Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντα:
Απαγόρευσαν τη Λειτουργία οι Τούρκοι

Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντα
Ανακλήθηκε η σχετική άδεια μετά από 5 συνεχή χρόνια κατά τα οποία επιτράπηκε από τους Τούρκους η λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας, προκαλώντας μεγάλη απογοήτευση σε χιλιάδες Πόντιους -και όχι μόνο- ανά τον κόσμο και κυρίως σε όσους είχαν προγραμματίσει να ταξιδέψουν στην περιοχή.

Η επίσημη αιτιολογία την οποία προέβαλαν οι αρχές είναι ότι παρουσιάστηκαν προβλήματα στατικότητας στο μοναστήρι και γίνονται εργασίες αναστήλωσης.

Πατριαρχείο και εκπρόσωποι του ποντιακού ελληνισμού θεωρούν ότι η επίκληση προβλημάτων στατικότητας είναι προσχηματική, ενώ υπάρχουν φόβοι ότι δεν πρόκειται να επιτραπεί ποτέ ξανά η λειτουργία της.

Η Παναγία Σουμελά επαναλειτούργησε το 2010, μετά από 88 ολόκληρα χρόνια. Το τουρκικό κράτος είχε παραχωρήσει άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελεστεί θεία λειτουργία στη γιορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Παναγία Σουμελά, Τραπεζούντα 1

Η Τούρκοι με την κίνηση αυτή προσδοκούσαν τόσο την έξωθεν καλή μαρτυρία για... σεβασμό των θρησκευτικών ελευθεριών όσο και σε οικονομικά οφέλη από την αύξηση των τουριστών. 

Η ειδική άδεια για να ανοίγει η ιστορική Μονή για μία μόνο ημέρα το χρόνο ήταν διαρκής, χωρίς χρονικό περιορισμό. Ωστόσο, στις αρχές του καλοκαιριού οι τουρκικές αρχές ειδοποίησαν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ότι η άδεια ανακαλείται, αφήνωντας αδιευκρίνηστο το πόσο θα ισχύσει η ανάκληση αυτή.