Το γελοίον του πράγματος

Το γελοίον του πράγματος - Σφακιανακης - Καφετζόπουλος
Χάριν εντυπωσιασμού και της έμφυτης, αδηφάγου ανάγκης "πρωτοτυπισμού" και αυτοπροβολής, πολλές φορές, μερίδα ανθρώπων που ανήκει στο καλλιτεχνικό στερέωμα της χώρας μας, καταφεύγει σε δηλώσεις των οποίων το νόημα, μάλλον, παρεκκλίνει της πραγματικότητας. Έτσι, συχνά το «πράγμα» από άκρως σοβαρό κι επώδυνο κινδυνεύει να μετατραπεί σε «γελοίον». Όχι ως προς τη ουσία του, φυσικά, αλλά ως προς την "ελαφρότητα" του τρόπου με τον οποίο ο καθένας μπορεί να το εκλάβει.

Αφορμή της ανάρτησης είναι οι εκατέρωθεν δηλώσεις του Αντώνη Καφετζόπουλου και του Νότη Σφακιανάκη όσον αφορά το προσφυγικό θέμα, σε... (πως να το εκφράσω?)... σε "lite" εκπομπές ποικίλου και αμφιβόλου ποιότητας περιεχομένου (δε μπορώ πιο κόσμια).

Καταξιωμένοι αναμφίβολα και οι δύο, ο καθένας στο χώρο του. Αναφαίρετο δικαίωμα τους είναι, όπως όλων μας άλλωστε (ακόμα τουλάχιστον) να εκφράζουν απόψεις-γνώμες επί θεμάτων που κατά καιρούς ταλανίζουν την κοινωνία μας.

Όντας δημοφιλείς όμως και με, έστω και μικρή, πιθανότητα να τους ακούν, να τους βλέπουν, να τους διαβάζουν και κάποια «άρρωστα» μυαλά (όπως υπενθύμισε ο Αρναούτογλου στον συνενετευξιαζόμενο -άιντε-άιντε- Αποστολόπουλο, όταν δήλωσε πως θέλει να νοιώσει -λέει- την «ηδονή» του εγκληματία-θύτη) ίσως θα 'πρεπε δείξουν λίγο περισσότερο προσοχή στα λεγόμενα των συνεντεύξεων τους.

Θέλω να πω πως, δεν είναι ανάγκη ρε φίλε επειδή είσαι ο (ποιος να πούμε...) ο -σ'αγαπάω-κοίτα- Ζαφείρης Μελάς ας πούμε... η ο... -α-χα-καλό-ε- Μάρκος Σεφερλής, σε ξέρει και σ' αγαπά όλη η Ελλάδα, θα πρέπει απαραίτητα να ξέρεις και ποια είναι η λύση στην οικονομική κρίση η τι πρόκειται να συμβεί στην ανθρωπότητα λόγω των επιβολών, κύκλων που προωθούν τη λεγόμενη παγκοσμιοποίηση..!

Έτσι την πάτησε κι η -θα-ρθω-να-σ-αρπάξω-από-την-άλλη- Άντζελα... «Ποιος ποιητής είναι ο αγαπημένος σου;» την ρώτησαν, «ο Καζαντζάκης», λέει... Προκειμένου να πεις καμιά μ@λ@κι@, πες δε διαβάζω ποίηση, ρε "κοπελιά"... κακό είναι δηλαδή; (αν κι έχει γράψει ποιήματα). Πόσοι δηλαδή από το σύνολο των Ελλήνων έχουν διαβάσει κάτι από Καζαντζάκη, εκτός από ότι υπήρχε στην ύλη των σχολικών βιβλίων;


Στο θέμα λοιπόν
μεταξύ άλλων "κουφών", είπε ο -ακάλυπτος- Αντώνης:

«Μη ξεχνάμε, πως η Αμερική έγινε αυτή που έγινε, χάρη στους μετανάστες».

Καταρχήν, από πότε έγινες εσύ, θαυμαστής του Αμερικανικού Ιμπεριαλισμού... και το θέτεις ως παράδειγμα "Αντωνάκη μου?"... δε μας τα 'λεγες αυτά..!

Όσο για το τι έγινε η Αμερική, λάβε υπόψη σου και τη γνώμη κανενός αυτόχθονα Αμερικάνου... ξέρεις... αυτούς τους αποκαλούμενους, ερυθρόδερμους-Ινδιάνους που "εξαϋλώθηκαν" από τον «ήρωα» Buffalo Bill..! Θα ταυτιστούν οι απόψεις σας λες;


Μεταξύ άλλων, είπε και ο -βρέχει-δε-βρέχει- Νότης:

«Δεν είναι πρόσφυγες αυτοί που ήρθαν εδώ, είναι ριψάσπιδες. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι έρχονται με πορτοφόλια γεμάτα με πεντακοσάευρα».

Δύχρονο με πεντακοσάυρα στις πάνες, η τεσσάρων χρόνων ρίψασπι
είδε κανείς σας?

Και με ποιανού το μέρος θα 'πρεπε να πολεμήσει κανείς από αυτούς, αν δεν είναι τζιχαντιστής η φιλοχουντικός, για μην τον χαρακτηρίσεις -έτσι, απλά- εσύ "ρίψασπι", ρε φίλε..? Από "17" μεριές μπόμπες πέφτουν εκεί!


Πολλές φορές το «πράγμα» είναι πολύ πιο περίπλοκο απ' ότι όλοι εμείς πιστεύουμε. Κι επειδή ο Έλληνας έχει φιλότιμο και μπορεί να ανοίξει το σπίτι του για να βρει καταφύγιο ο κάθε κατατρεγμένος, μπορεί όμως να παρακαλά ταυτόχρονα "να ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα", μπορεί να είναι Λεωνίδας αλλά και Εφιάλτης, μπορεί να αντιμετωπίσει Γερμανούς φασίστες αλλά μόλις τους διώξει να αλληλοσκοτωθεί με τον αδερφό του και τέλος μπορεί να πιστέψει πως ένας πρωθυπουργός του, έχει τη δυνατότητα να κάνει τις παγκόσμιες αγορές να "χορεύουν" ενώ αυτός θα παίζει "το ζουρνά", ας είστε λίγο πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις που κάνετε για τόσο ευαίσθητα θέματα, εσείς οι... «διάσημοι».

Αφήστε λοιπόν τους ζουρνάδεςτις φανφάρες και τις μεγαλοστομίες, Έλληνες πολιτικοί - celebtities και ψάξτε να βρείτε τρόπους για να βοηθήσετε πραγματικά
την κατάσταση.

Γιατί αυτό που κατάλαβα, όπως και ο περισσότερος κόσμος, είναι ότι τρελαθήκαμε στο "κλαρίνο" όλοι!