Επιτάχυνση του Firefox με Μεταφορά της Cache στη RAM Χωρίς RAMDisc (+Video)

Επιτάχυνση του Firefox με Μεταφορά της Cache στη RAM
Η μετακίνηση των αρχείων της κρυφής μνήμης σε ένα δίσκο RAM, επιταχύνει σίγουρα "τα πράγματα"· το ακόμα καλύτερο είναι ότι ο Firefox έχει ενσωματωμένη αυτή τη δυνατότητα. Δηλαδή οι χρήστες του μπορούν να μεταφέρουν την Cache στη μνήμη RAM, χωρίς να απαιτείται δημιουργία RAM Disc (εικονικού χώρου αποθήκευσης μέσα στη μνήμη RAM).

Είναι γνωστό ότι η RAM είναι η πιο γρήγορη μνήμη του υπολογιστή μας · είναι τουλάχιστον 10 φορές ταχύτερη ακόμα και από τους κατά πολύ ταχύτερους (των HDD) SSD σκληρούς δίσκους.

Έτσι, ο υπολογιστής μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση σε δεδομένα που βρίσκονται στη RAM πολύ πιο γρήγορα από ότι σε οποιονδήποτε σκληρό δίσκο. Αποτέλεσμα? Η μεταφορά αποθηκευμένων δεδομένων στη μνήμη RAM μπορεί να βελτιώσει αισθητά τους χρόνους επαναφόρτωσης των σελίδων κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο διαδίκτυο.

Στον Firefox, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε για να μετακινήσετε την κρυφή μνήμη (Cache) στη μνήμη RAM, είναι να ανοίξετε το about:config και να κάνετε μερικές τροποποιήσεις.

Ξεκινήστε με αντιγραφή και επικόλληση ή πληκτρολόγηση του  about:config  στη γραμμή διευθύνσεων του Firefox και πατήστε Enter. Αποδεχτείτε το ρίσκο, πληκτρολογήστε  browser.cache.disk.enable  και πατήστε Enter στη γραμμή αναζήτησης (στην κορυφή). Βρείτε το και ορίστε το σε  False  με διπλό κλικ πάνω του.

Στη συνέχεια, με τον ίδιο τρόπο, ορίστε (αν δεν είναι ήδη ορισμένο) το  browser.cache.memory.enable  σε  True.

Δημιουργήσετε μια νέα προτίμηση με δεξί κλικ σε οποιοδήποτε κενό σημείο, επιλέγοντας  New ► Integer , ονομάστε την  browser.cache.memory.capacity  και πατήστε OK. Στο επόμενο παράθυρο, πληκτρολογήστε τον αριθμό των kilobytes που θέλετε να αντιστοιχίσετε στην προσωρινή μνήμη (για παράδειγμα, πληκτρολογώντας 200000 θα δημιουργηθεί μνήμη 200.000 kilobytes - 200 megabytes). Μια τιμή -1 θα «πει» στον Firefox να καθορίσει δυναμικά το μέγεθος της προσωρινής μνήμης ανάλογα με το μέγεθος της μνήμης RAM που διαθέτετε.



Αν ψάχνετε λίγη περισσότερη ταχύτητα από τον Firefox (και ποιος δεν ψάχνει), αυτό το "τρικάκι" θα δώσει αρκετή ώθηση στις ταχύτητες επαναφόρτωσης των σελίδων σας.

Ωστόσο, υπάρχουν και κάποια «μείον» στη μέθοδο αυτή:

1) Πιθανώς να επιβραδύνει μερικές προσθήκες (Adober reader, πχ)
     οι οποίες βασίζονται στο να μπορούν να φτάσουν στα δεδομένα ως αρχείο.

2) Το μέγεθος της μνήμης cache περιορίζεται σε πολύ μικρότερο αριθμό.

3) Η Cache δεν διατηρείται μετά από επανεκκίνηση.
 
Τεχνικοί και προγραμματιστές του Firefox εργάζονται για να βρουν λύσεις γι' αυτά τα «προβλήματα» ώστε οι χρήστες να μπορούν να επωφεληθούν από αυτό το "τσίμπημα", χωρίς τα μειονεκτήματα. Ας ελπίζουμε πως δε θ' αργήσουν...
    

Βίντεο Μεταφοράς της Μνήμης Cache του Mozilla Firefox στη RAM