1921: Η Συνθήκη Φιλίας και Αδελφότητας Σοβιετικής Ένωσης - Τουρκίας. Η Αντίστροφη Μέτρηση για την Ελλάδα, Ξεκινά


Βλαντιμίρ Λένιν - Κεμάλ Ατατούρκ
Οι Ρώσοι μπολσεβίκοι, μετά την υπογραφή της Συνθήκης Μπρεστ-Λιτόφσκ (3/3/1918), στη Λευκορωσία, επανέρχονται στα προ του 1878 σύνορά τους. Η συνθήκη που υπέγραψε ο Λένιν, αφορούσε τις Κεντρικές Δυνάμεις (Γερμανία, Πολωνία Λιθουανία, Φινλανδία, Ουκρανία και Οθωμανική Αυτοκρατορία) και υπήρξε ιδιαίτερα επώδυνη για τη Ρωσία · την άλλοτε Τσαρική Αυτοκρατορία.

Η Συνθήκη αφαίρεσε περίπου το 14 των εδαφών, με τους πληθυσμούς τους και σε ίδιο ποσοστό του συνόλου της βιομηχανίας της, καθώς και το 110 του συνόλου των πλουτοπαραγωγικών πηγών, ανθρακωρυχείων κ.λπ.

Ταυτόχρονα, οι Μπολσεβίκοι αλλάζουν την πολιτική τους έναντι των Τούρκων. Η σύσφιξη των σχέσεων Βλαντίμιρ Λένιν - Κεμάλ Ατατούρκ οδηγεί σε συνδιάσκεψη και οι δύο λαοί, Τουρκίας και Σοβιετικής Ένωσης, θα βαδίσουν μαζί το δρόμο της συνεργασίας.

Ακολουθεί, στις 16 Μαρτίου 1921 η υπογραφή Συνθήκης Φιλίας και Αδελφότητος μεταξύ ΕΣΣΔ και Τουρκίας, εκχώρηση από τη Σοβιετική Ένωση στην Τουρκία των κατεχόμενων εδαφών Καρς, Αρνταχάν και Αρτβίν και η υπογραφή στρατιωτικής - οικονομικής βοήθειας σε χρήμα και πολεμικό υλικό.

Η τελετή παράδοσης του Καρς στους Τούρκους, από τον ρωσικό στρατό

Μιχαήλ  Βασίλιεβιτς Φρούντζε
Η στρατιωτική βοήθεια συνίστατο σε 35.000 τυφέκια, πολλά εκατομμύρια σφαίρες, πυροβόλα όπλα, οβίδες, άλλο στρατιωτικό υλικό, δεξαμενές με πετρέλαιο και βενζίνη αλλά και 10.000.000 χρυσά ρούβλια. Μαζί μ’ αυτήν τη στρατιωτική βοήθεια αποστέλλεται και ο σύμβουλος του Λένιν, Ρώσος στρατηγός Μιχαήλ Βασίλιεβιτς Φρούντζε ως σύμβουλος, πλέον, του Κεμάλ.

Η Συνθήκη που υπέγραψαν οι δύο χώρες και η μεγάλη στρατιωτική βοήθεια που έλαβε η Τουρκία ήταν καθοριστικής σημασίας για την εξέλιξη των επιχειρήσεων του ελληνικού στρατού στη Μικρά Ασία.

Ο «εναγκαλισμός» Λένιν - Ατατούρκ, η στενή συνεργασία και βοήθεια που παρείχαν οι Σοβιετικοί στην Τουρκία, ανάγκασαν και τους Αγγλογάλλους να αλλάξουν τακτική απέναντι των Ελλήνων. Η Ελλάδα έμενε στην ουσία άνευ συμμάχων, αφού τα συμφέροντα των Άγγλων υπερίσχυαν στις επιλογές τους και ταυτίζονταν με την πλευρά της Τουρκίας. Αποσπώντας τον Κεμάλ από τις αγκάλες του Λένιν και κάνοντάς τον σύμμαχό τους, οι Άγγλοι δεν θα είχαν πλέον καμία δυσκολία να ιδιοποιηθούν τα πετρέλαια της Μοσούλης. πηγή pontos-news.gr - Τάσος Κ. Κοντογιαννίδης  
               

Η σύσφιξη των σχέσεων Βλαντίμιρ Λένιν - Κεμάλ Ατατούρκ