Φαλάκρα - Υπάρχει? Σας... Απειλεί? - Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Φαλάκρα - Υπάρχει? Σας... Απειλεί? - Όσα Πρέπει να Ξέρετε

Περισσότερο από το 85% των ανδρών παρατηρούν μια αραίωση, κοινώς φαλάκρα, στα μαλλιά τους μετά την ηλικία των 45-50, ενώ μερικοί αρχίζουν να τα χάνουν ακόμα και στη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους. Δείτε παρακάτω όσα πρέπει να ξέρετε, μύθους και πραγματικότητα, για το «πρόβλημα».



  • Μύθοι γύρω από την απώλεια μαλλιών:
Το κράνος, το καπελάκι  του μπέιζμπολ, το πηλήκιο είναι η αιτία της φαλάκρας; Όχι. Το παιχνίδι με τα δάχτυλα στα μαλλιά; Μπαα! Δεν ευθύνονται επίσης ούτε οι χτένες, οι βούρτσες και τα προϊόντα styling, απλά καλό θα ήταν να αποφύγετε το πολύ δυνατό βούρτσισμα.

  • Κάπνισμα: ευθύνεται για την τριχόπτωση;
Μελέτες δείχνουν ότι το κάπνισμα και η τριχόπτωση συσχετίζονται. Χρειάζεστε έναν ακόμη λόγο για να το κόψετε; Προσθέστε την πρόωρη απώλεια μαλλιών στη λίστα.

  • Κίνδυνος; Τι φανερώνει για την υγεία;
Στις περισσότερες περιπτώσεις, η φυσική απώλεια μαλλιών δεν σηματοδοτεί κάποιο ιατρικό πρόβλημα και δεν αποτελεί κίνδυνο για την υγεία. Το μόνο που ενδεχομένως επηρεάζει είναι την εξωτερική εμφάνιση, προσδίδει χρόνια και πιθανώς να επηρεάσει την ψυχολογία του ατόμου.

  • Από τι προκαλείται;
Σε γενετικούς παράγοντες οφείλεται τo 95% των περιπτώσεων. Το γονίδιο μάλιστα μπορεί να προέλθει και από τους 2 γονείς. Σε άλλες περιπτώσεις ευθύνονται, ορισμένα φάρμακα, η υπερβολική πρόσληψη της βιταμίνη Α και η ελάχιστη πρόσληψη πρωτεΐνης που μπορεί να προκαλέσει τριχόπτωση. Το άγχος και το στρες είναι κύριοι παράγοντες, λόγω του ότι επηρεάζουν την έκκριση ορμονών.

  • Μέτρα πρόληψης.
Η πιο εύκολη από την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης, είναι η πρόληψη. Σχετικά με διάφορες θεραπείες που υπόσχονται γρήγορα αποτελέσματα, δοκιμάστε αλλά να είστε προσεκτικοί. Τα περισσότερα προϊόντα - θαύματα είναι, δυστυχώς, ψεύτικα. Συμβουλευθείτε το δερματολόγο σας σε περίπτωση αμφιβολίας.

  • Αποδεδειγμένη θεραπεία - Υπάρχει;
Μινοξιδίλη: είναι η μοναδική συνιστώμενη τοπική θεραπεία ανάπτυξης νέας τριχοφυΐας για άνδρες και γυναίκες σύμφωνα με τα S3 guidelinesτου Ευρωπαϊκού Φόρουμ Δερματολογίας, 2011. Πρόκειται για μια δραστική ουσία, που αναστέλλει την επέκταση της τριχόπτωσης και διεγείρει την ανάπτυξη νέων τριχών σε άτομα που εμφανίζουν αυτή την πάθηση. Βρίσκεται στην κορυφή της προτίμησης των «ασθενών», καθώς το 60% από αυτούς το εμπιστεύονται.

Εφαρμόζεται εύκολα, στεγνώνει και απορροφάται γρήγορα, δεν λαδώνει τα μαλλιά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί με προϊόντα styling. Τα αποτελέσματα της θεραπείας παρουσιάζονται μετά από 4 μήνες (τουλάχιστον) με χρήση 2 φορές ημερησίως.

  • Χάπι για την τριχόπτωση;
Μία δεύτερη ουσία με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη θεραπεία κατά της τριχόπτωσης είναι η φιναστερίδη. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα αυτής της θεραπείας, καθώς επιβραδύνει σημαντικά την απώλεια των μαλλιών και αποκαθιστά, ως έναν βαθμό, τα χαμένα μαλλιά. Απαγορεύεται ρητά στις έγκυες γυναίκες.