Οι Φρεγάτες FREMM που θα Παραλάβει το Πολεμικό Ναυτικό (+Video)

Φρεγάτα FREMM
Έχουν τη δυνατότητα να παραμένουν «αόρατες» από τα ραντάρ και θα ενταχθούν Πολεμικό μας Ναυτικό μετά από τη συμφωνία ανάμεσα σε Αθήνα και Παρίσι. Η «Ευρωπαϊκή φρεγάτα πολλαπλών αποστολών», όπως είναι η τεχνική της ονομασία, σχεδιάστηκε από τις εταιρείες DCNS/Armaris της Γαλλίας και Fincantieri της Ιταλίας, για τις ανάγκες του Πολεμικού Ναυτικού των δύο χωρών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Φώτης Κουβέλης, ανακοίνωσε ότι ως το τέλος του καλοκαιριού θα ενταχθούν στην δύναμη του Πολεμικού Ναυτικού ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη δύο υπερσύγχρονα πλοία.

Οι φρεγάτες FREMM (Frégate Européen Multi-Mission), με τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους (κατηγορίας stealth) και την ισχύ των οπλικών συστημάτων τους, σηματοδοτούν μια αλλαγή οπτικής από πλευράς του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα συγκεκριμένα, υψηλής τεχνολογίας σκάφη δε διαθέτουν απλώς αντιαεροπορικά συστήματα αυτοάμυνας, όπως οι φρεγάτες που διαθέτει ως τώρα το Πολεμικό Ναυτικό · έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν αντιαεροπορική προστασία περιοχής και να αποτελέσουν ισχυρό παράγοντα κυριαρχίας σε ανοιχτή θάλασσα.

Πρόκειται για ένα υπερσύγχρονο πολεμικό πλοίο με εξαιρετικές δυνατότητες στον αντιαεροπορικό αλλά και ανθυποβρυχιακό πόλεμο που είναι εξοπλισμένο και με την ναυτική έκδοση των πυραύλων Scalp.

Φρεγάτα FREMM - 1

Έχουν εκτόπισμα 6.000 τόνους και μέγιστη ταχύτητα 27 κόμβους (50 χλμ/ώρα) ενώ το πλήρωμα τους φτάνει έως και τα 143 άτομα.

Διαθέτει υπερσύγχρονα συστήματα, όπως το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα MBDA SYLVER A43 VLS με 16 πυραύλους Aster-5, το πυροβόλο Leonardo OTO Melara των 76 χιλιοστών, αλλά και μια πληθώρα πολυβόλων και άλλων φορητών οπλικών συστημάτων.

Αυτό που ξεχωρίζει και καθιστά μοναδικό το συγκεκριμένο τύπου φρεγάτας είναι οι αντιαεροπορικοί πύραυλοι EXOCET, αλλά και οι τορπίλες ΜU 90 που χρησιμοποιούνται σε καταστάσεις ανθυποβρυχιακού πολέμου.

Με μήκος 120 και πλάτος 20 μέτρα οι φρεγάτες FREMM ενσωματώνουν τεχνολογία για μείωση του ακουστικού τους ίχνους παρόμοια με αυτήν του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle και των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων στρατηγικών βαλλιστικών πυραύλων SSBN του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού.

Εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας περιοχής, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block III όπως επίσης και με σύστημα εκτόξευσης βλημάτων επιφανείας-εδάφους, τύπου SCALP-Naval.

fremm-φρεγατα

Για τη διαμόρφωση ανθυποβρυχιακού πολέμου, εξοπλίζονται με τορπίλες τύπου MU-90 Impact, με βλήματα επιφανείας-επιφανείας τύπου MM-40 Exocet Block III και με σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας.

Το βλήμα MM-40 Exocet Block III είναι εξέλιξη του πολύ γνωστού, και στην Ελλάδα, βλήματος MM-40 Exocet Block II. Σε σχέση με τις προηγούμενες εκδόσεις, το MM-40 Exocet Block III διαθέτει βελτιωμένο σύστημα πλοήγησης, επιτυγχάνει αυξημένο βεληνεκές 180 km (από τα 70 km της προηγούμενης έκδοσης) κι έχει ικανότητα προσβολής στόχων σε παράκτιο έδαφος.

Η αντιαεροπορική άμυνα των φρεγατών FREMM, βασίζεται στο συνδυασμό βλημάτων μικρού/μέσου βεληνεκούς τύπου Aster-15 και βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς τύπου Aster-30. Το βλήμα Aster-15 έχει σχεδιαστεί για να αναχαιτίζει υποηχητικούς και υπερηχητικούς στόχους σε μικρά και μεσαία βεληνεκή. Το ελάχιστο βεληνεκές του είναι 1.7 km ενώ το μέγιστο είναι 30 km.

Το μήκος του βλήματος είναι 4.2 μέτρα, η διάμετρός του 180mm και το βάρος του 310 κιλά. Το βλήμα Aster-30 έχει ελάχιστο βεληνεκές 3 km και μέγιστο 180 km. Το βάρος του Aster-30 είναι 510 κιλά.

Τέλος, Ευρωπαϊκές φρεγάτες πολλαπλών αποστολών φέρουν και 16 βλήματα χερσαίας κρούσης SCALP Naval σε εκτοξευτή Α 70.
     

Τα Αόρατα Γαλλικά Πλοία που θα Παραλάβει το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό