Στοματική Υγιεινή και Καρκίνος - Πως Συνδέονται

Σύμφωνα με νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, από τη στοματική κοιλότητα ξεκινά μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές καρκίνου.

Στοματική Υγιεινή και Καρκίνος - Πως Συνδέονται

Η στοματική υγιεινή φαίνεται πως δεν είναι απαραίτητη μόνο για λόγους αισθητικής. Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση British Journal of Cancer υποδεικνύουν ότι τα βακτήρια που προκαλούν την περιοδοντίτιδα, μια συχνή πάθηση των ιστών που περιβάλλουν τα δόντια, εμπλέκεται στην ανάπτυξη του καρκίνου στο πάγκρεας.

Ο καρκίνος στο πάγκρεας έχει το χαμηλότερο ποσοστό επιβίωσης από όλους τους υπόλοιπους καρκίνους. Μόλις το 2-10% όσων εμφανίζουν τη συγκεκριμένη μορφή καρκίνου καταφέρνουν να επιβιώσουν, 5 χρόνια μετά τη διάγνωση. Η δυσμενής αυτή έκβαση οφείλεται, κατά κύριο λόγο, στην καθυστερημένη διάγνωση, όταν δηλαδή ο καρκίνος έχει ήδη κάνει μεταστάσεις.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν τον ρόλο των βακτηρίων που προκαλούν την περιοδοντίτιδα στην εμφάνιση καρκίνων της στοματικής κοιλότητας αλλά και άλλων μορφών καρκίνου.

περιοδοντίτιδα

Διαπίστωσαν πως το βακτήριο Treponema denticola της περιοδοντίτιδας απελευθερώνει το ένζυμο Td-CTLP proteinase, που εντοπίζεται επίσης σε κακοήθεις όγκους του γαστρεντερικού και συγκεκριμένα στο πάγκρεας.

Επίσης, παρατηρήθηκε ότι το ένζυμο διευκολύνει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων σε υγιείς ιστούς δημιουργώντας μεταστάσεις ενώ παράλληλα μειώνει τις άμυνες του ανοσοποιητικού συστήματος, με αποτέλεσμα να αδυνατεί να εντοπίσει και να εξουδετερώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Η συγκεκριμένη μελέτη είναι η πρώτη που αποκαλύπτει την ύπαρξη του συγκεκριμένου μηχανισμού, στον οποίο εμπλέκονται άμεσα τα βακτήρια του στόματος.
    

Η περιοδοντίτιδα συνδέεται με τον καρκίνο στο πάγκρεας