Ξεκινάει το Εξοικονομώ Κατ' Οίκον 2018

εξοικονομώ κατ' οίκον
Στις 08/03/2018 θα ανοίξει (επιτέλους) η ηλεκτρονική πλατφόρμα του 2ου Εξοικονομώ κατ’ Οίκον (επιδοτούμενο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών/κτιρίων) για την υποβολή αιτήσεων, σηματοδοτώντας ουσιαστικά την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος, το οποίο αναμενόταν εδώ και αρκετό καιρό.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα παίζει κομβικό ρόλο στην υλοποίηση του προγράμματος, καθώς αυτή τη φορά τόσο η κατάθεση όσο και η διεκπεραίωση των αιτήσεων θα γίνεται μόνο ηλεκτρονικά. Από την ίδια πλατφόρμα οι ενδιαφερόμενοι θα επιλέγουν χρηματοπιστωτικό οργανισμό (αν επιθυμούν τη λήψη δανείου), όπως επίσης και θα ενημερωθούν για το αν εγκρίθηκε ή όχι αίτηση ένταξής τους.

Η συνολική δαπάνη του προγράμματος ανέρχεται σε €292.200.000 ενώ ο προϋπολογισμός του, συμπεριλαμβανομένων των ιδιωτικών κεφαλαίων, αναμένεται να ανέλθει στα €500.000.000.

Ο προϋπολογισμός κάθε αίτησης δε θα μπορεί να υπερβαίνει τα €25.000, περιλαμβάνοντας δαπάνες για την ενεργειακή αναβάθμιση του ακινήτου, όπως την αντικατάσταση των κουφωμάτων, την τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κτιριακό κέλυφος, την αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης και την αναβάθμιση του συστήματος παροχής ζεστού νερού.

Η ενεργειακή αναβάθμιση αφορά μονοκατοικίες, πολυκατοικίες και μεμονωμένα διαμερίσματα που χρησιμοποιούνται ως κατοικίες, έχουν οικοδομική άδεια κι έχουν καταταχθεί βάσει του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης στην κατηγορία Δ ή χαμηλότερη.


Το ποσοστό της επιδότησης

Το ποσοστό της επιδότησης υπολογίζεται με βάση εισοδηματικά κριτήρια, περιλαμβάνοντας 7 κατηγορίες. Λαμβάνουν 60% επιδότηση  ιδιοκτήτες με ατομικό εισόδημα έως €10.000 ή έως €20.000 οικογενειακό, το οποίο μειώνεται στο 50% για ατομικό εισόδημα 10.001 έως €15.000 και οικογενειακό 20.001 έως €25.000.

Από τις 7 εισοδηματικές κατηγορίες που ορίζονται, στις 6 στις οποίες προβλέπεται επιδότηση υπάρχει προσαύξηση 5% ανά προστατευόμενο μέλος, υπό την προϋπόθεση η συνολική επιδότηση να μην υπερβαίνει το 70% στις 4 πρώτες και το 50% στις 2 τελευταίες.

Ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία ορίζεται και ο ενεργειακός στόχος που θα πρέπει να επιτυγχάνεται από τις ενεργειακές παρεμβάσεις. Έτσι, θα απαιτείται εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 40% για τις δύο πρώτες κατηγορίες των δικαιούχων, ενώ για τις υπόλοιπες οι παρεμβάσεις θα πρέπει να πετυχαίνουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας πάνω από το 70% της κατανάλωσης. πηγή dikaiologitika.gr
               

Ανοίγει η Πλατφόρμα Υποβολής Αιτήσεων Ένταξης στο Πρόγραμμα