Έκκληση για Αίμα! Αναβάλλονται Χειρουργεία και Μεταγγίσεις

έλλειψη μονάδων αίματος στα νοσοκομεία
Συνεχίζεται το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη μονάδων αίματος στα νοσοκομεία. Οι υπηρεσίες αιμοδοσίας αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς και τακτικά χειρουργεία ειδικά μετά την εορταστική περίοδο όπου η προσέλευση των αιμοδοτών είναι μειωμένη, υπήρξε αύξηση των κρουσμάτων ιώσεων και δημιουργήθηκαν προβλήματα μετακίνησης λόγω της κακοκαιρίας.

Σήμερα υπάρχουν διαθέσιμες μόνο 844 μονάδες αίματος για να καλύψουν τις ημερήσιες ανάγκες σε 14 υπηρεσίες αιμοδοσίας, όταν η σχετική επάρκεια θα πρέπει να είναι περίπου 2400 μονάδες αίματος. Η έλλειψη υπάρχει σε όλες τις υπηρεσίες αιμοδοσίας της Β. Ελλάδας, ΑΧΕΠΑ, Ιπποκράτειο, Παπανικολάου, Άγιος Παύλος, Θεαγένειο, Χαλκιδική Κιλκίς, Γιαννιτσά, Νάουσα, Έδεσσα, Φλώρινα, Κοζάνη, Καστοριά και Βέροια.

Κινδυνεύουν Ζωές αν δεν Βρεθεί Αίμα - Αναβολή χειρουργείων

«Θα αναβληθούν χειρουργεία. Πλέον είναι υποχρεωτικό» τονίζει η Ελένη Χασαποπούλου Ματάμη, Συντονίστρια – Διευθύντρια του Κέντρου Αίματος ΑΧΕΠΑ. «Βρισκόμαστε σε μια κατάσταση χειρότερη από ποτέ. Δεν περίμενα ενώ ο καιρός έχει καλυτερέψει, να έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Σήμερα βρισκόμαστε στο ναδίρ. Δεν υπάρχουν μονάδες, δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες των νοσοκομείων που εξυπηρετούμε εμείς, ούτε των δικών μας χειρουργείων. Αυτό είναι το χειρότερο που ζήσαμε ως σήμερα. Θα αναβληθούν χειρουργεία, είναι υποχρεωτικό γιατί δεν έχουμε μονάδες. Δεν είναι μόνο στην δική μας υπηρεσία αιμοδοσίας, είναι στο σύνολο των 14 αιμοδοσιών».

Μεγάλο Πρόβλημα στα Πολυμεταγγιζόμενα Άτομα

Μεγάλο είναι και το πρόβλημα στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα που χρειάστηκε σε κάποιες περιπτώσεις να μειωθεί η ποσότητα μετάγγισης με την ελπίδα να αναπληρωθεί αργότερα. «Στα πολυμεταγγιζόμενα άτομα μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αναβολές μεταγγίσεων. Το μόνο που χρειάστηκε να γίνει σε κάποιο νοσοκομείο ήταν να μειωθεί η ποσότητα με την ελπίδα ότι μετά από μια δυο μέρες θα βρίσκαμε συμπληρωματικές μονάδες. Με τα σημερινά δεδομένα ανατρέπονται αυτές οι ελπίδες. Εάν δεν έρθουν αιμοδότες να δώσουν αίμα από τις μη επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές, δυστυχώς θα μεγαλώσει το πρόβλημα. Νομίζω ότι οι Έλληνες με το φιλότιμο που τους διακρίνει θα σπεύσουν το κάνουν» συμπληρώνει η Ε.Χασαποπούλου.

Έκκληση στους αιμοδότες

Τα νοσοκομεία κάνουν έκκληση στους εθελοντές αιμοδότες να προσέλθουν στις υπηρεσίες αιμοδοσίας των νοσοκομείων προκειμένου να μην κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές. Από την αιμοδοσία αποκλείονται οι κάτοικοι και  οι εργαζόμενοι στις «επηρεαζόμενες από ελονοσία περιοχές», καθώς και όσοι διανυκτέρευσαν σε κάποια από αυτές.
Οι Επηρεαζόμενες από Ελονοσία Περιοχές Είναι:

Από τη Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης:
A. Από τον Δήμο Δέλτα
1. Δημοτική Ενότητα Εχεδώρου:
Δημοτική Ενότητα Καλοχωρίου (Καλοχώρι)
Δημοτική Ενότητα Νέας Μαγνησίας (Νέα Μαγνησία)
Δημοτική Ενότητα Διαβατών (Διαβατά, Αγία Σοφία)
Δημοτική Ενότητα Σίνδου (Σίνδος)

Β. Από τον Δήμο Αμπελοκήπων-Μενεμένης
1. Δημοτική Ενότητα Μενεμένης:
Δημοτική Ενότητα Μενεμένης (συμπεριλαμβάνονται οι περιοχές Νέα Μενεμένη, Βόσπορος, Άγιος Νεκτάριος-Δενδροπόταμος, Μουριές)

Γ. Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου

Από την Π.Ε. Έβρου:
Από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
Δημοτική Ενότητα Φερών:
Αρδάνι, Βρυσούλα, Καβησός, Πόρος, Φέρες

Το Κέντρο Αίματος Γ.Π.Ν.Θ ΑΧΕΠΑ παρακαλεί τους αιμοδότες που κατοικούν σε ΜΗ επηρεαζόμενες περιοχές να παρακινήσουν όσο το δυνατόν περισσότερους συγγενείς και φίλους να έρθουν μαζί τους στην Αιμοδοσία για να αντισταθμιστούν οι απώλειες μονάδων αίματος λόγω του αποκλεισμού των αιμοδοτών από τις επηρεαζόμενες περιοχές.