MPU RX 4 - Ελληνικό μη Επανδρωμένο Οπλισμένο Αεροσκάφος με Jet Κινητήρα

MPU-RX4-Ελληνικό-μη-Επανδρωμένο-Αεροσκάφος-Μάχης
Ο σχεδιασμός του πρώτου Ελληνικού UCAV (Unmanned Combat Aerial Vehicle - μη Επανδρωμένο Μαχητικό Αεροσκάφος) έχει ήδη ολοκληρωθεί. Aπομένει η απόφαση της Ελληνικής πολιτείας ώστε να προχωρήσει σε πρώτη φάση η κατασκευή του «πιλοτικού» μοντέλου και στη συνέχεια η μαζική παραγωγή, της οποίας τα απαραίτητα κονδύλια μπορούν να εξασφαλιστούν από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Το MPU RX-4 «φοράει» Jet κινητήρα, έχει τη δυνατότητα να φέρει όπλα και μπορεί να ανατρέψει τα σημερινά δεδομένα. Πίσω του «κρύβεται» ομάδα επιστημόνων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης η οποία κατασκεύασε και το πρότυπο, το οποίο παρουσιάστηκε στην τελευταία ΔΕΘ.

Η-ομάδα-του-ΑΠΘ-και-το-UCAV-MPU-RX4-στη-ΔΕΘ
Η ομάδα των μηχανολόγων και ηλεκτρολόγων μηχανικών του Α.Π.Θ. εργάζεται εντατικά και αθόρυβα τα τελευταία χρόνια πάνω στο συγκεκριμένο project. Το σχέδιο της έχει ολοκληρωθεί και έχει ελεγχθεί μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια.

Το MPU RX-4 δεν θα είναι ελικοφόρο αλλά θα χρησιμοποιεί κινητήρα jet ο οποίος θα του δίνει τη δυνατότητα να αναπτύσσει ταχύτητα που θα φτάνει έως και τα 0,7 mach (περίπου 857 χιλιόμετρα την ώρα). Τα σημερινά Τουρκικά μη επανδρωμένα αναπτύσσουν ταχύτητες το πολύ έως 250 χιλιόμετρα την ώρα. Οι κατασκευαστές του χρησιμοποιούν τεχνολογία η οποία το καθιστά ικανό να μεταφέρει και να χρησιμοποιεί από απλές βόμβες έως κατευθυνόμενα βλήματα.

Η-ομάδα-επιστημόνων-του-ΑΠΘ-που-κατασκεύασε-το-UCAV-MPU-RX4
Το Ελληνικό UCAV, πέρα από τον πρωτοποριακό σχεδιασμό και τα τεχνικά χαρακτηριστικά πλοήγησης υψηλού επιπέδου, ενσωματώνει τις πλέον σύγχρονες  τεχνολογίες σε ηλεκτρονικά μέσα επικοινωνιών, παρατήρησης, καταγραφής και στοχοποίησης. Κάμερες και αισθητήρες για επιχειρήσεις ημέρα και νύχτα, δορυφορικά συστήματα και δυνατότητα ανταλλαγής πληροφοριών με άλλα οπλικά συστήματα των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας.
Η πρόταση του ΑΠΘ για το Ελληνικό UCAV έχει ήδη κατατεθεί στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, η πολιτική ηγεσία του οποίου (με τη  σύμφωνη γνώμη τόσο της στρατιωτικής ηγεσίας όσο και των εξειδικευμένων επιτελών) είναι έτοιμη να δώσει άμεσα το  πράσινο φως για να ξεκινήσει η κατασκευή του · σε πρώτη φάση του πιλοτικού Ελληνικού UCAV και στη συνέχεια της γραμμής μαζικής παραγωγής. Το κόστος κατασκευής του πρώτου μη επανδρωμένου υπολογίζεται να φτάνει τα 7.000.000€, ποσό ιδιαίτερα χαμηλό σε σχέση με ανάλογα project σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το Ελληνικό εγχείρημα μπορεί να στηριχτεί σε Ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Στόχος είναι να ενταχθεί σε πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Ταμείου (EDA) το οποίο διαθέτει συνολικό προϋπολογισμό 26 δισ. ευρώ. Απαραίτητη προϋπόθεση για την χρηματοδότηση του προγράμματος είναι όλα τα απαιτούμενα εξαρτήματα μηχανικά και ηλεκτρονικά να κατασκευάζονται από αμιγώς Ευρωπαϊκές εταιρίες. Η έρευνα αγοράς την οποία έχουν κάνει οι επιστήμονες του project δείχνει ότι αυτό είναι απολύτως εφικτό. Στην κατασκευή θα συμμετάσχουν και Ελληνικές εταιρίες αμυντικού υλικού.

Αυτή τη στιγμή η Τουρκία επιχειρεί ήδη με 2 τύπους UAV, τα Bayraktar και τα Anka, ενώ τις επόμενες εβδομάδες ετοιμάζεται να προχωρήσει στην πρώτη επίσημη πτήση και του τρίτου της μη επανδρωμένου, του Akinci, το οποίο εντάσσεται στα UCAV, αφού θα έχει τη δυνατότητα να φέρει όπλα.

Μάχη με το Χρόνο Ώστε να Αξιοποιηθούν οι Έλληνες Επιστήμονες και να «Πάρει Μπρος» η Εγχώρια Αμυντική Βιομηχανία

Από την Ελληνική πλευρά · στόχος της ηγεσίας του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι μέσα στο 2020 να υπάρχει ήδη ο «οδικός χάρτης», όπως τόνισε ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, ώστε η Ελλάδα να προχωρήσει στην κατασκευή του Εθνικού μας UCAV. Για το ζήτημα έχει ενημερωθεί, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο πρωθυπουργός ο οποίος έχει δώσει το πράσινο φως για την υλοποίηση του προγράμματος.                                                          πηγή: newpost.gr - Κώστας Σαρικάς

MPU RX 4 - Ελληνικό μη Επανδρωμένο Οπλισμένο Αεροσκάφος με Jet Κινητήρα