωστόσο πρόκειται για μια θέση που έγινε η ιστορική μάχη που έδωσε στον Αλέξανδρο το θρόνο της Περσικής Αυτοκρατορίας, λίγα μόλις χιλιόμετρα από τα Άρβυλα, τη σημερινή Ερμπίλ, πρωτεύουσα του ιρακινού Κουρδιστάν.


chameni-poli-megalou-alexandrou-5

Η θέση δεν είχε καμία σημασία για τη CIA. Οι Αμερικανοί ωστόσο ήθελαν να γνωρίζουν τα πάντα για την περιοχή που βρίσκεται σε ένα σημείο κλειδί ανάμεσα σε Τουρκία, Ιράκ, Ιράν και Συρία κι έτσι από τη δεκαετία του 1960 είχαν βάλει μπροστά την επιχείρηση Corona για την πλήρη χαρτογράφησή της.

Κατασκοπευτικοί δορυφόροι μπήκαν μπροστά και κατέγραψαν τα πάντα. Στις εικόνες από το στρατηγικής σημασίας σημείο φαίνεται ολοκάθαρα ότι στο πέρασμα Καλάτγκα Νταρμπάντ υπάρχουν ενδείξεις αρχαίας πόλης.


 Ο John McGinis, ανώτερο στέλεχος της ομάδας, δήλωσε:
Είναι ακόμη νωρίς, αλλά πιστεύουμε ότι ήταν μια πολυσύχναστη πόλη στο δρόμο από το Ιράκ προς το Ιράν. Μπορείτε να φανταστείτε τους ανθρώπους που προμήθευαν κρασί στους στρατιώτες που περνούσαν από εκεί.


chameni-poli-megalou-alexandrou-4

Το σημείο στο οποίο βρίσκεται η πόλη, άρχισε να αποσπά την προσοχή των αρχαιολόγων όταν εντοπίστηκε, σε απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες της CIA. Στη συνέχεια, χρησιμοποιήθηκαν drones που αποκάλυψαν τα περιγράμματα των κτηρίων και ξεκίνησαν έρευνες.


chameni-poli-megalou-alexandrou-3

Πληθώρα κεραμιδιών από τερακότα καθώς επίσης ελληνικά και ρωμαϊκά αγάλματα που βρέθηκαν εκεί, υποδηλώνουν πως η πόλη θα μπορούσε να έχει ιδρυθεί από τον μεγάλο στρατηλάτη.


chameni-poli-megalou-alexandrou-1

Τα αγάλματα είναι (μέχρι στιγμής) δύο: Το ένα, μία γυναικεία μορφή που πιστεύεται ότι είναι η ελληνική θεά της βλάστησης, Περσεφόνη και το άλλο ότι είναι ο Άδωνις, σύμβολο γονιμότητας στην αρχαία Ελλάδα.