Επικίνδυνο Ακρυλαμίδιο στην Καθημερινή Διατροφή μας

Το Επικύνδινο Ακρυλαμίδιο στις Ακίνδυνες Τροφές
Το ακρυλαμίδιο είναι ένα χημικό βιομηχανικό προϊόν με πολλές εφαρμογές. Μια από αυτές είναι, για παράδειγμα, η οδοποιία · χρησιμοποιείται για τη σταθεροποίηση χωμάτινων επικλινών εδαφών σε περιοχές που πλήττονται από ανεμοστρόβιλους, πλημμύρες κ.λπ.

Η ουσία παρασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1893 στη Γερμανία, ενώ άρχισε να παράγεται μαζικά τη δεκαετία του 50.

Θεωρείται καρκινογόνο για τον άνθρωπο και δυστυχώς αυτή η ουσία, χωρίς να το γνωρίζουμε, υπάρχει στη διατροφή όλων μας. Παράγεται με φυσικό τρόπο, κυρίως κατά το μαγείρεμα κάποιων τροφών που ψήνονται ή τηγανίζονται σε υψηλές θερμοκρασίες. Γενικά, οι αμυλώδεις τροφές όπως ψωμί, πατάτες κ.λπ. που έχουν μαγειρευτεί σε θερμοκρασίες άνω των 175 βαθμών Κελσίου, περιέχουν/αναπτύσσουν αυξημένα επίπεδα ακρυλαμιδίου.
    

Καρκινογόνος Ουσία σε Αμυλώδεις Τροφές και Καφέ

Σε επίσημες έρευνες βρέθηκαν υψηλές ποσότητες ακρυλαμιδίου σε ψημένο κρέας και τηγανητές πατάτες αλυσίδων fast food, σε ντόνατς του εμπορίου, σε κουλουράκια, στο λευκό ψωμί, στο φυστικοβούτυρο, σε χυμούς φρούτων μεγάλης διάρκειας, σε αλλαντικά και σε συσκευασμένες σε βαζάκια ελιές και στον καβουρδισμένο καφέ.

Ειδικοί προτείνουν κατά το μαγείρεμα αμυλούχων τροφών η θερμοκρασία να μην ξεπερνά τους 175 βαθμούς, να προτιμάται το ελαιόλαδο ως λιπαρή ουσία και να αποφεύγεται το υπερβολικό ψήσιμο/τηγάνισμα τους.

Οι αγαπημένες, μικρών και μεγάλων, τηγανητές πατάτες καλό θα είναι να μένουν σε νερό (αποχλωριομένο) τουλάχιστον 1 ώρα πριν το μαγείρεμα και να αποφεύγεται το, νόστιμο μεν επικίνδυνο για την υγεία δε, "τραγάνισμα".

Τα μέρη των τροφών που έχουν πάρει χρώμα πιο σκούρο από το κίτρινο/χρυσαφί της πατάτας κατά το μαγείρεμα/ψήσιμο/τηγάνισμα (π.χ. κόρα του ψωμιού) είναι αυτά στα οποία αναπτύσσεται περισσότερο το καρκινογόνο ακριλαμύδιο.