Μείον 98% η Αξία των Ελληνικών Τραπεζικών Μετοχών την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ

Μείον 98% η Αξία των Ελληνικών Τραπεζικών Μετοχών την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ
Το ότι οι τραπεζικές μετοχές, οι περισσότεροι κάτοχοι των οποίων είναι οι φορολογούμενοι, έχουν χάσει το 98% της τραπεζικής τους αξίας από τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κυβέρνηση, επισημαίνει σε ενημερωτικό του σημείωμα το πρακτορείο Bloomberg, ενόψει της δημοσιοποίησης των εκθέσεων των δανειστών για την Ελλάδα.
Όπως σημειώνει η μεγαλύτερη, ίσως, εταιρεία χρηματοοικονομικού λογισμικού, δεδομένων και μέσων ενημέρωσης, το στοιχείο αυτό είναι απίθανο να περιληφθεί στις εκθέσεις των δανειστών, ανήμερα της συμπλήρωσης 4 ετών από την εκλογή της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με άρθρο του protothema.gr, με την ολοκλήρωση του 2018 η κεφαλαιοποίηση στην ήδη αποδεκατισμένη αγορά ήταν μικρότερη κατά €10 δισ.  με τις απώλειες του Γενικού Δείκτη, σε ετήσιο επίπεδο, στο Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι της τάξης του 23,56%.

Η ελληνική αγορά έχει μόνο μια τράπεζα σε Δείκτη του MSCI της υψηλής κεφαλαιοποίησης (Alpha bank) και εκ των πραγμάτων βρίσκεται εκτός των ραντάρ των επενδυτών.
Οι απώλειες στις τράπεζες καθόρισαν και καθορίζουν το ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά. Την ώρα που γινόταν μερική άρση των κεφαλαιακών ελέγχων και θα έπρεπε οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές να σημειώνουν κέρδη, πολλά funds εκμεταλλεύθηκαν το γεγονός και επιτέθηκαν σφοδρά με ανοικτές πωλήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν αμφισβήτηση από όλους τους επενδυτές.

Στη συνέχεια ο πανικός και τα διπλά σχέδια για τα κόκκινα δάνεια συνέτειναν σε μια σύγχυση. Από την αρχή του 2018 η μετοχή της Πειραιώς έχασε 72,64% φθάνοντας τα €0,84. Απώλειες -65,5% για την Εθνική Τράπεζα στα €1,10. Με πτώση -38,44% η Alpha bank στα €1,10 και -36,47% για την Eurobank στα €0,54.

Μείον 98% η Αξία των Ελληνικών Τραπεζικών Μετοχών την 4ετία ΣΥΡΙΖΑ