Πατέντα Παρέχει Οξυγόνο σε 4 Ασθενείς με 1 Αναπνευστήρα (Video)

Πατέντα Παρέχει Οξυγόνο σε 4 Ασθενείς με 1 Αναπνευστήρα
Στην πρακτική εφαρμογή της διακλάδωσης με την οποία ένας αναπνευστήρας μπορεί να χορηγήσει οξυγόνο σε πολλούς ασθενείς ταυτόχρονα ώστε να αντιμετωπιστεί η πανδημία του κορονοϊού COVID-19, προχώρησε το Νοσοκομείο Βέροιας.

Χρησιμοποιώντας την τεχνογνωσία Ιταλών και Αμερικανών συναδέλφων τους που προσάρμοσαν έναν αναπνευστήρα με σκοπό ο ιατρικός εξοπλισμός να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς, οι διευθυντές και το προσωπικό της Παθολογικής Κλινικής και των Μ.Ε.Θ. προχώρησαν στην εφαρμογή της «διακλάδωσης» που εξασφαλίζει οξυγόνο για 2 έως 4 ασθενείς για διάστημα πολλών ωρών.

Σύμφωνα με το makthes.gr, το επιστημονικό προσωπικό του Νοσοκομείου Βέροιας κατάφερε να δημιουργήσει ένα επιπλέον «όπλο» κατά του COVID-19 και των αυξημένων αναγκών που υπάρχουν σε αναπνευστήρες παγκοσμίως.
Η συσκευή ταυτόχρονης χορήγησης οξυγόνου δοκιμάστηκε στην πράξη στην Μ.Ε.Θ. του νοσοκομείου, όπου το σύστημα λειτούργησε για υποστήριξη των ασθενών σε 24ωρη βάση. Το μόνο που χρειάστηκε ήταν η προμήθεια συνδετήρα, κόστους 3.5€, οπότε και αναβαθμίστηκε ο εξοπλισμός.

Αποτελεί υστατη λύση, σε περίπτωση που οι ανάγκες πολλαπλασιαστούν στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας της δραματικής αύξησης των κρουσμάτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη που παρατηρείται στον αριθμό των αναπνευστήρων.

Η ιδέα ανήκει στον Δρ Alain Gauthier, αναισθησιολόγο στο περιφερειακό νοσοκομείο Perth and Smiths Falls στο Οντάριο του Καναδά. Σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση της Daily Mail ο ίδιος έμαθε την τεχνική βλέποντας βίντεο του YouTube που δημιουργήθηκε από δύο γιατρούς του Ντιτρόιτ το 2006.


Σε μία τεράστια προσπάθεια των νοσοκομείων του κόσμου να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού εξοπλισμού τους, όπως οι αναπνευστήρες, ο Καναδός γιατρός κατάφερε να δημιουργήσει έναν για να θεραπεύσει εννέα ασθενείς αντί του ενός.

Με τους ειδικούς σε θέματα υγείας να προειδοποιούν ότι αρκετές χώρες (συμπεριλαμβανομένων των Η.Π.Α.) δεν διαθέτουν ικανό αριθμό αναπνευστήρων, οι γιατροί προσπαθούν να καταλάβουν πώς να κάνουν το ιατρικό τους εξοπλισμό να λειτουργεί για πολλούς ασθενείς.

Όπως εξήγησε ο Δρ Alain Gauthier «για να εκτελεσθεί η εργασία, οι ασθενείς πρέπει να έχουν παρόμοιο μέγεθος πνεύμονα», ενώ στη συνέχεια, πολλαπλοί εύκαμπτοι σωλήνες είναι τοποθετημένοι στον ένα αναπνευστήρα, λειτουργώντας αρκετές φορές στην κανονική του ισχύ.

Η ανάγκη δημιουργήθηκε όταν ο Δρ Gauthier εξέφρασε την ανησυχία ότι το νοσοκομείο του μπορεί να μην είναι σε θέση να παρέχει τον αριθμό των αναπνευστήρων που χρειάζεται ο πληθυσμός υψηλού κινδύνου.

«Σε κάποιο σημείο ίσως να μην έχουμε άλλες επιλογές», λέει ο ίδιος και συμπληρώνει πως: «Η επιλογή θα μπορούσε να είναι καλή, να μην αφήσουμε τους ανθρώπους να πεθάνουν και να τους δώσουμε μια ευκαιρία».

Σύμφωνα με τον Καναδικό Τύπο, ο Δρ Gauthier υποστηρίζει ότι η ιδέα έχει δοκιμαστεί άλλη μία φορά το 2017, στα θύματα της μαζικής αιματηρής επίθεσης σε συναυλία στο Λας Βέγκας.

Πατέντα Παρέχει Οξυγόνο σε 4 Ασθενείς με 1 Αναπνευστήρα