Αυξημένος ο Κίνδυνος από την Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία!

SOS από ΙΑΣ:  Ιδιαίτερη  Προσοχή  στα  Παιδιά!

Ηλεκτρομαγνητική Ακτινοβολία
Αυξημένο κίνδυνο στην υγεία από τα συμπτώματα της έκθεσης στην ηλεκ/μαγνητική ακτινοβολία, επισημαίνουν οι ειδικοί και τονίζουν την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας των πολιτών με ιδιαίτερη προσοχή στα παιδιά και προτείνουν αλλαγή των εθνικών ορίων. Ο Ι.Α.Σ. (Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών) διοργάνωσε ημερίδα  υπό  την  αιγίδα  της ΚΕΔΕ, με θέμα: Μη Ιονίζουσα Ακτινοβολία & Πιθανές Επιπτώσεις της στην Υγεία.


Οι ομιλητές επισήμαναν την πρωτοβουλία πολλών κρατών για τη δραστική μείωση  των ορίων ακτινοβολίας (Ιταλία, Ελβετία, Ρωσία, Πολωνία, Σλοβενία, Βουλγαρία), επιτάσσοντας μια πιο ενδελεχή εξέταση των επιπτώσεων από την κατάχρηση της ασύρματης επικοινωνίας.


Ο Δρ. Θεόδωρος Μέτσης (Μηχανολόγος Ηλεκτρολόγος, Μηχανικός Περιβάλλοντος) ανέφερε ότι ερευνητικά ιδρύματα, ακαδημαϊκοί και αξιόλογοι επιστήμονες προειδοποίησαν ότι τα επίπεδα ακτινοβολίας που καταγράφονται σήμερα μέσα στον αστικό ιστό δεν είναι διόλου ασφαλή και πρόσθεσε ότι νέες εφαρμογές, όπως η τεχνολογία του 5G και οι «έξυπνοι» μετρητές που θα αντικαταστήσουν τους αναλογικούς μετρητές της ΔΕΗ, θα αυξήσουν σημαντικά την έκθεση των πολιτών σε ακτινοβολία.


electromagnetic-radiation

Οι επιδράσεις στην υγεία, από τις ακτινοβολίες της ασύρματης τεχνολογίας, περιλαμβάνουν αυξημένο κίνδυνο, για εμφάνιση καρκίνου, κυτταρικού στρες, αύξηση των επιβλαβών ελεύθερων ριζών, γενετικές βλάβες δομικές και λειτουργικές αλλαγές του αναπαραγωγικού συστήματος, διαταραχές των λειτουργιών μάθησης και μνήμης.

Άμεσες επιπτώσεις με μορφή πονοκεφάλων, έλλειψης συγκέντρωσης, αϋπνίες, διαταραχές μνήμης, μείωση ανοσοποιητικού συστήματος αλλεργίες κ.τ.λ. αποτελούν καθημερινά συμπτώματα, στους διαμένοντας πλησίον των κεραιών, δήλωσε ο Λουκάς Μαργαρίτης (καθηγητής Ραδιοβιολογίας στο τμήμα Βιολογίας ΕΚΠΑ).


Ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. Γιώργος Πατούλης, πρόσθεσε: Η πολιτεία οφείλει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τους πολίτες ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών, όπου το πλαίσιο έχει γίνει πιο αυστηρό. Κάθε χρήστης αυτών των συσκευών πρέπει να σέβεται τους κανόνες προστασίας και να μην κάνει κατάχρηση.


Στα αποτελέσματα του ερευνητικού προγράμματος N.T.P. (National Toxicology Program) που δημοσιεύτηκαν το 2016 αναφέρεται:

-Αύξηση εγκεφαλικών όγκων και σβαννωμάτων καρδιάς σε πειραματόζωα

-Αυξανόμενη συμπτωματολογία Ηλεκτρικής Υπερευαισθησίας, σε σημαντικό ποσοστό του πληθυσμού, από την έκθεσή του στην ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία

-Μεγάλη άνοδος περιπτώσεων αυτισμού.


Επιστημονικές μελέτες - πορίσματα Ιδρυμάτων συστήνουν πιο προσεκτική και ελεγχόμενη έκθεση στην ακτινοβολία και προτείνουν:

-Να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να τροποποιηθούν τα όρια έκθεσης, με βάση τα νέα βιολογικά δεδομένα, κατά το πρότυπο άλλων χωρών

-Να ληφθούν μέτρα, για τη μείωση της έκθεσης των παιδιών

-Να γίνεται χρήση ενσύρματου δικτύου, στα νηπιαγωγεία, σχολεία κ.α.

-Η χορήγηση αδειών να μην περιλαμβάνει τοποθέτηση κεραιών, κοντά σε σχολεία, ημερήσια κέντρα φροντίδας, γηροκομεία, νοσοκομεία ή άλλα κτίρια όπου ευαίσθητες ομάδες ανθρώπων μένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα.


Κανόνες ασφαλούς χρήσης ασύρματης επικοινωνίας


-Χρησιμοποίησε το κινητό τηλέφωνο λογικά και για σύντομα τηλεφωνήματα.

-Παιδιά κάτω των 12 ετών καλό είναι να μην χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα.

-Μην βάζεις το κινητό σε επαφή με το κεφάλι σου.

-Μην κάνεις χρήση κινητού στο αυτοκίνητο, τρένο, αεροπλάνο ή ανελκυστήρα.

-Μην κάνεις χρήση κινητού όταν υπάρχουν μικρά παιδιά ή έγκυες γυναίκες γύρω σου.

-Κράτησε το κινητό μακριά από το σώμα σου

-Όταν κάνεις χρήση κινητού, κράτα απόσταση από άλλους

-Μην τοποθετείς το κινητό στην τσέπη σου

-Την νύχτα κλείσε πάντα το κινητό σου και απενεργοποίησε το Wi Fi

-Μην παίζεις παιχνίδια στο κινητό τηλέφωνο on-line, βάλτο σε airplane mode

-Ασύρματα LAN (Wi FI) μπορούν να σε εκθέσουν σε ακτινοβολία μικροκυμάτων

-Περιόρισε το Wi Fi και κάνε χρήση σταθερής – ενσύρματης σύνδεσης

-Όταν το σήμα που δέχεσαι είναι κακό μην τηλεφωνείς

-Αν έχεις πρόσβαση σε σταθερή γραμμή, κάνε χρήση αυτής κατά προτεραιότητα

-Απενεργοποίησε επιλογές Wi Fi, Bluetooth, και Data, όταν δε χρησιμοποιούνται.