Ένοχος και Ελεύθερος ο Μαντέλης για τις Μίζες της Siemens

Siemens - Τάσος Μαντέλης
Εξαγοράσιμη ποινή 5 ετών ΚΑΙ σε... δόσεις, για τις μίζες από την Siemens του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ Τάσου Μαντέλη, επέβαλλε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας. Μείωσε την πρωτόδικη ποινή του κατά 3 χρόνια, χαρίζοντας του έτσι την ελευθερία του.

Ο Μαντέλης θα πρέπει να εξαγοράσει την ποινή προς 40€ την ημέρα · δηλαδή κύριος Τάσος «μας» θα πρέπει να πληρώσει συνολικά το ποσό των 140.000€.

Να με ελαφρύνετε όσο μπορείτε. Ζω με 1.100€ το μήνα σύνταξη, εγώ και η οικογένεια μου, ισχυρίστηκε, ζητώντας επίσης από το δικαστήριο το ποσό να μπει σε δόσεις και επιπλέον να είναι όσο το δυνατόν χαμηλότερο το ποσό που θα επιδικαστεί ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Οι δικαστές αποφάσισαν να του χορηγηθεί η δυνατότητα πληρωμής των 140.000€ σε 32 μηνιαίες δόσεις ενώ επιδίκασε ποσό 30.000€, απαιτητά από όλους τους καταδικασθέντες, ως χρηματική ικανοποίηση του Δημοσίου.

Παράλληλα, το ποσό των 230.000€ του Μαντέλη, που είχε δεσμευτεί μόλις έγινε γνωστή η υπόθεση, οι δικαστές αποφάσισαν να δοθεί ως ικανοποίηση στον Ο.Τ.Ε. και όχι στο Ελληνικό Δημόσιο, μετά από απαίτηση του ίδιου.

Σύμφωνα με την καταδικαστική απόφαση  για το αδίκημα της νομιμοποίησης μαύρου χρήματος, ο πρώην υπουργός έλαβε τα χρήματα για να εγκρίνει τη σύμβαση ψηφιοποίησης του Ο.Τ.Ε. από τη γερμανική εταιρεία Siemens. Όπως αναφέρεται στη δικογραφία, τα χρήματα δόθηκαν σε 2 δόσεις, η πρώτη το 1998 και η δεύτερη το 2.000 από τα μαύρα ταμεία της Siemens και κατέληξαν σε λογαριασμό του κουμπάρου του. Ο λογαριασμός είχε ανοιχτεί με την κωδική ονομασία "Α. Ρόκος".

Έκανε ένα λάθος στη ζωή του πριν από 20 χρόνια και το πλήρωσε πάρα πολύ ακριβά, είπε ο συνήγορος του πρώην υπουργού, ωστόσο ο ίδιος αρνείται ότι δωροδοκήθηκε και υποστηρίζει ότι το ποσό που εισέπραξε από τη Siemens ήταν... "προεκλογική χορηγία"...(!)

Προφυλακιστέος ο Ηλίας Γεωργίου

Από τη φυλακή ωστόσο δεν γλίτωσε το πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς, ο 80χρονος Ηλίας Γεωργίου, ο οποίος μετέφερε τα 450.0000 μάρκα σύμφωνα με την κατηγορία, στις τσέπες του Τάσου Μαντέλη. Το δικαστήριο τον καταδίκασε σε ποινή κάθειρξης 11 ετών. Η συνήγορος του, όπως είπε, θα ζητήσει αναίρεση της απόφασης από τον Άρειο Πάγο και άμεση αναστολή της ποινής του πελάτη της.

Ελεύθερος με Αναστολή ο Αριστείδης Μαντάς

Το δικαστήριο καταδίκασε τον συνεργάτη του πρώην υπουργού, Αριστείδη Μαντά, σε φυλάκιση 30 μηνών με αναστολή.

Τέλος, την υπαγωγή στις διατάξεις του νόμου 4312 ζήτησαν και οι συνήγοροι των άλλων δυο κατηγορουμένων, σημειώνοντας πως και εκείνοι συναίνεσαν στην επιστροφή των χρημάτων.

    

Υπόθεση Siemens - Έξω με Αναστολή ο Τάσος - Εκτός Φυλακής ο Πρώην Υπουργός του ΠΑΣΟΚ