Σαν Σήμερα ο Στάλιν Διατάζει τον Διωγμό των Ελλήνων της ΕΣΣΔ

γκουλαγκ σιβηρια σταλιν
Σαν Σήμερα στις 15 Δεκεμβρίου του 1937, ο Ιωσήφ Στάλιν διέταξε την δίωξη των Ελλήνων που βρίσκονταν σε εδάφη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, όπως Ποντίων και Μαριουπολιτών. Συμπεριελάμβανε όλους τους άντρες ανεξαρτήτως ιδεολογίας, καταγωγής και κοινωνικής θέσης. Λόγω εθνικότητας και μόνο, οι Έλληνες βρέθηκαν ξαφνικά κατηγορούμενοι ως "απειλή για τον σοσιαλισμό".

Συνελήφθησαν ακόμη και οι πολιτικοί πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην Ε.Σ.Σ.Δ. από το 1928 κι έπειτα, όπως επίσης ντόπιοι με ελληνική καταγωγή και γλώσσα. Με διάταγμα που υπέγραψε ο επικεφαλής της Κρατικής ασφαλείας Νικολάι Γιεζόφ, η ελληνική υπηκοότητα κρίθηκε "ύποπτη", με την Ασφάλεια να συλλαμβάνει δεκάδες χιλιάδες πολίτες με ελληνική καταγωγή. Η πολιτική αυτή, της δίωξης των μειονοτήτων, αποτέλεσε και σε άλλες περιπτώσεις βασικό άξονα της πολιτικής του Στάλιν.

γκουλαγκ σιβηρια σταλιν - 5

Το φθινόπωρο του ίδιου έτους, οι Σταλινικοί αποφάσισαν ότι η ύπαρξη εθνικών σχολείων -φινλανδικών, αγγλικών, ελληνικών- αποτελούσαν απειλή για το σοσιαλισμό. Λίγο πριν ο Στάλιν διατάξει τις διώξεις, στον Καύκασο την Κριμαία και σε άλλες περιοχές, έκλεισαν 250 ελληνικά σχολεία.
               

Στα Γκούλαγκ της Σιβηρίας Χάθηκαν Περισσότεροι από 38.000 Έλληνες


Μετά το διάταγμα του Γιεζόφ, τουλάχιστον ο μισός ελληνικός πληθυσμός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας. Όπως αναφέρει ο ομογενής Ιβάν Τζούχα, που μελέτησε τις διώξεις των Ελλήνων στη Σοβιετική Ένωση, τουλάχιστον 38.000 Ελληνικές ψυχές χάθηκαν στα Γκούλαγκ της Σιβηρίας.

γκουλαγκ σιβηρια σταλιν - 1

Πολλοί από τους συλληφθέντες εκτελέστηκαν χωρίς δίκη · μόνο στην Κριμαία ήταν τουλάχιστον 3.000. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στη Σιβηρία, όπου «εργάζονταν» 15 ώρες την ημέρα στα ορυχεία με τη θερμοκρασία κάτω από τους -50 βαθμούς Κελσίου. Αυτοί που έζησαν περισσότερους από 3 μήνες, ήταν λίγοι.

γκουλαγκ σιβηρια σταλιν - 3

Οι διωγμοί συνεχίστηκαν μέχρι το 1949, όταν ακόμα 37.000 Έλληνες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους. Οι βιαιότητες άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια το 1956, όταν άρχισε η "αποσταλινοποίηση", καθώς μέχρι τότε ήταν μυστικό επτασφράγιστο.

Κλειστά παραμένουν τα αρχεία, ακόμη και σήμερα, για εκείνη την περίοδο. Η διώξεις κατά των Ελλήνων, που κράτησαν συνολικά 19 χρόνια, είναι ένα έγκλημα που κανείς ποτέ δεν πλήρωσε κι ένα δείγμα της παράνοιας του Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Στάλιν, ο οποίος έβλεπε εχθρούς, παντού.

γκουλαγκ σιβηρια σταλιν - 2

Το εντελώς παράλογο είναι ότι την ώρα που η ίδια η Ρωσία έχει αποκηρύξει τον Σοβιετικού τύπου φασισμό, στη χώρα μας υπάρχουν ακόμα ένθερμοι «αντιφασίστες» νοσταλγοί του... "πατερούλη", ο οποίος τελευταία στιγμή "τα 'σπασε" με τον, μέχρι τότε σύμμαχο, Αδόλφο Χίτλερ.

γκουλαγκ σιβηρια σταλιν - 4

Τι κι αν στην πραγματικότητα, οι δύο δικτάτορες δεν συναντήθηκαν ποτέ και η επίσημη υπογραφή της Συνθήκης μη επίθεσης στη Μόσχα (με την έγκριση του Στάλιν) πραγματοποιήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών και πιστά τσιράκια τους: Γιόαχιμ φον Ρίμπεντροπ και τον "Πετρωμένο" Βιατσεσλάβ Μόλοτοφ?

Η «αφύσικη» αυτή συμμαχία ανάμεσα στις δύο ολοκληρωτικές δυνάμεις που επέτρεψε την εισβολή στην Πολωνία, ξεκίνησε τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο.