Οι Δουλειές με «Χούντες» των Αείμνηστων Αδερφών Τσίπρα Επί Δικτατορίας - Αλήθειες και Ψέματα

Οι-Δουλειές-των-Παύλου-και-Ηρακλη-Τσίπρα-στα-Χρόνια-της-Δικτατορίας
Έχουν γραφτεί πολλά ανυπόστατα πράγματα για την εργολαβική δραστηριότητα της οικογένειας Τσίπρα στη διάρκεια της δικτατορίας, όπως ότι οι αδελφοί Παύλος και Ηρακλής Τσίπρας είχαν την εταιρεία Σκαπανέας (μια ιστορική τεχνική εταιρεία που κατέρρευσε όταν έπεσε ο σάχης στο Ιράν).

Η τεχνική εταιρεία της οικογένειας ιδρύθηκε το 1970 και (όπως προκύπτει από τους ισολογισμούς της) έκανε χρυσές δουλειές με το καθεστώς της δικτατορίας, ήταν η Ηρακλής Ανώνυμος Εταιρεία Τεχνικών Έργων. Πρόεδρος της εταιρείας ήταν ο πατέρας του πρωθυπουργού, Παύλος Τσίπρας και διευθύνων σύμβουλος ο αδελφός του, Ηρακλής.

Παύλος-ο-πατέρας-του-Αλέξη-Τσίπρα

Ο Ηρακλής Τσίπρας ήταν στέλεχος της ΕΔΑ, ενώ συμμετείχε και στη δράση της αντιστασιακής οργάνωσης ΔΕΚΑ Κρήτης που είχε ιδρυθεί με άλλους αγωνιστές οι οποίοι ανέλαβαν δράση κατά της χούντας. Ο Ηρακλής Τσίπρας, όπως αφηγείται ο Φοίβος Ιωαννίδης, που επίσης συμμετείχε στη ΔΕΚΑ, διέφυγε τη σύλληψη και αργότερα, επί Κ. Ασλανίδη, απέκτησε ρόλο στον Παναθηναϊκό.

(Ο Κωνσταντίνος Ασλανίδης ήταν στρατιωτικός κι ένας από τους πρωταγωνιστές της δικτατορίας του 1967. Χρημάτισε Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και υφυπουργός παιδείας επί κυβερνήσεων της Χούντας.)
Κωνσταντίνος-Ασλανίδης-χούντα

«Καταδικάστηκε μεν σε ποινή φυλάκισης δύο ετών, αλλά έμεινε μόνο την παραμονή της δίκης μας στη φυλακή, αφού του χορηγήθηκε παρανόμως αναστολή, δοθέντος ότι είχε καταδικαστεί προδικτατορικά 2 φορές για απάτη σε ποινή πάνω από 6 μήνες η καθεμία» λέει σήμερα ο Φοίβος Ιωαννίδης.

Οι Ισολογισμοί της Εταιρείας Τεχνικών Εργων «Ηρακλής»

Στο ερώτημα εάν πλούτισε η οικογένεια Τσίπρα με την κατασκευαστική της δραστηριότητα στα χρόνια της χούντας, δίνουν απάντηση οι 3 πρώτοι ισολογισμοί της Ηρακλής.

Από τους ισολογισμούς της τριετίας (1971, που δημοσιεύτηκε στις 7 Μαΐου του 1972 στο Βήμα της Κυριακής, 1972, που δημοσιεύτηκε την στις 23 Μαΐου του 1973 στη Βραδυνή και 1973, που δημοσιεύτηκε στις 24 Μαΐου 1974 στο Βήμα) της εταιρείας Ηρακλής των αδελφών Τσίπρα, που φέρουν τις υπογραφές τους, προκύπτει ότι τα κέρδη προς διάθεσιν ήταν συνολικά περίπου 34.000.000 δραχμές. Ο μηνιαίος μισθός ενός μέσου δημοσίου υπαλλήλου, τότε, ήταν μόλις 4.000 δραχμές...

Οι-Δουλειές-των-Παύλου-και-Ηρακλή-Τσίπρα-στα-Χρόνια-της-Δικτατορίας-1

Οι-Δουλειές-των-Παύλου-και-Ηρακλή-Τσίπρα-στα-Χρόνια-της-Δικτατορίας-2

Οι-Δουλειές-των-Παύλου-και-Ηρακλή-Τσίπρα-στα-Χρόνια-της-Δικτατορίας-3
Όπως προκύπτει από τους ίδιους ισολογισμούς, οι δουλειές της Ηρακλής επί χούντας ήταν πολύ μεγαλύτερες. Συγκεκριμένα, στους ισολογισμούς των ετών 1972 και 1973 αναφέρεται ότι τα έργα υπό εκτέλεσιν της τεχνικής εταιρείας, ανέρχονταν στο ιλιγγιώδες για την εποχή εκείνη ποσό των 378.000.000 δραχμών!
Πολύ αργότερα η τεχνική εταιρεία της οικογένειας Τσίπρα ήταν η ΑΤΕ Τσίπρας · μία από τις πολλές μικρομεσαίες και προβληματικές του κλάδου, η οποία, όταν πέθανε ο πατέρας του πρωθυπουργού Παύλος Τσίπρας, πωλήθηκε και μετονομάστηκε σε Μέδουσα. Οι νέοι ιδιοκτήτες της την ξεφορτώθηκαν εκ νέου και την έδωσαν, στον όμιλο του ►Χρήστου Καλογρίτσα (τυχαίο..?..δε νομίζω..!). πηγή: tovima.gr

Οι Δουλειές με «Χούντες» των Αείμνηστων Αδερφών Τσίπρα Επί Δικτατορίας