Πέθανε ο Χάρρυ Κλυνν - Τα Αξέχαστα Διαχρονικά Καυστικά Σατιρικά του (Audio Video)

Πέθανε ο Χάρρυ Κλυνν
Ο αγαπημένος όλων κωμικός ηθοποιός, Χάρρυ Κλυνν, απεβίωσε σήμερα σε ηλικία 78 ετών. Ο κατά κόσμον Βασίλης Τριανταφυλλίδης, άφησε εποχή στην ελληνική σάτιρα και υπήρξε πρωτοπόρος στο είδος του. Η κηδεία του θα γίνει την Πέμπτη 24 Μαΐου στην Καλαμαριά της Θεσσαλονίκης.

Γεννήθηκε στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης στις 7 Μαΐου του 1940 από οικογένεια Πόντιων προσφύγων, τον Νίκο και την Κυριακή Τρανταφυλλίδη. Λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών, ωθήθηκε στην εργασία από την ηλικία των 5 ετών, ενώ παράλληλα φοιτούσε στο Δημοτικό Σχολείο και στο Γυμνάσιο Καλαμαριάς και αργότερα στο Πέμπτο Γυμνάσιο Αρρένων Θεσσαλονίκης.

Η συμμετοχή του σε μια βραδιά ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη άλλαξε τη ζωή του, καθώς, εκτός από το πρώτο βραβείο, "κερδίζει" την πρόταση του Οικονομίδη να τον ακολουθήσει στην Αθήνα.

Παράλληλα με τις δραματικές του σπουδές στη σχολή του Π. Kατσέλη, εμφανίστηκε περιστασιακά σε κοσμικά κέντρα, όπως το Γκρην Παρκ, ο Bράχος, το Tροκαντερό, το Άλσος και το Kάστρο.

Αργότερα, για μια τριετία, άρχισε να δουλεύει σε διάφορες ταβέρνες, αναψυκτήρια και καμπαρέ, που ανθούσαν εκείνη την εποχή, ως πρώτος νουμερίστας και παρουσιαστής προγράμματος. Άρχισε να γίνεται πιο γνωστός μετά τη συμμετοχή του στις ταινίες Γάμος αλά Ελληνικά και Τα 201 Καναρίνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1960 και τις πρώτες του θεατρικές εμφανίσεις στα θέατρα Ακροπόλ και Χατζηχρήστου.

Το 1964 ταξίδεψε για εμφανίσεις στο Μόντρεαλ. Αυτή η περίοδος της ζωής του, που διήρκεσε 10 χρόνια, δούλεψε στις HΠA και στον Καναδά, σε κέντρα τις ελληνικής διασποράς, σε καφεθέατρα ως stand up comedian (ένα νέο τότε είδος, που μετέπειτα το εισήγαγε στην Ελλάδα), ως ως συγγραφέας σατιρικών κειμένων και παράλληλα ως ηθοποιός σε underground παραστάσεις.

Συνεργάστηκε με το περιοδικό Playboy, την εφημερίδα Daily Worker, το Village και το On the double. Στο Σικάγο παντρεύεται τη «γνωστή μας», Χαρίκλεια και εκεί αποκτά το πρώτο από τα 3 του παιδιά, τον Νίκο. Την περίοδο αυτή του προτάθηκε να παίξει και στη γνωστή ταινία Καμπαρέ, την οποία προσφορά τελικά δεν δέχτηκε. Αργότερα στο Μόντρεαλ απέκτησε τον δεύτερο του γιο Αποστόλη, ενώ η κόρη του Κορίνα γεννήθηκε στην Αθήνα.

Γύρισε στην Ελλάδα το χειμώνα του 1974 και πρωτοεμφανίστηκε στις μπουάτ της Πλάκας, στον Αιγόκερω, στο Ζυγό και άλλα νυχτερινά κέντρα . Έγινε ευρύτερα γνωστός με την κυκλοφορία του πρώτου του δίσκου «Για δέσιμο», που κυκλοφόρησε από τη δισκογραφική εταιρεία Columbia το φθινόπωρο του 1978. Αυτός και οι υπόλοιποι δίσκοι του κρατάνε για χρόνια τις πρώτες θέσεις στα δισκογραφικά charts και οι ταινίες του έσπασαν όλα τα ρεκόρ εισιτηρίων.

Οι εμφανίσεις του στην τηλεόραση του χάρισαν τον τίτλο του πιο εμπορικού καλλιτέχνη της χιλιετίας σύμφωνα με την AGB και οι παραστάσεις του στα θέατρα Ορφέας, Άλσος, Δελφινάριο και Μινώα κ.ά. καταρρίπτουν κάθε προηγούμενο εισπρακτικό ρεκόρ.

Το 1998 παρουσιάστηκε η πρώτη του ζωγραφική έκθεση στον Εικαστικό Κύκλο. Από το 2006 ζούσε μόνιμα στη γενέτειρά του Καλαμαριά, έγραψε βιβλία (κυκλοφορούν 12 βιβλία του), έπαιζε θέατρο, ζωγράφισε (8 ατομικές εκθέσεις) και ηγήθηκε της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Καλαμαριάς.

Αξέχαστα και πάντα επίκαιρα σκετσάκια του Βασίλη Τριανταφυλλίδη από την εποχή της κασέτας


Καλό Ταξίδι Χάρρυ! Σ' Ευχαριστούμε...