Θέμα Τσάμηδων Θέτει... ο ΣΥΡΙΖΑ (!)

πολεμος-ΣΥΡΙΖΑ-Κοτζια-αυγη
Σε ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να πυροδοτηθεί ανά πάσα στιγμή έχει μεταβληθεί ό Υπουργός 'Εξωτερικων, Νίκος Κοτζιάς, ο όποιος αισθάνεται ότι στην πλέον κρίσιμη στιγμή των διαπραγματεύσεων με την Αλβανία, τα Σκόπια και την Τουρκία οι σύντροφοί του αλλά και άλλες δυνάμεις του βάζουν τρικλοποδιές που δυσκολεύουν τους χειρισμούς του.

Ένα κείμενο της κομματικής εφημερίδας του ΣΥΡΙΖΑ «Αυγή» για τους Τσάμηδες αλλά και το κείμενο των «53» του Τσακαλώτου που κατηγορεί τον υπουργό εξωτερικών για μαξιμαλισμό στην διαπραγμάτευση για τα Σκόπια, λίγο έλειψε να προκαλέσουν ανοικτή εσωκομματική σύγκρουση την περασμένη Κυριακή.

πολεμος-ΣΥΡΙΖΑ-Κοτζια-αυγη-1

Οι υποστηρικτές του Κοτζιά (τα μέλη της κινήσεως «Πράττω») ήταν έτοιμοι να εκδώσουν σκληρή ανακοίνωση καταγγελίας κατά του ΣΥΡΙΖΑ · αυτός που τους σταμάτησε την τελευταία στιγμή ήταν ο ίδιος ο υπουργός, ο οποίος έριξε τους τόνους.

Ωστόσο τα δύο κείμενα θεωρήθηκαν υπονομευτικά για την διαπραγματευτική τακτική του υπουργείου εξωτερικών.
              

Εμφύλιος ΣΥΡΙΖΑ - Κοτζιά για Τσάμηδες και Σκόπια

Το πρώτο δημοσιεύτηκε στην σελίδα 63 της Κυριακάτικης Αυγής με τίτλο «Πως τα καταφέραμε έτσι» και αναφέρεται στις σχέσεις με τους 3 από τους 4 γείτονες: Αλβανία, Σκόπια και Τουρκία.

Συμφώνως προς την Αυγή  «Εάν ρωτήσεις τούς Έλληνες στον δρόμο θα σου πουν "μα αυτοί (οι γείτονες) φταίνε» και προσθέτει: «Είναι αλήθεια, αλλά όχι ολόκληρη ή αλήθεια. Οι ελληνικές κυβερνήσεις με πράξεις ή παραλείψεις έχουν αφήσει τα πράγματα να φθάσουν εκεί που εύκολα ο πολίτης να αισθάνεται περικυκλωμένος από τούς Βαλκάνιους γείτονες.

Στην Αλβανία οι Τσάμηδες απαιτούν με κυβερνητική υποστήριξη "συγγνώμη" από την Ελλάδα και επιστροφή των περιουσιών τους. Μέγιστο θράσος ή απαίτηση συγγνώμης από εκείνους που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις κατοχής την περίοδο 40-44 και ευθύνονται για εκατοντάδες δολοφονίες και εκτελέσεις Ελλήνων. Όχι και πως οι δυνάμεις των ΕΔΕΣ και ΕΛΑΣ αντιμετώπισαν "τρυφερά" τους Τσάμηδες».

Και η αναφορά καταλήγει: «Συγγνώμη λοιπόν αποκλείεται αλλά ίσως έπρεπε να είχε γίνει δεκτή κάποια προσφυγή των Τσάμηδων στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια και ή διεκδίκηση των δημευμένων περιουσιών τους στα ελληνικά δικαστήρια».

Η θέση αυτή που εκφράζει το κομματικό έντυπο του ΣΥΡΙΖΑ, πλησιάζει περισσότερο προς την επίσημη αλβανική παρά προς αυτήν της Ελλάδας.

Σε άλλο σημείο ή εφημερίδα καλεί τον υπουργό να κάνει εκπτώσεις στο πακέτο του αλυτρωτισμού και στην τακτική «όλα τα αλυτροτικά ή τίποτα», υποδεικνύοντας: «Μήπως αν το "όλα" αποτύχει πρέπει να αρκεστούμε σε μικρότερα;».

Επίσης, εσωκομματικό κτύπημα κάτω από την ζώνη θεωρείται και το κάτωθι απόσπασμα από το κείμενο των «53» για το «Μακεδονικό»: «Η εμπειρία έχει δείξει ότι όταν στην διαπραγμάτευση η μία ή και οι δύο πλευρές επιδεικνύουν έναν ακραίο μαξιμαλισμό, όταν φθάνει ή στιγμή των απαραίτητων υποχωρήσεων αυτές φαντάζουν πολύ χειρότερες στην κοινή γνώμη από ότι είναι τελικά στην πραγματικότητα».

Μάλιστα, οι «53» ζητούν από τον Κοτζιά να δείξει πολιτικό θάρρος αντίστοιχο με αυτό πού έδειξε ο Σημίτης στο θέμα των ταυτοτήτων!