Ξέσπασμα Putin προς ΗΠΑ: Ποιος Διάολο Εξόπλισε τον ISIS? Εμείς?

Putin προς ΗΠΑ: Ποιος Διάολο Εξόπλισε τον ISIS?
Απευθυνόμενος σε Αμερικανούς δημοσιογράφους ο Vladimir Putin, έθεσε τα εξής ερωτήματα: 1) Ποιος εξόπλισε το ισλαμικό κράτος, 2) Ποιος έχει συμφέροντα από όλα αυτά που λαμβάνουν χώρα εδώ και 4 πλέον χρόνια στη Συρία, τα οποία οδήγησαν στον θάνατο τουλάχιστον 250.000 ανθρώπους και εκτόπισαν εκατομμύρια Σύρους πολίτες και 3) Γιατί θα πρέπει οι Η.Π.Α. να έχουν πάντα ως οδηγό τους τα δικά τους συμφέροντα, αγνοώντας τα εθνικά συμφέροντα, ακόμη και την ανεξαρτησία άλλων χωρών...

Στον Barack Obama, έστειλε μήνυμα, ότι η Ρωσία δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα του, καθώς και ότι δεν έχει πρόθεση να μπει σε κανενός είδους αντιπαράθεση.

Στην ομιλία του, ο Ρώσος πρόεδρος δήλωσε:

Το πρώτο πράγμα που θέλω να ξεκαθαρίσω, είναι ότι ποτέ δεν είπα ότι βλέπω τις Η.Π.Α. ως απειλή για την εθνική μας ασφάλεια. Όπως τονίσατε, ο κ. Obama θεωρεί τη Ρωσία ως απειλή · εγώ δεν έχω την ίδια άποψη για τις Η.Π.Α. Αυτό που πραγματικά πιστεύω, είναι ότι οι πολιτικές που ασκούν όσοι βρίσκονται στην εξουσία, είναι λανθασμένες. Δεν είναι μόνο αντίθετες με τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά υπονομεύουν και την όποια εμπιστοσύνη είχαμε, γεγονός που βέβαια κάνει κακό και στις ίδιες τις Η.Π.Α.

Μπορώ να μείνω σιωπηλός για πολλά πράγματα. Όπως όμως πάντα υποστηρίζω, οι μονομερείς ενέργειες, κατά τη διάρκεια της διαρκούς αναζήτησης για τις επόμενες συμμαχίες, οι οποίες είναι προκαθορισμένες, δεν αποτελούν μέθοδο που διευκολύνει τις συζητήσεις μας που στοχεύουν στο να βρούμε κοινό έδαφος και να κατανοήσουμε ο ένας τον άλλο. Αυτές είναι μονομερείς ενέργειες και λαμβάνουν χώρα συνεχώς και οδηγούν σε κρίσεις · το έχω πει πολλές φορές αυτό.

Μία άλλη απειλή που έχει αναφέρει ο πρόεδρος Obama ήταν το Ισλαμικό Κράτος. Ωραία, ποιος διάολο τους εξόπλισε; Ποιος εξόπλισε τους Σύρους που πολεμούν τον Asad; Ποιος δημιούργησε το πολιτικό κλίμα που ευνόησε αυτή την κατάσταση; Ποιος πίεσε για την παράδοση όπλων στην περιοχή; Ειλικρινά, δεν καταλαβαίνετε ποιος πολεμά αυτή τη στιγμή στη Συρία; Είναι κυρίως μισθοφόροι. Αντιλαμβάνεστε ότι πληρώνονται για να πολεμούν; Οι μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό αυτού που θα τους δώσει τα περισσότερα. Οπότε, τους εξοπλίζουν και τους δίνουν συγκεκριμένα ποσά. Γνωρίζω ακόμα και τα ποσά αυτά.

Τι συμβαίνει λοιπόν; Πολεμούν έχοντας τα όπλα τα οποία βέβαια δεν μπορείς να τους τα πάρεις πίσω και κάποια στιγμή αντιλαμβάνονται ότι κάποιος τους προσφέρει περισσότερα, οπότε πηγαίνουν και πολεμούν εκεί. Εν συνεχεία, καταλαμβάνουν περιοχές με κοιτάσματα πετρελαίου. Στο Ιράκ, στη Συρία, οπουδήποτε.

Στη συνέχεια προχωρούν σε εξόρυξη του πετρελαίου το οποίο κάποιος αγοράζει. Αλήθεια, που είναι οι ποινές και οι κυρώσεις γι αυτούς που αγοράζουν το πετρέλαιο; Εσείς πιστεύετε ότι οι ΗΠΑ δεν γνωρίζουν ποιος το αγοράζει; Δεν αγοράζουν σύμμαχοί τους αυτό το πετρέλαιο; Θεωρείτε ότι οι Η.Π.Α. δεν έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν αυτούς τους συμμάχους; Μήπως τελικά δεν επιθυμούν να τους επηρεάσουν; Και τότε γιατί βομβαρδίζουν το ισλαμικό κράτος;

Σε περιοχές που άρχισαν τις εξορύξεις και για τις οποίες πληρώνονται μισθοφόροι, σε αυτές τις περιοχές οι αντάρτες από την ''πολιτισμένη'' αντιπολίτευση της Συρίας κατατάχθηκαν αμέσως στο Ισλαμικό Κράτος. Γιατί; Επειδή πληρώνονται περισσότερο! Θεωρώ αυτή την πολιτική εντελώς αντιεπαγγελματική. Δεν έχει ως βάση τα γεγονότα στον πραγματικό κόσμο. Πρέπει να υποστηρίξουμε την πολιτισμένη δημοκρατική αντιπολίτευση στη Συρία, όπως λέτε. Οπότε τους υποστηρίζετε, τους δίνετε όπλα και στη συνέχεια εντάσσονται στο ισλαμικό κράτος.

Δεν μπορούν να δουν ένα βήμα μπροστά; Δεν γίνεται να στηρίξουμε τέτοιου είδους πολιτική. Τη θεωρούμε λανθασμένη. Βλάπτει τους πάντες, ακόμη και τις Η.Π.Α. Όταν λοιπόν πρόκειται για τα εθνικά μας συμφέροντα, θα ήθελα πραγματικά εσείς που μου κάνετε τις ερωτήσεις ως Αμερικανοί δημοσιογράφοι, να αναλάβετε μια μέρα τη διακυβέρνηση των Η.Π.Α. Ίσως τότε να καταφέρουμε με κάποιο τρόπο να αντιστρέψουμε την κατάσταση. Αν δεν συμβεί αυτό, θα ήθελα τουλάχιστον να μεταφέρετε το μήνυμά μου στην αμερικανική κυβέρνηση. Στον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο των Η.Π.Α. και σε όλους τους ανθρώπους που σχετίζονται με αυτή την κατάσταση.

Πείτε τους ότι δεν είναι επιθυμία μας να μπούμε σε διαδικασία αντιπαράθεσης. Τη στιγμή που θα αρχίσετε να σκέφτεται τα δικά μας εθνικά συμφέροντα σε σχέση με τις πράξεις σας, όλες οι μεταξύ μας διαφωνίες θα ρυθμιστούν. Αυτό πρέπει να γίνει. Δεν αρκεί απλά να το συζητάμε. Πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας τα συμφέροντα των άλλων και να σέβεστε τους υπολοίπους. Δεν γίνεται να ''στύβετε'' τους άλλους έχοντας ως μόνο γνώμονα τα δικά σας οφέλη. Είτε αυτό αφορά την οικονομία, είτε στρατιωτικές δράσεις, είτε οτιδήποτε.

Κοιτάξτε το Ιράκ. Η κατάσταση είναι τραγική. Δείτε τη Λιβύη και τα όσα κάνατε εκεί που οδήγησαν και στη δολοφονία του πρέσβη σας. Μήπως κι αυτό το κάναμε εμείς; Πήρατε μέχρι και απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας για ζώνη απαγόρευσης πτήσεων. Για πιο λόγο; για να μην πετούν οι δυνάμεις του Kadafi και βομβαρδίζουν τους αντάρτες.

Δεν ήταν η εξυπνότερη απόφαση που θα μπορούσατε να πάρετε. Και τι κάνατε μετά; Αρχίσατε να βομβαρδίζετε την περιοχή, γεγονός που αποτελεί κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και ξεκάθαρη επίθεση σε μια χώρα. Εμείς το κάναμε αυτό; Όχι, εσείς με τα ίδια σας τα χέρια και μάλιστα έγινε αιτία να δολοφονηθεί ο πρέσβης σας. Έπρεπε να φτάσουμε εκεί; στην απόλυτη καταστροφή; Ποιος φταίει λοιπόν; Όταν κάνετε όλα αυτά τα λάθη, μην ψάχνετε να επιρρίψετε αλλού ευθύνες...

Οφείλετε να κάνετε το ακριβώς αντίθετο. Να ξεπεράσετε τη μόνιμη επιθυμία σας να κυριαρχήσετε. Να σταματήσετε να θέτετε σε εφαρμογή τα ιμπεριαλιστικά σας πλάνα και τις φιλοδοξίες σας. Σταματήστε να δηλητηριάζετε τις συνειδήσεις εκατομμυρίων ανθρώπων λες και δεν υπάρχουν άλλοι τρόποι πέρα από τις ιμπεριαλιστικές πολιτικές.

Δεν θα ξεχάσουμε τη σχέση που είχαμε όταν βοηθήσαμε τις Η.Π.Α. στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το γεγονός ότι συνεργαστήκαμε και στους 2 Παγκόσμιους Πολέμους. Πιστεύω ότι τα γεωστρατηγικά συμφέροντα των 2 χωρών είναι όμοια και σε αυτά πρέπει να εστιάσουμε.
Comment Form is loading comments...