Αναβάθμιση F-16 ή Προμήθεια Stealth F-35?
(+ Video)

Η απάντηση θα κρίνει την ακεραιότητα της χώρας
Προβληματισμός επικρατεί για την σκοπιμότητα του προγράμματος εκσυγχρονισμού των F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) αντί της προμήθειας νέων μαχητικών stealth, πέμπτης γενιάς F-35, καθώς και για το match up που θα προκληθεί σε βάρος της ελληνικής πλευράς από την εξέλιξη.

Τον προβληματισμό, σε πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο επεκτείνουν:

1) Η πληροφορία που ήρθε από την Ουάσιγκτον για τον εκσυγχρονισμό των F-16 του Μπαχρέιν στο ίδιο επίπεδο με αυτό των ελληνικών F-16 για 20 μαχητικά F-16 της έκδοσης Block 40. (Συγκεκριμένα το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι για μόλις 20 μαχητικά θα φτάσει το $1,08 δισ.!)

(Πλέον αποκτά κρίσιμη σημασία η αμερικανική απάντηση στην ελληνική LoR για το κόστος εκσυγχρονισμού των F-16, αφού ο εκσυγχρονισμός των ελληνικών F-16 δεν θα υπολείπεται σε τίποτα αυτού των μαχητικών του Μπαχρέιν!)

2) Η προμήθεια των S-400 από την Τουρκία! Πώς θα αντιμετωπίσει απλά ένα βελτιωμένο αεροσκάφος 3ης γενιάς, όπως το F-16, τα φονικά S-400; Μόνο ένα F-35 έχει ελπίδα απέναντι τους.Και αν ξεφύγουν τα ελληνικά F-16V από τους S-400 (οι Ρώσοι δίνουν 2% πιθανότητα), τι ελπίδα έχουν απέναντι στον φονικό συνδυασμό των stealth F-35Α με το υπέρ-ραντάρ APG-81, με τα 250 χλμ. εμβέλεια έρευνας, που θα εξαντλεί την κινηματικές δυνατότητες του βλήματος αέρος-αέρος AIM-120 C5 ή ακόμα και του ΑΙΜ-120 C-7 στα 180 χλμ.?

Επίσης, υπάρχει και η προμήθεια από την ΤΗΚ των βλημάτων Meteor, που πιστοποιούνται αυτή την στιγμή στα F-35, με ταχύτητα 6 Mach και ακτίνα δράσης τα 100 χλμ.

Τι ελπίδα θα έχει το ελληνικό F-16V απέναντι στο Τουρκικό F-35;

Την απάντηση την δίνουν οι ίδιοι οι Αμερικάνοι: Το ελληνικό μαχητικό θα βλέπει το τουρκικό στα 35-40 χλμ., όταν αυτό (το τουρκικό) θα το έχει ήδη εντοπίσει από τα 250 χλμ. απόσταση και θα το έχει λοκάρει στο όριο της ακτίνας των ΑΙΜ-120: Πάνω από τα 100 χλμ.!


Ο φόβος είναι ότι το $1,8-2 δισ. που έχουν προϋπολογιστεί για την αναβάθμιση των 123 ελληνικών F-16 ίσως δεν είναι αρκετά και η σαλαμοποίηση του προγράμματος εκσυγχρονισμού (οι πληροφορίες μιλούν για δύο Μοίρες F-16 αρχικά) θα εκτινάξουν το συνολικό κόστος άνω των $2 δισ. για τα 38 F-16 Block 50 και τα 55 Block 52+ ενώ υπό διερεύνηση είναι η περίπτωση να αναβαθμιστούν και τα 30 F-16 Adv που παραλήφθηκαν το '10.

Με ποια λογική προωθείται λοιπόν ο εκσυγχρονισμός μαχητικών τρίτης γενιάς, αντί της προμήθειας, έστω ολιγότερων, μαχητικών πέμπτης γενιάς;

Ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της Lockheed Martin, ο Ν.Πλέσσας, σε παλαιότερες δηλώσεις του είχε επισημάνει ότι «Το κόστος για κάθε μαχητικό F-35, αν η Ελλάδα αποφασίσει να το αγοράσει θα είναι $65 εκατ. το καθένα αν η παραγγελία γίνει το 2016».

Σήμερα, δεν είναι $65 εκατ. αλλά $83 εκατ. βάσει τις τιμής κοστολόγησης που έδωσαν οι ΗΠΑ πριν από ένα μήνα στην Δανία.

Σε άλλη ερώτηση αναφορικά με την προσαρμογή του F-35 στις ιδιαίτερες ελληνικές επιχειρησιακές ανάγκες ο εκπρόσωπος της LM είχε τονίσει πως «Το F-35 θα αποδειχθεί το ίδιο ευέλικτο με το F-16 σε συνθήκες κλειστών εμπλοκών»

Ανέφερε ότι το κόστος αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού και των 130 παλαιότερων F-16 (μαζί με τα Block 30) σε επίπεδο Advance, θα κυμαινόταν στα $900 εκατ. -χωρίς ραντάρ AESA- την εποχή που έγιναν οι δηλώσεις του.

Ο Ν.Πλέσσας ήταν πάντα κατά του εκσυγχρονισμού παλαιών αεροσκαφών όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν νεότερης γενιάς: Το 1998 είχε «προειδοποιήσει» την ΠΑ να μην προχωρήσει στον δαπανηρό εκσυγχρονισμό των 39 F-4E Phantom, αλλά να προμηθευτεί 20 ολοκαίνουρια F-16 Block 50/52 με το ίδιο κόστος.

Το αποτέλεσμα τον δικαίωσε (για άλλη μια φορά): Τα αναβαθμισμένα από τους Γερμανούς της DASA-EADS (μετά από πολλούς κόπους, βάσανα, καθυστερήσεις και υπερβάσεις κόστους), F-4Ε καθ’όλην την διάρκεια του επιχειρησιακού τους βίου είχαν χαμηλή επιχειρησιακή διαθεσιμότητα και παρά τα χρήματα που δαπανήθηκαν, ουδέποτε έφτασαν στο επίπεδο επιχειρησιακής εκμετάλλευσης των F-16 Block 50/52.Το ερώτημα είναι το ίδιο: Γιατί η ΠΑ να μην εισέλθει στη νέα εποχή αποκτώντας 5ης γενιάς μαχητικά αεροσκάφη, έστω μόνο μία Μοίρα με 20 αεροσκάφη με option για μία δεύτερη, όταν βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, αλλά να προχωρήσει στην αναβάθμιση παλαιών μαχητικών που απέναντι στον ιστορικό της αντίπαλο, έτσι ή αλλιώς, εκσυγχρονισμένα ή όχι δεν θα έχουν καμία ελπίδα;


Η ερώτηση δεν αφορά τους Αμερικανούς αλλά τους Έλληνες αρμοδίους [τα λεφτά στην ίδια τσέπη θα μπουν (της Lockheed Martin)]

Και η απάντηση ίσως είναι καθοριστική για την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας.
πηγή pentapostagma.gr