Μύκητας-Φονιάς Νεκρώνει τα Πλατάνια της Ελλάδας - Απόν και Πάλι το Κράτος (+Video)

Μύκητας-Φονιάς Νεκρώνει τα Πλατάνια της Ελλάδας
Ο πλάτανος, το υπέρ-αιωνόβιο αυτό δέντρο το οποίο κατάφερε να επιβιώσει πάρα πολλούς αιώνες τώρα, απειλείται από τον ξενόφερτο Μύκητα του Μεταχρωματικού Έλκους ο οποίος τον προσβάλει και σταδιακά τον νεκρώνει.

Η ασθένεια έχει ήδη χτυπήσει σε πολλές περιοχές της χώρας μας από το 2003 και μετά, ενώ προηγουμένως έχει προκαλέσει μεγάλες απώλειες στην Ιταλία και τη Γαλλία.
Ο πλάτανος το δέντρο/σύμβολο που διαχρονικά είναι στενά συνδεδεμένο με την κοινωνική ζωή και πολλές φορές την ιστορία του κάθε τόπου, απειλείται άμεσα με αφανισμό από τον άκρως επικίνδυνο αυτόν μύκητα.

Το πρόβλημα στην Ελλάδα πρωτοεμφανίστηκε στον νομό Μεσσηνίας το 2003, όταν και «εισήχθη» ο μύκητας κι εξελίχθηκε σε επιδημία που συνεχώς εξαπλώνεται, όπως είχε συμβεί με το Κόκκινο Σκαθάρι που προσέβαλε τους φοίνικες.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση είναι η μόνες και απαραίτητες ενέργειες για να διασωθεί το είδος. Για κάθε πλάτανο που προσβάλλεται πρέπει να επιβληθεί καραντίνα σε ακτίνα περίπου ενός χιλιομέτρου.

Μύκητας του Μεταχρωματικού Έλκους

Ο αριθμός των προσβεβλημένων δέντρων, αυτή την στιγμή, υπολογίζεται σε δεκάδες χιλιάδες και προβλέπεται ότι σε λίγα μόνο χρόνια θα φτάσει σε πολλές εκατοντάδες χιλιάδες, εάν οι αρμόδιοι φορείς του διαχρονικά «κωφού» Ελληνικού κράτους συνεχίσουν να αδιαφορούν για την πρόληψη της εξάπλωσης ή να λαμβάνουν ημίμετρα για την αντιμετώπιση αυτής της τεράστιας οικολογικής απειλής.


Μύκητας-Φονιάς Νεκρώνει τα Πλατάνια της Ελλάδας - Απών και Πάλι το Κράτος