Ποιες Τροφές Αυξάνουν την Όρεξη

Ποιες Τροφές Αυξάνουν την Όρεξη
Πολλές τροφές οι οποίες καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας, εκτός του ότι μας ''βομβαρδίζουν'' με θερμιδικές βόμβες, έχουν την ιδιότητα να ανοίγουν την όρεξη οδηγώντας μας σε πέραν του φυσιολογικού κατανάλωση τροφής ...


Σημαντικό είναι για όσους (τυχερούς) επιθυμούν να αυξήσουν το βάρος τους αλλά και για εκείνους που επιδιώκουν απώλεια περιττών κιλών, να γνωρίζουν ποιες είναι αυτές έτσι ώστε να τις καταναλώνουν με συχνότητα ανάλογη των στόχων τους.

                  
Οι κυριότερες τροφές με ορεξιογόνο δράση είναι οι εξής :
  • Αυτές που περιέχουν μονογλουταμινικό νάτριο (MSG) το οποίο αποτελεί σύνηθες συντηρητικό τυποποιημένων τροφών όπως τα πατατάκια, τα κράκερ, το κινέζικο φαγητό και τα έτοιμα γεύματα εμπορίου. Έχει την ιδιότητα να αυξάνει απότομα τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα, τα οποία στη συνέχεια πέφτουν γρήγορα και το άτομο ζητάει περισσότερη τροφή για να αναπληρώσει την ενέργεια .
  • Πλούσιες σε ζάχαρη, όπως σοκολάτα, σιροπιαστά, πάστες, μπισκότα κ.λ.π. Η ζάχαρη ανεβάζει άμεσα τη γλυκόζη στο αίμα και έπειτα τη ρίχνει απότομα και ως εκ τούτου το άτομο θέλει περισσότερη ζάχαρη για να έχει πάλι το ευχάριστο απότομο ανέβασμα της γλυκόζης. Γιʼαυτό το λόγο τα άτομα που καταναλώνουν γλυκά θέλουν ολοένα και μεγαλύτερη ποσότητα για να ικανοποιήσουν την ανάγκη τους. Η κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σχεδόν πάντα σε περισσότερη ζάχαρη.
  • Τροφές που περιέχουν γλυκάνισο όπως ψωμί ή κουλουράκια με γλυκάνισο,τσίπουρο και ούζο έχουν επίσης ορεξιογόνο δράση. Προσοχή στην συχνότητα και την ποσότητα κατανάλωσης ούζου γιατί περιέχει πάνω από 40% αλκοόλ.
  • Η κατανάλωση μυρωδικών όπως σκόρδο, κάρδαμο, πιπέρι, γαρύφαλλο και πιπερόριζα (τζίντζερ). Ιδιαίτερα η πιπερόριζα θεωρείται ιδανικό ορεξιογόνο για τα μικρά παιδιά.
  • Πλούσιες σε απλούς υδατάνθρακες όπως λευκό ψωμί, ρύζι και λευκά μακαρόνια όταν καταναλώνονται σε ποσότητα και με μεγάλη συχνότητα οδηγούν σε μεγαλύτερη κατανάλωση υδατανθράκων. Για να αποφευχθεί η αυξημένη επιθυμία για περισσότερους υδατάνθρακες καλό είναι να καταναλώνονται αμυλούχα προϊόντα ολικής άλεσης όπως το άγριο ρύζι, τα μακαρόνια ολικής άλεσης και το ψωμί ολικής άλεσης.
  • Τροφές με πολλά λιπαρά όπως τυριά >40% λιπαρά, κρέμα γάλακτος, τηγανητά εδέσματα ανοίγουν την όρεξη. Καλό είναι να καταναλώνονται μαζί με μια καλή πηγή φυτικών ινών (όπως μια πράσινη σαλάτα) προκειμένου να δυσαπορροφάται ένα μέρος των λιπαρών και να έχουν χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη έτσι ώστε να μην οδηγούν στο ψυγείο γρήγορα!
πηγή iatronet.gr  -  Γιαννιτσοπούλου Κάλλια
V Μοιραστείτε το με φίλους αν σας άρεσε...