Τα Μειονεκτήματα της Ευφυΐας

Tα Μειονεκτήματα της Ευφυΐας
Ευφυΐα θεωρείται η δυνατότητα του εγκεφάλου μας να σκέφτεται, να εκλογικεύει, να αντιλαμβάνεται αφηρημένες έννοιες, να μπορεί να λύνει προβλήματα, να μαθαίνει και κυρίως να κατανοεί και να προβλέπει. Στον ανθρώπινο εγκέφαλο, φαίνεται να προκύπτει ως αποτέλεσμα της σύνθετης διασύνδεσης των νευρώνων και ως ένα βαθμό φαίνεται να συνδέεται και με τη συνείδηση. Εκτείνει τον κόσμο που αντιλαμβανόμαστε πέραν των αισθήσεών μας και μας κάνει να λειτουργούμε επιτυχώς (?) σε αυτόν, σύμφωνα με το el.wikipedia · διότι,  σε  μελέτες  έχει  παρατηρηθεί  πως...  έχει  και  τα  μειονεκτήματα  της!


Μακάριοι οι πτωχοί τω πνεύματι.

Παρ ότι η ευφυΐα αντιμετωπίζεται από όλους μας ως ένα σημαντικό πλεονέκτημα, υπάρχουν αρκετά χαρακτηριστικά που εμφανίζουν οι... πλούσιοι τω πνεύματι άνθρωποι, που ίσως να δυσκολεύουν την καθημερινότητα τους και πολλές φορές όχι μόνον αυτή!

Ιδιοφυΐα και ευτυχία σπάνια πάνε μαζί

Έρνεστ Χέμινγουεϊ: 
Η ευτυχία στους  έξυπνους ανθρώπους, είναι το πιο σπάνιο πράγμα που γνωρίζω.


Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι με υψηλό δείκτη νοημοσύνης, είναι πιο επιρρεπής στην κατάθλιψη, την μελαγχολία και την αρνητική σκέψη. Ξέραμε λοιπόν μέχρι τώρα ότι «τα λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία», τώρα μπορούμε να προσθέσουμε πλέον και το κοφτερό μυαλό στο ρητό.


Η εξυπνάδα είναι αγχωτική

Στα άτομα με υψηλή διανοητική ικανότητα, έχουν παρατηρηθεί σε μελέτες υψηλά επίπεδα στρες, κάτι που μάλλον είναι αυτονόητο, καθώς όσο πιο πολύ σκέφτεσαι, τόσο πιο πολύ προβληματίζεσαι. Έρευνα του Alexander Penney του Πανεπιστημίου του Καναδά έδειξε συχνότερες εμπειρίες έντονου άγχους, για τους πιο έξυπνους ανθρώπους.


Η ευφυΐα φέρνει μοναξιά

Πολλοί από τους ανθρώπους που σκοράρουν υψηλή βαθμολογία στα τεστ IQ είναι εργένηδες ή δηλώνουν μοναχικοί ως άνθρωποι. Επομένως, μην ανησυχείς, μπορείς πια με εγκυρότητα να υποστηρίζεις ότι «Είσαι μόνος γιατί δεν σε καταλαβαίνουν».


Οι υψηλές προσδοκίες για το μυαλό σου φέρνουν απογοήτευση

Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι που ένιωσαν την ματαίωση των προσδοκιών, είτε των δικών τους είτε του περιβάλλοντος τους , που είχαν όταν χαρακτηρίστηκαν ως ιδιοφυΐες στην νεότερη ηλικία τους. Τα «child-ren prodigy» όπως είναι γνωστά (παιδιά θαύματα) πολλές φορές καταλήγουν «αποτυχημένοι» σε μεγαλύτερη ηλικία, σε σχέση με αυτό που οι περισσότεροι περίμεναν όταν ήταν μικρά.


Η ευστροφία σου δεν σημαίνει και σοφές αποφάσεις

O Keith Stanovich του Πανεπιστημίου του Τορόντο ανακάλυψε ότι οι αντικειμενικές και δίκαιες αποφάσεις δεν συνδέονται απαραίτητα με τον υψηλό δείκτη νοημοσύνης. Επίσης, οι ευφυείς άνθρωποι δεν είναι πάντα τόσο σίγουροι για αυτές τους αποφάσεις, γιατί όπως είπε και ο Μπουκόφσκι «οι έξυπνοι άνθρωποι είναι γεμάτοι αμφιβολίες, ενώ οι ηλίθιοι είναι γεμάτοι βεβαιότητες». Πολλοί πια επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πρέπει να διαχωρισθούν οι έννοιες της «εξυπνάδας» όπως καταγράφεται στα IQ tests από την «σοφία», καθώς δεν ταυτίζονται.


Τα «τυφλά σημεία» ενός έξυπνου μυαλού

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι εξυπνότεροι άνθρωποι έχουν ένα «τυφλό σημείο» στην αντιληπτική τους ικανότητα και αυτό είναι το να βλέπουν τα δικά τους λάθη. Επίσης, συχνά διακατέχονται από αυτό που έχει γίνει γνωστό ως «gambler fallacy» και κατά το οποίο η αισιοδοξία για την επανάληψη ενός θετικού αποτελέσματος στερεύει γρηγορότερα σε έναν ευφυή άνθρωπο, οδηγώντας τον συχνά σε βιαστικές και λανθασμένες αποτιμήσεις.


Το μυαλό έχει... έξοδα!

Έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που πετυχαίνουν βαθμολογία στα τεστ IQ από 140 και πάνω είναι δυο φορές πιο πιθανόν σε σχέση με τους υπόλοιπους να υπέρ χρεώσουν τις πιστωτικές τους κάρτες. Προφανώς θα μπορούσαμε να πούμε ότι όσο πιο πολύ σκέφτεσαι τόσο πιο πολύ ξοδεύεις.

Η πολλή εξυπνάδα ίσως σε ρίξει στο πιοτό και τα ναρκωτικά

Φινλανδοί ερευνητές απέδειξαν με μελέτη τους σε δίδυμα αδέρφια, ότι οι ευφυείς άνθρωποι τα «σφίγγουν» λίγο παραπάνω, με πολλούς να δηλώνουν προβλήματα αλκοολισμού. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι η νοημοσύνη συσχετίζεται με την περιέργεια και την επιθυμία για νέες εμπειρίες. Επίσης εκτός από το αλκοόλ είναι επιρρεπείς και στα ναρκωτικά, αφού τα αγόρια με δείκτη νοημοσύνης άνω του 107, έχουν διπλάσιες πιθανότητες να κάνουν χρήση ναρκωτικών ως ενήλικες, ενώ οι για τα κορίτσια με IQ>107 οι πιθανότητες είναι τριπλάσιες.


Ο εγκέφαλος σου μπορεί να σε στείλει στο «τρελάδικο»

Μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2009 στο επιστημονικό περιοδικό «Neuron» έδειξε ότι μια πρωτεΐνη που παράγεται στον εγκέφαλο (neuronal calcium sensor-1 protein) συνδέεται τόσο με τη δημιουργικότητα και τη λειτουργική μνήμη όσο και με τη σχιζοφρένεια και τη μανιοκατάθλιψη. Περισσότερες από 30 ακαδημαϊκές μελέτες έχουν υποδείξει την άμεση σχέση της ευφυΐας με τη διπολική διαταραχή – και άλλες σχετικές διαταραχές.


Η εξυπνάδα σου, προκαλεί το φθόνο

Χωρίς να υπάρχει κάποια επιστημονική έρευνα που να επιβεβαιώνει αυτό το τελευταίο συμπέρασμα μας, είναι σχεδόν σίγουρο ότι αν είστε πολύ έξυπνος άνθρωπος θα αντιμετωπίσετε την ζήλια των γύρω σας, με όλες τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται. Για αυτό αν είστε ιδιαίτερα ευφυείς θα πρέπει να εξοπλιστείτε και με πολλή δύναμη για να αντιμετωπίσετε το φθόνο των υπολοίπων... «κοινών θνητών»... [πηγή]


Βρε..! μπας και είμαι πολύ ευφυής και δεν το 'ξερα..?
Comment Form is loading comments...