Μάχη της Κρήτης - Η Πύρρειος Νίκη των Γερμανών Ναζί (Video)

Μάχη-της-Κρήτης-Η-Πύρρειος-Νίκη-των-Γερμανών-Ναζί
Χρονολογία
20 Μαΐου 1941 - 1 Ιουνίου 1941
Τόπος
Κρήτη
Αντιμαχόμενοι
Αυστραλία
Ελλάδα
Ηνωμένο Βασίλειο
Νέα Ζηλανδία

Γερμανία
Ιταλία
Ηγετικά πρόσωπα
Μπέρναρντ Φράιμπεργκ
Κουρτ Στούντεντ
Έκβαση
Πύρρειος νίκη των Γερμανών

Σαν σήμερα, το πρωί της 20ης Μαΐου του 1941, ξεκινά η Μάχη της Κρήτης (Luftlandeschlacht um Kreta) · η επιχείρηση κατάληψης του νησιού από τους Γερμανούς ναζί κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Συγκεκριμένα, ξεκίνησε η αεραπόβαση των Γερμανών, με το συνθηματικό όνομα Unternehmen Merkur (Επιχείρηση Ερμής), εναντίον του νησιού, αρχίζοντας μία μάχη που κράτησε έως την 1η Ιουνίου.

Με την επιχείρηση αυτή οι Γερμανοί κατάφεραν να καταλάβουν το νησί από τις αγγλοελληνικές συμμαχικές δυνάμεις, ωστόσο αυτή τους η επιτυχία κόστισε πολύ!  Τόσο, ώστε να μην επιχειρήσουν ξανά άλλη αεροπορική έφοδο της ίδιας κλίμακας σε όλη τη διάρκεια του πόλεμου.

Σήμερα, η μάχη της Κρήτης θεωρείται η πρώτη μεγάλη αεραποβατική επιχείρηση και παραμένει μοναδική στο ότι ο κύριος αντικειμενικός σκοπός κατελήφθη εξ ολοκλήρου από αέρος. Η μάχη θεωρείται επίσης πολύ σημαντική για τους Κρητικούς, λόγω της αναπάντεχης σθεναρής αντίστασης που πρόβαλλαν εναντίον των αριθμητικά πολύ ανώτερων Γερμανών ναζί και του μεγάλου τιμήματος που είχε η επίθεση κι η επακόλουθη κατοχή στον πληθυσμό του νησιού.

Στο παρακάτω βίντεο (από την εκπομπή "Η Μηχανή του Χρόνου" - mixanitouxronou.gr), περιγράφονται αναλυτικά όλα τα συγκλονιστικά γεγονότα του έπους των Κρητών, το οποίο έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην μετέπειτα πορεία και στην έκβαση του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.


Μάχη της Κρήτης - Η Πύρρειος Νίκη των Γερμανών Ναζί