Firefox Quantum - Η Στιγμή που θα Αφήσεις τον Chrome, Έφτασε!

Firefox-Quantum
Ο νέος Firefox έφτασε, είναι ταχύτατος, έτοιμος να κατακτήσει την πρωτιά και λέγεται Quantum!
Ο Firefox (το πνευματικό τέκνο του κορυφαίου browser της δεκαετίας του 90, του Netscape Navigator) αν και ήταν ο δημοφιλέστερος εναλλακτικός browser όλη την προηγούμενη δεκαετία, δεν κατάφερε ποτέ να εκθρονίσει του Internet Explorer. Αντίθετα ο Chrome ήταν αυτός που έμελλε να ρίξει τον Explorer από την κορυφή έχοντας προσπεράσει και τον Firefox, παρότι ότι ο ίδιος δεν έχει κλείσει δεκαετία.

Φαινόταν για χρόνια πως ήταν καταδικασμένος να βρίσκεται πάντα στην τρίτη θέση, υπό τη σκιά των 2 αντιπάλων. Κι όμως, είναι ο μοναδικός εκ των κορυφαίων browsers που ο κώδικας του είναι εντελώς ανοικτός και αναπτύσσεται από προγραμματιστές από όλο τον πλανήτη γη.

Αρχικά, τουλάχιστον, ο Chrome είχε συγκεντρώσει τα φώτα της δημοσιότητας και χάρη στην προώθηση της Google, αλλά και λόγω των προηγμένων, για την εποχή, χαρακτηριστικών του. Η εποχή αυτή έχει αλλάξει, μαζί της όμως έχουν αλλάξει κι οι απαιτήσεις των χρηστών, των ιστοσελίδων όπως και οι δυνατότητες των υπολογιστών που έχουμε μπροστά μας · και ο Chrome δε φαίνεται να ακολουθεί...
               
Η υπεύθυνη για τον Firefox κοινότητα που είναι υπό την εποπτεία του Mozilla Foundation, το «είδε» αυτό και πριν 3 περίπου χρόνια, ξεκίνησε για την πλήρη ανανέωση του περιηγητή, από τη βάση μέχρι την κορυφή του.

Μόλις πριν λίγους μήνες, έλαβε χώρα το project Electrolysis το οποίο «σπάει» τον Firefox σε 4 σπειρώματα, τα οποία μπορούν να τρέχουν ταυτόχρανα. Και ως γνωστό, οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν σήμερα τετραπύρηνους επεξεργαστές.

Έτσι, εδώ και λίγο καιρό κυκλοφόρησε η έκδοση 57 που ενσωματώνει τη μηχανή Quantum η οποία είναι «υπεύθυνη» για την πραγματικά μεγάλη ταχύτητα του Firefox. Σχεδιάστηκε από το μηδέν, έτσι ώστε να εκμεταλλεύεται υπολογιστές με επεξεργαστές πολλών πυρήνων. Η απόδοση της Quantum αυξάνεται γραμμικά, ανάλογα με τον αριθμό των πυρήνων.

Αποτέλεσμα? Ένας browser υπερσύγχρονος, με ανανεωμένο και σύγχρονο interface, απίστευτα γρήγορος και ελαφρύς. Οι άνθρωποι της Mozilla Foundation αναφέρουν πως καταναλώνει τουλάχιστον 30% λιγότερη μνήμη από τον Chrome (άσχετα με τον αριθμό των ανοιχτών καρτελών).

Και το καλύτερο! δεν "κουβαλάει" τίποτε στην πλάτη του από τη Google, ούτε "παρακολουθεί" που, πότε και τι έκανες όπως ο Chrome της κουτσομπόλας Google.

Η αφορμή για να «παρατήσεις» τον Chrome, λέγεται Firefox Quantum (τουλάχιστον μέχρι να δούμε τις ανάλογες κινήσεις και τα αποτελέσματα της άλλης πλευρά). Κατέβασέ τον από ►Εδώ.
πηγή blog.public