Καταγγελία Φυλάκων Αρχαιοτήτων: Ξεπουλάνε Ακρόπολη, Δελφούς, Αρχαία Ολυμπία, Κνωσό...

Καταγγελία Φυλάκων Αρχαιοτήτων: Ξεπουλάνε Ακρόπολη, Δελφούς, Αρχαία Ολυμπία, Κνωσό
Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης Αρχαιοτήτων (ΠΕΥΦΑ) καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο για την ιδιωτικοποίηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με εισιτήριο, διαθέτουν αναψυκτήρια/πωλητήρια και γενικά έχουν έσοδα. 

Ιδιωτικοποίηση των Αρχαιολογικών Χώρων που Έχουν Έσοδα

Σε ανακοίνωσή της η ΠΕΥΦΑ κάνει λόγο για έγγραφο που έχει στα χέρια της, το οποίο όπως αναφέρει, αποκαλύπτει ότι «η κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει, δηλαδή να ξεπουλήσει, τα μνημεία και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα (Ακρόπολη, Δελφοί, αρχαία Ολυμπία, Κνωσός, Λίνδος κ.λπ.) χώροι οι οποίοι αποφέρουν έσοδα και επομένως θα είναι ελκυστικοί για τους "επενδυτές"».

Αναλυτικά η Ανακοίνωση-Καταγγελία των Αρχαιοφυλάκων

Οι μάσκες έπεσαν. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πρόκειται να ανακαλέσει την εκχώρηση των χιλιάδων αρχαιολογικών χώρων, μνημείων και μουσείων στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) και στους δανειστές , που αποφάσισε το καλοκαίρι του 2018, αλλά τουναντίον, όπως αποκαλύπτεται από έγγραφο που έχει στα χέρια της η ΠΕΥΦΑ, επεξεργάζεται σχέδιο για ιδιωτικοποίηση των σημαντικών αρχαιολογικών χώρων που λειτουργούν με εισιτήριο, διαθέτουν αναψυκτήρια και πωλητήρια και γενικά έχουν έσοδα.

Συγκεκριμένα σε έγγραφο της ΕΙΔΙΚΉΣ ΥΠΗΡΕΣΊΑΣ ΚΡΑΤΙΚΏΝ ΕΝΙΣΧΎΣΕΩΝ, του Υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με αρ πρωτ 118009/ΕΥΚΕ 1865 / 6-11-2018, αναφέρεται:

...Σημαντικός αριθμός έργων που συγχρηματοδοτούνται από το επιχειρησιακό πρόγραμμα στον τομέα του πολιτισμού αφορούν σε έργα προστασίας, ανάδειξης , ανάπλασης και συντήρησης αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία ... σε πολλές περιπτώσεις τα έσοδα των χώρων αυτών καλύπτουν το κόστος λειτουργίας τους...
Με βάση τα συγκεκριμένα στοιχεία διαφαίνεται ότι οι εν λόγω δραστηριότητες πολιτισμού είναι οργανωμένες.

...Επιπλέον, ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, είναι η τυχόν μεταβίβαση ή παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ , καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση αποκρατικοποίησης... κ.λπ.
Από το παραπάνω έγγραφο είναι φανερό ότι η κυβέρνηση, όπως αποδεικνύεται με τον πιο επίσημο τρόπο, έχει αποφασίσει να ιδιωτικοποιήσει δηλαδή να ξεπουλήσει, τα μνημεία και τους σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα (Ακρόπολη, Δελφοί, αρχαία Ολυμπία, Κνωσός, Λίνδος κ.λπ.), χώροι οι οποίοι αποφέρουν έσοδα και επομένως θα είναι ελκυστικοί για τους «επενδυτές» και μένει, σύμφωνα με το έγγραφο, «σε περίπτωση αποκρατικοποίησης...» να εξεταστούν τα δεδομένα λειτουργίας τους, δηλαδή πως θα γίνουν αποδοτικότεροι κ.λπ.

Το παραπάνω έγγραφο το οποίο αποκαλύπτουμε σήμερα, μόνο από κυβέρνηση εχθρική προς την χώρα και τον Ελληνικό πολιτισμό θα μπορούσε να έχει συνταχτεί. Οι συντάκτες του με κυνικό τρόπο δηλώνουν ότι για αυτούς η ιστορία μας, τα μνημεία μας, ο πολιτισμός μας είναι μια μπίζνα και τίποτα άλλο.!!!

Φράσεις όπως: «οι εν λόγω δραστηριότητες πολιτισμού είναι οργανωμένες με εμπορικό τρόπο και έχουν χαρακτηριστικά οικονομικής δραστηριότητας»...

...Ένας σημαντικός παράγοντας που θα διαμορφώσει τον χαρακτήρα λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων, είναι η τυχόν μεταβίβαση ή παραχώρηση των χώρων αυτών στην Εταιρεία Διαχείρισης Ακινήτων Δημοσίου ΕΤΑΔ ή το ΤΑΙΠΕΔ.

...Καθώς ενδέχεται να τροποποιηθούν τα δεδομένα λειτουργίας τους σε περίπτωση αποκρατικοποίησης... μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλούν στους Αρχαιοφύλακες αλλά και στους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ και στον Ελληνικό λαό.


ΠΕΥΦΑ

ΚΑΛΟΎΜΕ την Υπουργό Πολιτισμού να δηλώσει ότι αποδοκιμάζει το επαίσχυντο αυτό έγγραφο που αποκαλύπτουμε σήμερα και να παραδώσει άμεσα στους εργαζόμενους του ΥΠΠΟΑ τον ονομαστικό κατάλογο των μνημείων, Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, που εκχωρήθηκαν με το ΦΕΚ 2320/Β'/19.6.2018 στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ) για την επιτυχή ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης.

ΕΜΕΊΣ ΟΙ ΦΎΛΑΚΕΣ ΑΡΧΑΙΟΤΉΤΩΝ ΔΗΛΏΝΟΥΜΕ ότι είμαστε αποφασισμένοι, με οποιοδήποτε τίμημα, να προστατεύουμε τον δημόσιο χαρακτήρα των μνημείων, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και να τους αποτρέψουμε να βάλουν στο χέρι την ιστορία και τον πολιτισμό μας.