Το Πρώτο Δάνειο της Ελλάδας Πριν 2 Αιώνες

Το Πρώτο Δάνειο της Ελλάδας
Μόλις δύο χρόνια από την έναρξη Ελληνικής Επανάστασης, στις 12/04/1823 και μετά την Β' Εθνοσυνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο Άστρος της Κυνουρίας, η επιτροπή που έκανε τον υπολογισμό για τα οικονομικά του Απελευθερωτικού Αγώνα, δεν ήταν καθόλου αισιόδοξη.

Η αναλογία εσόδων/εξόδων ήταν απελπιστική · τα έξοδα το πρώτο εξάμηνο του έτους έφταναν τα 38.000.000 γρόσια ενώ τα έσοδα μόλις τα 12.000.000. Τότε, διαπιστώθηκε/δημιουργήθηκε για πρώτη φορά η ανάγκη εξωτερικού δανεισμού του κράτους της Ελλάδας.

Δύο μήνες μετά, η τότε κυβέρνηση εξουσιοδότησε τους Ιωάννη Ορλάνδο, Ανδρέα Ζαΐμη και Ανδρέα Λουριώτη, να μεταβούν στο Λονδίνο και να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες ενέργειες για τη λήψη του δανείου.

Ιωάννης Ορλάνδος

Η έλλειψη χρημάτων καθυστέρησε την αναχώρηση των τριών. Ο λόρδος Μπάιρον θέλησε να καλύψει, πάλι μέσω δανείου, τα ταξιδιωτικά τους έξοδα, αλλά τελικά, ο Ανδρέας Ζαΐμης δεν κατάφερε να ταξιδέψει.

Ο Ορλάνδος και ο Λουριώτης φτάνουν, τον Ιανουάριο του 1824. Ύστερα από «σκληρές» διαπραγματεύσεις, «πέτυχαν» να αποσπάσουν δάνειο 800.000 λιρών, με τόκο 5%, προμήθεια 3% και περίοδο αποπληρωμής στα 36 χρόνια, ορίζοντας ως εγγύηση για την εξόφληση (τι άλλο?) δημόσια περιουσία και γη.

Το ποσό που έφτασε στην Ελλάδα ήταν μόλις 298.000 λίρες (κάπου το ξαναείδες πρόσφατα μήπως?). Η συμφωνία που έκλεισαν οι διαπραγματευτές, με παρακρατήσεις τόκων, χρεολύσια κ.λπ. ΚΑΙ οι σπατάλες του Σπετσιώτη Ορλάνδου και του Γιαννιώτη Λουριώτη στο Λονδίνο, που -φυσικά- θέλησαν να περάσουν πολυτελώς την διαμονή τους εκεί, συν την τμηματική παράδοση του δανείου από τράπεζα της αγγλοκρατούμενης Ζακύνθου, έκαναν το δάνειο να χαρακτηριστεί έως και «ληστρικό».

Η τότε ελληνική κυβέρνηση όμως (όπως και αυτές των τελευταίων ετών), βρήκε κάτι... «θετικό» σε όλο αυτό: Θεώρησε επιτυχία την σύναψη δανείου, καθώς έτσι αναγνωριζόταν ο αγώνας των Ελλήνων αλλά και το Ελληνικό Κράτος. Να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο μέρος του δανείου ξοδεύτηκε για να επικρατήσει η παράταξη Κουντουρίωτη στον ελληνικό εμφύλιο του 1823-25.

Γεώργιος Κουντουριώτης

Στις 31/06/1824, η κυβέρνηση αποφάσισε τη λήψη ενός ακόμη δανείου · αυτή τη φορά 2.000.000 λιρών, από τα οποία, μόλις 816.000 έφτασαν σε ελληνικά χέρια. Το τρίτο στη σειρά δάνειο "πάρθηκε" το 1832.

Η Ελλάδα οδηγήθηκε στις πτωχεύσεις του 1827 και του 1843, που άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου. Από τότε υπήρξαν κι άλλες πτωχεύσεις του κράτους, που είχαν ως αποτέλεσμα -τι άλλο?- τον ασταμάτητο δανεισμό.

Η ίδια ακριβώς "ιστορία" επαναλαμβάνεται μέχρι και σήμερα · 195 χρόνια μετά..!
           

Ο Συνεχής Δανεισμός του Ελληνικού Κράτους