Παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου Προς Τιμήν του Ηφαιστίωνα, ο Τύμβος Καστά

Παραγγελία του Μεγάλου Αλεξάνδρου Προς Τιμήν του Ηφαιστίωνα, ο Τύμβος Καστά
Τελεσίδικα δεν είναι του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ο Τύμβος Καστά στην Αμφίπολη αλλά ήταν παραγγελία του ίδιου, προς τον Δεινοκράτη για να γίνει μνημείο προς τιμήν του φίλου του και στρατηγού, Ηφαιστίωνα. Βρέθηκε μάλιστα και σχετική επιγραφή που αναγράφει: παρέλαβον.
Αυτά ανακοίνωσαν την Τετάρτη η αρχαιολόγος Κατερίνα Περιστέρη και ο Μιχάλης  Λεφατζής,  σε  εκδήλωση  του  ΑΠΘ
με τίτλο: Ερευνώντας τον τύμβο Καστά Αμφίπολης: 2012-2014.

Η Κ. Περιστέρη ανέφερε ότι βρέθηκε το μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου και του Ηφαιστίωνα. Επισήμανε ότι ο τύμβος έχει υποστεί πολυάριθμες λεηλασίες μέχρι τον καιρό των τελευταίων Μακεδόνων και υπογράμμισε ότι τα στοιχεία αποκαλύπτουν την ύπαρξη λατρευτικού χώρου εντός του μνημείου για μεγάλο ήρωα.

Το εύρημα που στάθηκε καταλύτης για το ποιος ίσως είναι ο ένοικος του τάφου που υπάρχει στον τέταρτο χώρο του εσωτερικού, ήταν οι τρεις επιγραφές που βρέθηκαν στο μνημείο του λέοντος με την εξής επιγραφή: ΠΑΡΕΛΑΒΟΝ και ένα μονγραφικό σύμβολο του Ηφαιστίωνα. Στη συνέχεια η κα Περιστέρη, αναφέρθηκε στην ιστορία της περιοχής και την συγκεκριμένη χρονολόγηση του τύμβου της Καστά καθώς και στους 4 χώρους που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τύμβου.

Αναφέρθηκε στα ευρήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό του, όπως τις αριστουργηματικές Καρυάτιδες, στις νύμφες στις τοιχογραφίες, καθώς και στα κεραμικά αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί, όπως άβαφοι αρυτήρες, αμφορείς και χάλκινα νομίσματα.

Η συγκεκριμένη επιγραφή αποτελεί συμβόλαιο και έχει την σημασία του συμβολαίου παραλαβής έργου για τον νεκρό. Στην συνέχεια, αποκάλυψε πως ο τάφος ήταν παράκληση του Μ. Αλεξάνδρου προς τον Δεινοκράτη, να γίνει ένα μνημείο προς τιμήν του Ηφαιστίωνα.

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακαλυφθεί αν είναι μέσα θαμμένος, άφησε όμως ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι ίσως είναι και άλλοι μέσα θαμμένοι. Αυτή η αναφορά έγινε, γιατί στον περίβολο του τύμβου βρέθηκε ένα μονόγραμμα του Αντίγονου του Μονόφθαλμου. Ως τώρα, δεν έχει βρεθεί κάτι αντίστοιχο σε άλλους τάφους και έτσι αποτελεί ένα σημαντικό εύρημα για την εξέλιξη της έρευνας.

Ο κύριος Λεφατζής, αναφέρθηκε στην λεηλάτηση του τάφου από τους τυμβωρύχους, και βάσει των στοιχείων που βρήκαν με τα μονογράμματα, σίγουρα ο τάφος δεν είναι Ρωμαϊκός. Συγκεκριμένα, χρονολογείται από τον τέταρτο αιώνα π. Χ, μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου και έχει ζωή μέχρι τα μεταγενέστερα χρόνια.

 Σίγουρο, είναι ότι αποτελεί ένα μοναδικό Μακεδονικό ταφικό μνημείο.
                                            Μνημείο Ηρώων!                  Πηγή www.zougla.gr