Πρόεδρος και Δ.Σ. ΑΔΜΗΕ: Αύξηση Μισθών σε 20.000€ το Μήνα + 200.000€ Αναδρομικά, με τις "Ευλογίες" ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ

ΑΔΜΗΕ-πρόεδρος-ΔΣΤην ώρα που ανυπεράσπιστοι από τη φοροκαταιγίδα πολίτες ματώνουν για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν, η διοίκηση του ΑΔΜΗΕ παραδέχεται με ανακοίνωση της την αύξηση μισθού σε 20.000€ το μήνα + 200.000€ αναδρομικά, του πρόεδρου Εμμανουήλ Κορωνιωτάκη, όπως επίσης και του διευθύνοντα σύμβουλου της εταιρείας Ιωάννη Μπλάνα. Χρησιμοποίησαν νόμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ που καταργεί το ανώτατο πλαφόν, για να εκτοξεύσουν στα ύψη τις μηνιαίες αποδοχές τους [κατά πολύ περισσότερες ακόμη κι από αυτές της Μέρκελ!].

Όπως κατήγγειλε σε σχετική του ερώτηση ο τομεάρχης Περιβάλλοντος κι Ενέργειας της ΝΔ Κώστας Σκρέκας, τα 2 στελέχη της (υπό αποκρατικοποίησης) θυγατρικής της ΔΕΗ [ΑΔΜΗΕ] σε μια περίοδο δύσκολη για τη χώρα, χρησιμοποίησαν νόμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εκτοξεύσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, στα 20.000€.  Με αναδρομική ισχύ, μάλιστα,  από την εφαρμογή του νόμου 4354/16.12.2015 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, που καταργεί το ανώτατο πλαφόν το οποίο είχε θέσει η προηγούμενη συγκυβέρνηση. Ως αποτέλεσμα της αναδρομικής ισχύος, καταγγέλθηκε ότι έλαβαν περί τα 250.000€ αμοιβές, το Δεκέμβριο του '16.

Σε σημερινή του απάντηση ο Πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του ΑΔΜΗΕ Νίκος Καϊμάκης, παραδέχθηκε τους χρυσούς μισθούς μιλώντας για αναθεώρηση αυτών, όχι όμως και για καθαίρεση όσων με τρόπο προκλητικό τους πέρασαν εν κρυπτώ και με τρόπο που προκαλεί εντύπωση σε μια κοινωνία ευρισκόμενη σε δηνεί οικονομική κατάσταση.

Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του ο κ. Καϊμάκης αν και επιδιώκει να μεταθέσει τις ευθύνες, παραδέχεται την πράξη που κόστισε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ στον ΑΔΜΗΕ: Σε εφαρμογή του Ν 4354/2015 το προηγούμενο Εποπτικό Συμβούλιο της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, που ως γνωστόν είχε διοριστεί από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, πριν το τέλος της θητείας του προχώρησε σε εφαρμογή των σχετικών διατάξεων του Ν 4354/2015 και επαναπροσδιόρισε με απόφασή  του τις αποδοχές των ανωτάτων στελεχών της διοίκησης της ΑΔΜΗΕ ΑΕ, επικυρώνοντας και τη σχετική σύμβαση που  καθόρισε τόσο το ύψος όσο και την αναδρομικότητα τους.

Το νέο Εποπτικό Συμβούλιο που προτάθηκε από την σημερινή κυβέρνηση και τη ΔΕΗ, διορίστηκε με πρωτοβουλία του βασικού μετόχου του [της ΔΕΗ ΑΕ] θα επανεξετάσει τη σχετική σύμβαση και θα επανακαθορίσει τις αποδοχές των παραπάνω στελεχών του ΑΔΜΗΕ, σύμφωνα με το κοινά παραδεκτό μέτρο των αποδοχών που λαμβάνουν τα αντίστοιχα στελέχη των άλλων Δημόσιων Οργανισμών, σε συνδυασμό με τις οικονομικά αποδεκτές δυνατότητες της ΑΔΜΗΕ ΑΕ.

Αυτό που δεν απαντάται, όμως, είναι εάν τα δύο στελέχη τα οποία από αυτή την ευνοϊκή απόφαση πριμοδοτούνται, ζήτησαν να λάβουν αυτά τα προκλητικά μεγάλα ποσά και αν είναι επιλογή της κυβέρνησης η παραμονή τους στη διοίκηση, σε μια περίοδο οικονομικής κατάρρευσης για την εταιρεία.


Η ερώτηση του Κώστα Σκρέκα: 

Ο κ. Τσίπρας παραπλάνησε δύο φορές τον Ελληνικό λαό υποσχόμενος μεταξύ άλλων ότι θα αλλάξει δήθεν το παλιό, την κομματοκρατία, το πελατειακό κράτος. Αντιθέτως, από τη στιγμή που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, οι Έλληνες είναι μάρτυρες μιας πρωτοφανούς άλωσης του κράτους από κομματικούς εκλεκτούς του ΣΥΡΙΖΑ που αδιαφορούν για τη φτώχεια, τη δυστυχία, τους φόρους και την απόγνωση που έχει φέρει στο λαό η κυβέρνησή τους.
Ενδεικτικό παράδειγμα της καθεστωτικής αλαζονείας και αμετροέπειας που διακατέχει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και των συνεργατών της αποτελεί η τελευταία πράξη της, διορισμένης από το σύστημα του κ. Τσίπρα, διοίκησης του ΑΔΜΗΕ.

Ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) είναι θυγατρική εταιρεία της ΔΕΗ.  Σήμερα είναι σε φάση μετάβασης από μια δημοσίου χαρακτήρα και λειτουργία εταιρεία, σε μια δυναμική εταιρεία με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή, που θα πρέπει να πραγματοποιήσει επενδύσεις άνω των δυο δισεκατομμυρίων ευρώ τα επόμενα χρόνια σε ηλεκτρικές διασυνδέσεις, διασφαλίζοντας χαμηλό κόστος κατασκευής με υψηλή ποιότητα σε σύντομο χρόνο.

Κι όμως τούτη την ώρα που ο διαγωνισμός είναι σε φάση ολοκλήρωσης δύο κορυφαία στελέχη του ΑΔΜΗΕ μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, διορισμένα από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, σύμφωνα με πληροφορίες, χρησιμοποίησαν νόμο των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, για να εκτοξεύσουν τις μηνιαίες αποδοχές τους, στα 20.000 ευρώ (ανά μήνα!).  Και μάλιστα, με αναδρομική ισχύ από την εφαρμογή του νόμου 4354/16.12.2015 περί απελευθέρωσης αποδοχών των επικεφαλής των ΔΕΚΟ του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησής του, που καταργούσε το ανώτατο πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ως αποτέλεσμα της αναδρομικής ισχύος, από ότι λέγεται, έλαβαν περί τα 200.000 ευρώ τον Δεκέμβριο του 2016 ως αναδρομικές αμοιβές ενός μόλις έτους.

Και ίσως αυτές οι αποδοχές να ήταν δικαιολογημένες στο παρελθόν για θέσεις υψηλότατης ευθύνης τις εποχές που ο όμιλος ΔΕΗ ευημερούσε και η κοινωνία προόδευε.

Οι κομματικοί εκλεκτοί όμως του κ Τσίπρα και της κυβέρνησής του, με διάθεση άλωσης του κράτους, επιλέγουν με λογική «Γιάννης κερνά Γιάννης πίνει» να αρπάξουν ότι μπορούν και όσο προλαβαίνουν, αφού μετά την είσοδο του στρατηγικού ιδιώτη επενδυτή, η ρεμούλα, η λαμογιά και η κακοδιαχείριση μιας δημόσιας εταιρείας, «κινδυνεύουν να τερματιστούν».

Και όλα αυτά την ώρα που η ΔΕΗ βρίσκεται ένα βήμα πριν την οικονομική ασφυξία, η χρηματιστηριακή της αξία έχει μειωθεί κατά δύο δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, τα ληξιπρόθεσμά της έχουν εκτιναχθεί στα 3 δις ευρώ και ο ολόκληρος ο ενεργειακός τομέας της χώρας τρεκλίζει.

Παρακαλώ για την άμεση απάντηση των παρακάτω προς ενημέρωση των Ελλήνων Βουλευτών.
Ερωτάτε ο Υπουργός

1.Είναι αλήθεια ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, δύο ανώτατα στελέχη έκαναν χρήση του νόμου της κυβέρνησής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που καταργούσε το ανώτατο πλαφόν που είχε θέσει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και εκτόξευσαν τις μηνιαίες αποδοχές τους στα 20.000 ευρώ;
2.Είναι αλήθεια ότι ένας από τους δύο ή και οι δύο έλαβαν αναδρομικά ενός έτους περίπου 200.000 ευρώ, τον Δεκέμβριο του 2016 ;
3.Σε πόσες ενεργειακές εταιρείες του δημοσίου ανώτατα στελέχη που μετέχουν στα Διοικητικά Συμβούλια έχουν κάνει χρήση του νόμου 4354/16.12.2015 του κ. Τσίπρα και της κυβέρνησης,που απελευθερώνει τις  αποδοχές των επικεφαλής των ΔΕΚΟ, και ποιες είναι οι μηνιαίες αποδοχές τους συμπεριλαμβανομένων και των αμοιβών των Διοικητικών Συμβουλίων;

Ο Ερωτών Βουλευτής

Κωνσταντίνος Σκρέκας
Βουλευτής Π.Ε. Τρικάλων
____________________________________________________________________________

Ο Κ. Σκρέκας, με νέα του δήλωση του υποστήριξε: Πρόκειται για μια προκλητική πράξη που δίνει την αίσθηση πως η κυβέρνηση και οι εκλεκτοί της αδιαφορούν πλήρως για την οικονομική κατάσταση και τις δυσκολίες που ο μέσος Έλληνας αντιμετωπίζει και μίλησε για καθεστωτική αλαζονεία και αμετροέπεια που διακατέχει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τους συνεργάτες της.