Ο Σάλος με τις Πρώτες Γυναίκες - Σερβιτόρες της Αθήνας του 1906

Οι Πρώτες Γυναίκες Σερβιτόρες της Αθήνας
Η απασχόληση γυναικών σε καταστήματα, συγκεκριμένα σε επιχειρήσεις εστίασης, είναι απόλυτα φυσιολογικό και αυτονόητο, θα 'λεγε κανείς · μόνο που αυτό δεν ίσχυε πάντα!

Πριν το 1906 ο όρος σερβιτόρα δεν υπήρχε σε κανένα κατάστημα στην Αθήνα, μέχρι που το Ζαχαροπλαστείον Κουρμαλίδη, που βισκόταν στη γωνία Σταδίου και Πεσπατζόγλου, προχώρησε σε μια πρωτοποριακή για την εποχή κίνηση. Στην προσπάθειά του να πρωτοτυπήσει και να προσελκύσει πελάτες, προσέλαβε δύο εκπροσώπους του ωραίου φύλου ως σερβιτόρες.

Ζαχαροπλαστείο Κουρμαλίδη - Αθήνα 1906

Το γεγονός φάνταζε τόσο εξωπραγματικό, για τους περισσότερους, που διαδόθηκε παντού, αμέσως! Πλήθος κόσμου άρχισε να συγκεντρώνεται έξω από το κατάστημα για να το διαπιστώσει με τα μάτια του και (φυσικά) να το σχολιάσει.

Πολλοί ήταν αυτοί που ζήτησαν «να καεί το μαγαζί για παραδειγματισμό» ή ακόμη και «να απαγχονιστεί ο Κουρμαλίδης στην πλατεία Συντάγματος»! Αντίθετα άλλοι -και ιδιαίτερα νεαροί φοιτητές- από περιστασιακοί πελάτες, μετετράπησαν σε θαμώνες του ζαχαροπλαστείου. (Τα ζαχαροπλαστεία της εποχής ήταν κάτι ανάλογο των σημερινών Καφέ).

Ο σάλος κράτησε 3 ολόκληρες ημέρες και τερματίστηκε με την σκληρή παρέμβαση της αστυνομίας, η οποία σφράγισε το ζαχαροπλαστείο του Κουρμαλίδη. Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην είσοδο του έγραφε: «Το παρών κατάστημα εκλείσθη κατόπιν αποφάσεως της Αστυνομικής Διεύθυνσεως Αθηνών. Απαγορεύεται αυστηρώς η εν αυτώ είσοδος. Η παρούσα διαταγήν εξεδόθη προς περιφρούρησιν των Ηθών από πάσης φύσεως προσβολήν ή βλάβην».

Σήμερα, αν μπει πελάτης σε καφετέρια και δεν δει τουλάχιστον 2-3 σερβιτόρες, αλλά μόνο σερβιτόρους, σίγουρα κάπου αλλού θα πάει το μυαλό του...
               

Οι Σερβιτόρες του Πρωτοποριακού Ζαχαροπλαστείου Κουρμαλίδη