Καίει τον Ερντογάν η Δήλωση Χαφτάρ ότι θα Κυβερνήσει τη Λιβύη

Καίει-τον-Ερντογάν-η-Δήλωση-Χαφτάρ-ότι-θα-Κυβερνήσει-τη-Λιβύη
Αυτή η εξέλιξη ακυρώνει το σύμφωνο Τουρκίας – Λιβύης και σώζει Ελλάδα και Κύπρο.             Πηγή: infognomonpolitics.gr - Σάββας Καλεντερίδης

Η Τουρκία, δηλαδή ο Ερντογάν, έχει υπογράψει με τη Λιβύη, δηλαδή των αχυράνθρωπό του, Σαράζ, δύο συμφωνίες, που στην ουσία μετατρέπουν τη Λιβύη σε προτεκτοράτο της Τουρκίας και τη λιβυκή θάλασσα σε προέκταση της τουρκικής, όπως την εννοεί η Τουρκία.

Οι συμφωνίες αυτές, σε συνδυασμό με την μονομερή οριοθέτηση της Α.Ο.Ζ. με όρους αλά τούρκα, αποκόπτουν την Κύπρο από την Ελλάδα και «καθιερώνουν» το εύρος της υφαλοκρηπίδας και της Α.Ο.Ζ. για όλα τα νησιά στα 6 ναυτικά μίλια, όσο δηλαδή είναι το εύρος των χωρικών υδάτων.

Αν παρέμενε στην εξουσία ο Σάραζ, με (έστω και τυπικά) την ευθύνη για ολόκληρη την επικράτεια της Λιβύης, ήταν πολύ πιθανό η Τουρκία να επέβαλε με την δύναμη των όπλων αυτές τις συμφωνίες, που θα οδηγούσαν σταδιακά στον έλεγχο ολόκληρης της Κύπρου αλλά και της περιοχής του Αιγαίου, που καλύπτεται από τον χάρτη της ««Γαλάζιας Πατρίδας»».

Η χθεσινή ημέρα είναι πολύ πιθανόν να χαρακτηριστεί ως ιστορικής σημασίας για την Ελλάδα, αφού εξαλείφεται ο κίνδυνος που αναφέρθηκε πιο πάνω και εκπηγάζει από τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.

Ο στρατάρχης Χαφτάρ, ανακοίνωσε ότι αναλαμβάνει την προεδρία της Λιβύης και ζήτησε από το κοινοβούλιο (το οποίο εδρεύει σε περιοχή που ελέγχει ο ίδιος) να εκπονήσει Σύνταγμα, για να εγκριθεί και να ισχύσει, για τη διακυβέρνηση της (ανατολικής) Λιβύης.

Κατά τα φαινόμενα, ο Σαράζ και η Τουρκία, μπορεί να συνεχίζουν να έχουν υπό τον έλεγχό τους την Τρίπολη, όμως θα πρέπει να θεωρηθεί ως αδύνατον να ανακτήσουν τον έλεγχο του 90% του εδάφους της Λιβύης, που ελέγχει ο Χαφτάρ με τα στρατεύματα του.
Με βάση την εκδοχή ότι η Λιβύη θα χωριστεί σε δύο κράτη, αυτό της Τριπολίτιδας και εκείνο της Κηρυναϊκής, βγαίνει το εξής συμπέρασμα: Ο Χαφτάρ, κατά πάσα πιθανότητα, θα καταφέρει να εμπεδώσει την κυριαρχία του σε μεγάλο μέρος των εδαφών που ελέγχουν τα στρατεύματα του σήμερα και θα σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία πιθανότατα θα αναγνωριστεί από σημαντικές αραβικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Συρία.

Αν γίνει αυτό, τότε οι συμφωνίες Ερντογάν-Σαράζ, εκ των πραγμάτων παύουν να ισχύουν, γιατί ακτές και θαλάσσια ζώνη που (με την αλά τούρκα «λογική») εφάπτεται της τουρκικής Α.Ο.Ζ. θα ανήκει στην δικαιοδοσία του κράτους του Χαλίφα Χαφτάρ.

Καίει τον Ερντογάν η Δήλωση Χαφτάρ ότι θα Κυβερνήσει τη Λιβύη