Πέρασμα Ερμή, Ανάμεσα από Γη και Ήλιο, τη Δευτέρα 9/5

Διάβαση Ερμή Ανάμεσα από Γη και Ήλιο

Αύριο, Δευτέρα 09/05 θα είναι ορατό και από τη χώρα μας ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο: το πέρασμα  του Ερμή -του μικρότερου πλανήτη του ηλιακού συστήματος- μπροστά από τον Ήλιο, καθώς η τροχιά του θα τον φέρει ακριβώς ανάμεσα στη Γη και το λαμπερό δίσκο του άστρου.

Ο Ερμής θα φαίνεται σαν μια σκούρα κουκίδα (το 1/150 της διαμέτρου του) που θα διασχίζει αργά επί 8 περίπου ώρες το δίσκο του Ήλιου.

Παρόμοιο φαινόμενο είχε συμβεί το 2006, αλλά η διάβαση τότε δεν ήταν ορατή από την Ελλάδα.



Κάθε 100 χρόνια, συμβαίνουν 13 ή 14 διαβάσεις του μικρού πλανήτη. Η πρώτη έγινε αντιληπτή από τον Γάλλο αστρονόμο Πιέρ Κασεντί το 1631, 20 χρόνια μετά την εφεύρεση του τηλεσκοπίου.

Σύμφωνα με τους αστρονόμους, η διάβαση της 9ης Μαΐου θα είναι ορατή από την Ελλάδα στο μεγαλύτερο μέρος της, όμως ο Ήλιος θα δύσει μια ώρα πριν τη λήξη του φαινομένου και έτσι δεν θα είναι δυνατό να παρατηρηθεί η έξοδος του Ερμή από τον ηλιακό δίσκο.

Η «είσοδος» του πλανήτη στον Ήλιο αναμένεται να λάβει χώρα στις 14:12, οπότε σε αυτή την πρώτη επαφή ο Ερμής θα εφάπτεται εξωτερικά του Ήλιου. Μετά από τρία λεπτά ο πλανήτης θα έχει εισέλθει πλέον ολόκληρος και θα εφάπτεται εσωτερικά στον ηλιακό δίσκο.

Τις επόμενες 6 ώρες ο Ερμής θα φαίνεται να διαβαίνει τον ηλιακό δίσκο, φτάνοντας στο βαθύτερο σημείο της διάβασης στις 17:57. Το φαινόμενο θα ολοκληρωθεί στις 21:42, όταν πια ο Ήλιος θα έχει δύσει, οπότε το τέλος της διάβασης δεν θα είναι ορατό από την Ελλάδα. Ωστόσο θα είναι στη Δ. Ευρώπη, τη Δ. Αφρική, τη Β. - Ν. και την Αν. Αμερική.

Η παρατήρηση της διάβασης μπορεί να γίνει μόνο με ειδικά ηλιακά φίλτρα στα τηλεσκόπια ή στα κιάλια και όχι με γυμνά μάτια ή με απλά γυαλιά ηλίου. Η παρατεταμένη παρατήρηση του Ήλιου, ακόμη και όταν αυτός είναι χαμηλά στον ορίζοντα, είναι επικίνδυνη χωρίς ειδικά φίλτρα, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος για σοβαρή και μόνιμη βλάβη στα μάτια, ακόμη και τύφλωση.

1 έτος στον Ερμή διαρκεί 88 "γήινες" ημέρες (ολοκληρώνει δηλαδή μια πλήρη τροχιά γύρω από τον Ήλιο) περιστρέφεται όμως τόσο αργά, που εμφανίζει μια μοναδική ιδιομορφία · 1 ημέρα του (μία πλήρης περιστροφή γύρω από τον άξονά του) έχει διπλάσια διάρκεια από το έτος του.

Επειδή είναι ο κοντινότερος πλανήτης στον Ήλιο, κινούμενος σε απόσταση μόνο (!) 46 έως 70.000.000 χλμ. από αυτόν, είναι δύσκολο να μελετηθεί με τηλεσκόπια. Η θερμοκρασία στην επιφάνειά του κυμαίνεται από -170 έως και περισσότερο από 400 βαθμούς Κελσίου.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διάβαση του Ερμή διαδικτυακά μέσω του τηλεσκοπίου Slooh στις διευθύνσεις: MERCURY TRANSIT LIVE STREAMING TV, Eclipses and Transits.

Πηγή:http://www.cnn.gr/news/ellada/story/31390/ti-deytera-o-ermis-tha-perasei-mprosta-apo-ton-ilio#ixzz4849Ba0Wh