Και Γυναίκες Εθνοφύλακες Πλέον - Ελληνίδες ΣΤΑ ΌΠΛΑ!

ellhnides-stin-ethnofylaki
Στην πλήρη αναβάθμιση των απλών πολιτών που καλούνται να συνδράμουν εθελοντικά στην ασφάλεια της πατρίδας μας, δηλαδή της Εθνοφυλακής μας, είναι έτοιμο να προχωρήσει το Υπουργείο Εθνικής  Άμυνας. Στο νομοσχέδιο που καταρτίζεται εδώ και αρκετό καιρό θα προβλέπεται πλέον θεσμικά και η συμμετοχή των γυναικών, κάτι που δεν συνέβαινε μέχρι σήμερα.
Με την ψήφιση του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί η ασφάλεια της χώρας μας, ιδίως στις λεγόμενες «ευαίσθητες περιοχές» όπως τα νησιά του Α. Αιγαίου και του Έβρου. Οι εθνοφύλακες, ως γνωστό, εκπαιδεύονται στα όπλα από τον Ελληνικό Στρατό ενώ αρκετές φορές συμμετέχουν και σε δια κλαδικές ασκήσεις αντιμετωπίζοντας σενάρια επιθέσεων από τα τουρκικά παράλια ή τις ακτές της γείτονος.

Εκτός από τις μονάδες των συνόρων, θα προβλεφθεί και η δημιουργία τμημάτων Εθνοφυλακής σε μεγάλες πόλεις, όπως η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη, όπου οι εθελοντές θα συνδράμουν κυρίως στην "κυβερνοάμυνα" (στην αντιμετώπιση επιθέσεων από hackers), στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και στην παροχή πρώτων βοηθειών σε τραυματίες.
Το νομοσχέδιο επεξεργάζεται ομάδα υπό τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και πρώην αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, στρατηγό ε.α. Αλκιβιάδη Στεφανή που σύμφωνα με πληροφορίες, αφού μεταβεί το Σάββατο στις Σπέτσες για τις εορταστικές εκδηλώσεις της Αρμάτας, την επόμενη μέρα θα πετάξει με ελικόπτερο μέχρι τη Σύρο προκειμένου να παρακολουθήσει εκπαίδευση Εθνοφυλάκων.

ellinides-ethnofylakes

Βασικές Αποστολές της Εθνοφυλακής είναι:

- Η συμβολή στην Άμυνα της χώρας και η ενίσχυση και υποβοήθηση των Ενόπλων Δυνάμεων στην εκπλήρωση της αποστολής τους,

- Η συμβολή στην παθητική άμυνα και αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών (πυρκαγιές, θεομηνίες, σεισμοί κλπ),

- Η υποβοήθηση του έργου του Στρατού σε περίπτωση μερικής ή γενικής επιστρατεύσεως. Αποτελεί οργανωμένη στρατιωτική δύναμη και απαντάται στη χώρα μας από συστάσεως του ελληνικού κράτους.

Οι έφεδροι Αξιωματικοί - Οπλίτες των Μονάδων Εθνοφυλακής ονομάζονται Εθνοφύλακες, οι οποίοι θεωρούνται εν ενεργεία στρατιωτικοί και υπάγονται στους στρατιωτικούς νόμους και κανονισμούς, μόνο κατά το χρόνο που εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία.

Θεωρείται δε ότι εκτελούν διατεταγμένη υπηρεσία, εκείνοι στους οποίους έχει ανατεθεί η εκτέλεση στρατιωτικής αποστολής, υπηρεσίας ή εκπαίδευσης και μόνο κατά το χρονικό διάστημα που αυτές διαρκούν.

Και Θηλυκοί Εθνοφύλακες Πλέον - Ελληνίδες ΣΤΑ ΌΠΛΑ!