Νέα «Εκτός ΝΑΤΟ» Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας

Νέα-Εκτός-ΝΑΤΟ-Στρατιωτική-Συνεργασία-Ελλάδας-Γαλλίας
Ετοιμάζεται αναβαθμισμένη συμμαχία Αθήνας-Παρισιού σε εξοπλιστικά και ενεργειακά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο.

Η ελληνογαλλική συμμαχία φέρνει ισχυρές ανατροπές σε ΝΑΤΟ και ΕΕ, με τη Βορειοατλαντική Συμμαχία και τη Γερμανία να υποστηρίζουν υπογείως την Τουρκία και παράλληλα να προσπαθούν να διατηρήσουν την Ελλάδα εντός της σφαίρας επιρροής τους, αλλά «μακριά» από τη Γαλλία και μια πιθανή αυτόνομη εκτός του ΝΑΤΟ συνεργασία.

Τα εξοπλιστικά, τα κοινά ενεργειακά συμφέροντα και η επιθετικότητα της Τουρκίας απέναντι σε Γαλλία κι Ελλάδα, οδηγούν σταδιακά στην ισχυροποίηση μιας συμμαχίας Αθήνας-Παρισιού, πέρα από το ΝΑΤΟ, με γνώμονα την αντιμετώπιση των προκλήσεων στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Real News η στρατιωτική συνεργασία εκτός της «ομπρέλας» ΝΑΤΟ, βρίσκεται στα σκαριά και ενδέχεται να οδηγήσει σε αναβαθμισμένη ναυτική και αεροπορική παρουσία των Γάλλων σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο. Προς το παρόν, υπάρχει το σχέδιο δημιουργίας ναυτικής δύναμης στην οποία θα συμμετέχουν πλοία από Γαλλία, Ιταλία, Ελλάδα και Κύπρο, αλλά Αθήνα και Παρίσι «φλερτάρουν» με μια πολύ πιο στενή στρατιωτική συνεργασία.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν είχε χαρακτηρίσει το ΝΑΤΟ "εγκεφαλικά νεκρό" και μετά από το επεισόδιο μεταξύ τουρκικού και γαλλικού πολεμικού πλοίου ανοιχτά της Λιβύης, αισθάνεται δικαιωμένος για τη δήλωση του. Η Γαλλία, η ισχυρότερη στρατιωτική ευρωπαϊκή δύναμη του ΝΑΤΟ, μετά από την αποχώρηση της Βρετανίας, δεν μπορεί να ανεχθεί  την φιλοτουρκική στάση της Συμμαχίας. Παρίσι και Άγκυρα έχουν αυτή τη περίοδο αντικρουόμενα συμφέροντα στη Μεσόγειο και στη Λιβύη και ο Γάλλος πρόεδρος φαίνεται διατεθειμένος να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα στις Βρυξέλλες, δημιουργώντας στρατιωτικές συνεργασίες εκτός ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να έχει κάθε λόγο να αποζητά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Το επεισόδιο της 10ης Ιουνίου ανοιχτά της Λιβύης, κατά το οποίο τουρκική φρεγάτα Oruç Reis στόχευσε και πραγματοποίησε επιθετικούς ελιγμούς κατά της γαλλικής φρεγάτας Courbet, ενδέχεται αν δρομολογήσει πολύ πιο σημαντικές εξελίξεις από τις αναμενόμενες.

Η Γαλλία απαίτησε να ληφθούν μέτρα και ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλντεμπεργκ, που έχει αρχίσει να προκαλεί με την φιλοτουρκική συμπεριφορά του, απλά ανακοίνωσε ότι "το θέμα θα ερευνηθεί". Η απάντηση, όμως, δεν ικανοποίησε στο ελάχιστο τη Γαλλία, που ως πρώτο μέτρο κατά της Συμμαχίας, απέσυρε πολεμικά της πλοία από νατοϊκή επιχείρηση στη Λιβύη. 

Το Παρίσι σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πολύ περισσότερο τις ΗΠΑ, έχει καταλάβει ότι δεν μπορούν τα «κλειδιά» της Μεσογείου να αφεθούν στα χέρια του Ερντογάν. Ο Τραμπ και ίσως και ένα μέρος της αμερικανικής διοίκησης "εμπιστεύονται" τον Τούρκο ως τοποτηρητή της, όσο παράδοξο κι αν είναι αυτό. Γι΄ αυτό και ο Μακρόν έχει σκοπό να αναχαιτίσει την τουρκική εξάπλωση, γνωρίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει μόνο με δηλώσεις και αυστηρές συστάσεις.

Σύμφωνα με την Real News, έχουν γίνει συζητήσεις μεταξύ Αθηνών και Παρισίων για στενή αμυντική συνεργασία. Οι συζητήσεις ξεκίνησαν στο περιθώριο των διαπραγματεύσεων για τις φρεγάτες Belharra που θέλει η Γαλλία να πουλήσει στην Ελλάδα, η οποία αναζητά νέο πλοίο για το στόλο της. Η Ελλάδα θα ήταν πολύ ικανοποιημένη αν η σύμμαχος Γαλλία έστελνε στο Αιγαίο μία ή δύο φρεγάτες Fremm και ακόμη καλύτερα θα ήταν αν μαζί μ΄ αυτές υπήρχε και μεταστάθμευση μαχητικών αεροσκαφών Rafale. Η γαλλική πλευρά φαίνεται ότι μετά από τις τελευταίες εξελίξεις με την Τουρκία βλέπει θετικά αυτή την προοπτική και την εντάσσει σε μια "διμερή αμυντική συμφωνία".

Όλα αυτά θα συζητηθούν σοβαρά στην επικείμενη επίσκεψη της Γαλλίδας υπουργού Άμυνας, Φλοράνς Παρλί, η ημερομηνία της οποίας ακόμη δεν έχει κλείσει. Η κυρία Παρλί σε δηλώσεις της έχει επισημάνει ότι η Γαλλία επιθυμεί πολιτικές λύσεις στα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει η Τουρκία όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά σε όλη τη Μεσόγειο. Ωστόσο οι προσπάθειες εξεύρεσης τέτοιων λύσεων δεν έχει αποδώσει, μέχρι στιγμής. 

Στις συζητήσεις που θα έχει η Φλοράνς Παρλί στην Αθήνα θα φανεί πόσο κοντά βρισκόμαστε σε αυτή την ελληνογαλλική στρατιωτική συνεργασία, η οποία θα αλλάξει δεδομένα στη περιοχή. Η παρουσία φρεγατών Fremm και περισσότερο αυτή των υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών Rafale, μπορούν να αποτελέσουν ένα δίχτυ ασφαλείας. 

Είναι δεδομένο ότι η προσπάθεια υλοποίησης αυτής της στρατιωτικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας θα προκαλέσει αντιδράσεις και όχι μόνο από την Τουρκία. Θα είναι απίθανο να μην υπάρξουν πιέσεις από το ΝΑΤΟ αλλά και από μεμονωμένες χώρες (με τη Γερμανία πρώτη απ΄ όλες) για να μην τεθεί σε ισχύ μια τέτοιου είδους συνεργασία.
Το ΝΑΤΟ δεν θα δεχτεί εύκολα την «ακύρωση» του από τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη Γαλλία και η Γερμανία είναι προφανές ότι δεν βλέπει με καθόλου καλό μάτι την προσέγγιση Αθήνας-Παρισίων. Όχι μόνο γιατί αυτή στρέφεται κατά της Τουρκίας, αλλά και επειδή δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση η Ελλάδα να ξεφύγει από την δική της επιρροή και να περάσει σε αυτή της Γαλλίας.

Αναμενόμενη είναι και η αντίδραση των Αμερικανών. Οι αντιδράσεις βεβαίως έχουν να κάνουν και με εξοπλιστικούς λόγους. Γερμανοί και Αμερικανοί προσπαθούν να μπουν σφήνα στο πρόγραμμα ναυπήγησης νέων πολεμικών πλοίων για τον ελληνικό Στόλο. Η περαιτέρω σύσφιξη των ελληνογαλλικών σχέσεων, δεν μπορεί παρά να αποτυπωθεί και σε εξοπλιστικές επιλογές της Ελλάδας και αυτό δεν το επιθυμούν οι Αμερικανοί, ούτε οι Γερμανοί.

Στην Αθήνα, πάντως, κύκλοι των Γενικών Επιτελείων αναφέρουν ότι ΗΠΑ, Γερμανία και ΝΑΤΟ έχουν πάρει από την Ελλάδα ότι ζήτησαν, χωρίς να έχουν προσφέρει τα αναμενόμενα. Συνεπώς, αν η Γαλλία είναι πράγματι αποφασισμένη να στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς το ΝΑΤΟ αλλά και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, η διμερής αμυντική συμφωνία έχει πολλές πιθανότητες να ολοκληρωθεί.

Νέα Εκτός ΝΑΤΟ Στρατιωτική Συνεργασία Ελλάδας-Γαλλίας


Ετοιμάζεται αναβαθμισμένη συμμαχία Αθήνας-Παρισιού σε εξοπλιστικά και ενεργειακά συμφέροντα στην ανατολική Μεσόγειο