Άγνωστοι Κίνδυνοι από τη Χρήση του Φούρνου Μικροκυμάτων

kindinoi-fourno-mikrokimatonΚάθε σπίτι έχει, πλέον, έναν φούρνο μικροκυμάτων. Έχουν «λύσει τα χέρια» κάθε πολυάσχολης νοικοκυράς και εργένη με την ευκολία και την ταχύτητα με την οποία μας βοηθούν στην προετοιμασία γευμάτων. Η χρήση του όμως κρύβει και άγνωστους, σε πολλούς, κινδύνους που μπορεί να πλήξουν άμεσα ή έμμεσα την υγεία μας.



Εκτός από το γνωστό κίνδυνο έκρηξης από μεταλλικό αντικείμενο και της έκθεσης σε ακτινοβολία σε περίπτωση μη καλής λειτουργίας του, ένας φούρνος μικροκυμάτων
έχει πολλά ακόμη "μείον":
  • «Εξολοθρεύει» τη βιταμίνη Β-12, αφήνοντάς μας ευάλωτους σε ασθένειες σε βάθος χρόνου. Οι ευεργετικές για την υγεία μας ιδιότητες της βιταμίνης, εκλείπουν αμέσως μόλις θερμάνουμε το φαγητό σε φούρνο μικροκυμάτων. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry, ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε απώλεια 30-40% της Β-12, μετά από έκθεση τροφών σε ακτινοβολία μικροκυμάτων.
  • Καταστρέφει το μητρικό γάλα. Επιστημονική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Pediatrics, στο πλαίσιο έρευνας για την την κοινή πρακτική της χρήσης φούρνου μικροκυμάτων για να ζεστάνουν το κατεψυγμένο μητρικό γάλα σε μαιευτήρια, έδειξε πως ισχυροί χημικοί παράγοντες οι οποίοι καταπολεμούν τα βακτήρια καταστρέφονται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σε αυτό η παρουσία βλαβερών βακτηρίων.
  • Εξαφανίζει τα θρεπτικά συστατικά σε πολλές τροφές. Το να ζεσταίνετε το φαγητό σας στο φούρνο μικροκυμάτων μπορεί να εξαλείψει τα αρχικά του θρεπτικά συστατικά, λόγω της διηλεκτρικής θέρμανσης των μικροκυμάτων. Τα μόρια του νερού που περιέχονται στις τροφές, περιστρέφονται ταχύτατα σε υψηλές συχνότητες και δημιουργούν μοριακή τριβή (έτσι ζεσταίνεται το φαγητό),  πράγμα που αλλάζει τη μοριακή τους δομή και κατά συνέπεια μειώνει την περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.
  • Όταν ζεσταίνουμε τρόφιμα σε πλαστική συσκευασία, πιθανών να δημιουργηθούν καρκινογόνες ουσίες σε αυτά. Μετά από σχετική γερμανο-ρωσική έρευνα, η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε μια προειδοποίηση σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που μπορεί να έχουν οι φούρνοι μικροκυμάτων τόσο για το ανθρώπινο σώμα, όσο και για το περιβάλλον. Πολλές τροφές στα μικροκύματα βρέθηκαν να περιέχουν τοξικές χημικές ουσίες, όπως ΒΡΑ, πολυαιθυλένιο (ΡΕΤ), βενζόλιο, ξυλόλιο και τολουόλιο. Έχει βρεθεί ότι τα πλαστικά δοχεία που χρησιμοποιούνται για τη θέρμανση των εν λόγω γευμάτων απελευθερώνουν καρκινογόνες ουσίες, μαζί με άλλες βλαβερές τοξίνες στο φαγητό, οι οποίες στη συνέχεια απορροφώνται από το σώμα.
  • Σε ελβετική κλινική μελέτη, ερευνητές διαπίστωσαν ότι η σύσταση του αίματος αλλάζει σε άτομα που κατανάλωναν τακτικά γάλα και λαχανικά, τα οποία ζέσταναν σε φούρνο μικροκυμάτων. Συγκεκριμένα, τα ερυθρά τους αιμοσφαίρια μειώθηκαν, ενώ τα επίπεδα των λευκών αυξήθηκαν μαζί με τα επίπεδα χοληστερόλης. Η μη ιονίζουσα ακτινοβολία των μικροκυμάτων μπορεί να προκαλέσει αλλαγές στο αίμα.
  • Τέλος, τα μικροκύματα μπορεί να επηρεάσουν άμεσα το σώμα μας, λόγω της ακτινοβολίας με συχνότητα 2.4 GHz (η συνήθης που εκπέμπεται από φούρνους). Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από την Dr. Magda Havas του πανεπιστημίου Trent, έδειξε ότι τα επίπεδα της ακτινοβολίας που εκπέμπονται από ένα φούρνο μικροκυμάτων, επηρεάζουν τόσο τον καρδιακό ρυθμό όσο και τη μεταβλητότητα του. Τα επίπεδα αυτά είναι εντός των προβλεπόμενων οδηγιών ασφάλειας, αλλά τείνουν να προκαλούν άμεσες αλλαγές. Εάν αντιμετωπίζετε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, οποιοδήποτε πόνο στο στήθος και τακτικά καταναλώνετε τροφές που έχουν εκτεθεί σε μικροκύματα, ίσως θα ήταν καλύτερο να διακόψετε τη χρήση του «γρήγορου» φούρνου, πάντα σε συνεννόηση με το γιατρό σας.
         πηγή: iatropedia