Τι Ισχύει σε Μια Επιστράτευση - Ποιοι Καλούνται

Τι Ισχύει σε Μια Επιστράτευση - Ποιοι καλούνται
Μία επιστράτευση ενδέχεται να είναι γενική ή μερική. Η μερική αφορά συγκεκριμένες εφεδρικές κλάσεις και περιοχές, περιφέρειες ή διαμερίσματα της επικράτειας καθώς και ειδικές κατηγορίες ή ειδικότητες εφέδρων (αξιωματικών - στρατιωτών).

Δεδομένης της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πολλοί πολίτες αναζητούν στο διαδίκτυο πληροφορίες για το ενδεχόμενο επιστράτευσης.

Γενικός κανόνας είναι ότι σε κατάσταση Πορτοκαλί Συναγερμού, επιστρατεύονται όλες οι σειρές -ΕΣΣΟ- που έλαβαν απολυτήρια τα τελευταία 2 έτη, καθώς επίσης και τα μέλη συγκεκριμένων ειδικοτήτων ναρκαλιευτές, χειριστές ραντάρ κ.λπ. όπως φυσικά και όλοι οι των Ειδικών Δυνάμεων - ΟΥΚ, πεζοναύτες, ΛΟΚ...
  
Μερική και Γενική Επιστράτευση
Αναλυτικά:

1) Κατάσταση Ειδικής ή Μερικής Επιστράτευσης - Πορτοκαλί Συναγερμός:
Συγκεκριμένες ειδικότητες, συγκεκριμένες περιοχές.

Οι υπόχρεοι καλούνται με Φύλλα Ατομικής Προσκλήσεως (τα οποία επιδίδονται από την αστυνομία όλο το 24ώρο) να παρουσιαστούν στις μονάδες που αναγράφουν πάνω τα Φ.Α.Π. μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Στις περιοχές πρώτης γραμμής το χρονικό αυτό διάστημα ορίζεται ως άμεσα και όχι πέραν των 2-4 ωρών. Τελευταία μερική επιστράτευση στην Ελλάδα, έγινε στο ανατολικό Αιγαίο τον Ιανουάριο του '96 και όριζε το χρονικό διάστημα των 2 ωρών.

Στις υπόλοιπες περιοχές το χρονικό περιθώριο αυξάνεται ανάλογα με την απόσταση. Οι μετακινήσεις προς τη μονάδα και πίσω είναι δωρεάν και γίνονται με ειδικά κουπόνια που βρίσκονται στο κάτω μέρος του Φύλλου Ατομικής Προσκλήσεως.

Εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε  αντικειμενική αδυναμία μετάβασης στο χρονικό περιθώριο που τίθεται, τότε πρέπει άμεσα να μεταβείς στο Στρατόπεδο Προώθησης Εφέδρων (υπάρχουν πολλά σε κάθε νομό), το οποίο αναλαμβάνει από εκεί και πέρα την υποχρέωση είτε να σε προωθήσει, σε συνεννόηση με το Γ.Ε.ΕΘ.Α. στη μονάδα σου ή να σε εντάξει σε άλλη μονάδα.

Υπάρχουν δύο φάσεις επιστράτευσης. Στην πρώτη φάση καλούνται όσοι είναι κάτω των 41 ετών και στην δεύτερη όσοι είναι μεταξύ 41 και 45 ετών. Οι μεγαλύτεροι των 45 ετών απαλλάσσονται της ειδικής και μερικής επιστράτευσης.

Πρακτικά, όσοι έχουν πράσινα φύλλα πορείας είναι αυτοί που θα κληθούν πρώτοι. Όσοι έχουν λευκά ανήκουν στη δεύτερη φάση. Υπάρχουν άτομα που έχουν λευκά φύλλα πορείας σε ηλικία μικρότερη των 41 ετών · αυτοί δεν έχουν κρίσιμη ειδικότητα γι΄αυτό και δεν αποτελούν άμεση προτεραιότητα.

Συγκεκριμένες ειδικότητες έχουν και άλλα χρώματα φύλλων πορείας. Στην περίπτωση αυτή ήδη γνωρίζουν τι να πράξουν και αν το έχουν ξεχάσει πρέπει να απευθυνθούν στις στρατολογικές υπηρεσίες, για απόρρητες οδηγίες.

Όλοι οι έφεδροι (όσοι δηλαδή έχουν ολοκληρώσει τη θητεία τους) έχουν λάβει Ειδικό Φύλλο Πορείας. Πάνω στο Ε.Φ.Π. αναγράφονται ειδικοί κωδικοί, για τους οποίους έχουν ενημερωθεί από την μονάδα τους. Όσοι δε θυμούνται που αντιστοιχούν οι κωδικοί μπορούν να μεταβούν στη στρατολογική υπηρεσία της περιοχής τους.

Οι κάτοχοι λευκών Ειδικών Φύλλων Πορείας μεταβαίνουν όπου διαταχθούν. Εντάσσονται στη  δεύτερη φάση, οπότε θεωρητικά θα λάβουν ειδοποίηση. Καλό είναι όλοι να έχουν δηλώσει τις μεταβολές των διευθύνσεων κατοικίας τους στη στρατολογική υπηρεσία.


2) Κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης - Κόκκινος Συναγερμός - Πόλεμος

Σε κατάσταση Γενικής Επιστράτευσης, όσον αφορά τις ηλικίες, ισχύει ότι και παραπάνω. Στον κανονισμό ορίζεται ότι τα όρια ηλικίας μπορούν να διαφοροποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες, χωρίς να ορίζεται η μικρότερη ή η μεγαλύτερη ηλικία. Πρακτικά στην εμπόλεμη κατάσταση καλούνται να πολεμήσουν όλοι οι ικανοί να κρατήσουν όπλο.


3) Έγγραφα που Πρέπει να Φέρουν Όσοι Καλούνται:

- Το Φ.Α.Π. που τους έστειλε η Επιστρατεύουσα Αρχή.
- Το Ειδικό Φύλλο Πορείας.
- Το Ατομικό Βιβλιάριο Μεταβολών και Εκπαίδευσης (όσοι έχουν).
- Την Αστυνομική ταυτότητα και τα Επιστρατευτικά έγγραφα.
- Την Στρατιωτική άδεια οδηγήσεως αυτοκινήτου ή μηχανήματος
(εφόσον υπάρχει).
- Το δίπλωμα οδήγησης πολιτικού οχήματος/μηχανήματος (εφόσον υπάρχει).
- Τη μεταλλική ταυτότητα.
- Προαιρετικά: Αντίγραφο πτυχίου Α.Ε.Ι. -Τ.Ε.Ι. - Ι.Ε.Κ. αποκτηθείσας ειδικότητας που δεν είχε δηλωθεί κατά την εκπλήρωση της στρατιωτικής θητείας, πιστοποιητικό επάρκειας γνώσης ξένων γλωσσών κ.λπ.


4) Άλλα Είδη που Πρέπει να Φέρουν Όσοι Καλούνται:

- Τροφή για την κίνηση μέχρι τη Μονάδα (ξηρά τροφή 2-3 ημερών).
Η τροφοδοσία θα αρχίσει με την κατάταξη τους στη Μονάδα.
- Μικρό σακίδιο με απαραίτητα ατομικά είδη υγιεινής, εσώρουχα κ.λπ.
πηγή: newsbomb.gr