Μάζης: Η Σχέση Τραμπ Ερντογάν Halkbank και η Παραβίαση του Εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν (Video)

Μάζης-Η-Σχέση-Τραμπ-Ερντογάν-Halkbank-και-η-Παραβίαση-του-Εμπάργκο-των-ΗΠΑ-στο-Ιράν
Ο Καθηγητής Γεωπολιτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Μάζης, στον Alpha Κύπρου. Μίλησε για τον Αμερικανό Πρόεδρο και τη στάση του έναντι στον Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας τον Ντόναλντ Τραμπ "εκβιαζόμενο", αναφορικά με την πορεία της υπόθεσης/σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halkbank.

Η τράπεζα, η οποία ελέγχεται από τον Ερντογάν μέσω του Τουρκο-ιρανού Ρεζά Ζαράμπ, «εξυπηρετούσε» τις δραστηριότητες των γαμπρών του Τούρκου και Αμερικανού Προέδρου, εκατέρωθεν, οι οποίοι μετέφεραν χρυσό στο Ιράν παραβιάζοντας το εμπάργκο που είχε επιβληθεί από τις ΗΠΑ.
Όλα τα παραπάνω στοιχεία έχουν αποκαλυφθεί από τον πρώην Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας του Ντ. Τραμπ, Τζον Μπόλτον, στο βιβλίο του το οποίο έχει εκδοθεί, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού Προέδρου για απαγόρευση της κυκλοφορίας του.

Η παραβίαση του εμπάργκο (επιβολή την οποία ο ίδιος ο Τραμπ, με την πίεση του Κογκρέσου, είχε υπογράψει), αγγίζει τα όρια της εσχάτης προδοσίας. Για την υπόθεση Halkbank και τις αποκαλύψεις Μπόλτον, έχει οριστεί τακτική δικάσιμος την 01/03/2021.

Γαλλία - Ισραήλ και η Απουσία των ΗΠΑ από την Ανατολική Μεσόγειο
Το Ισραήλ ανησυχεί για το ενδεχόμενο να επικρατήσουν οι «λογικές» των αδελφών μουσουλμάνων εναντίον του, μέσω της Τουρκίας. Η Γαλλία από την άλλη επιθυμεί να καλύψει το κενό της απουσίας των ΗΠΑ στην περιοχή και να αποτρέψει την προσπάθεια της Τουρκίας να καταστεί "ελεγκτής" της Μεσογείου.

ΑΟΖ Ελλάδας Αιγύπτου
Σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ ο Ιωάννης Μάζης τόνισε ότι η Ελλάδα, προτού μπει στη λογική να διαπραγματευτεί την τμηματική συμφωνία την οποία υπέγραψε με την Αίγυπτο, θα έπρεπε να έχει προχωρήσει την οριοθέτηση με την Κύπρο, διασφαλίζοντας το μεγαλύτερο δυνατό μέρος των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Μάζης: Η Σχέση Τραμπ Ερντογάν Halkbank και η Παραβίαση του Εμπάργκο των ΗΠΑ στο Ιράν


Ο Ιωάννης Μάζης για την στάση του Τραμπ έναντι στον Ερντογάν, του γαμπρούς και την υπόθεση σκάνδαλο της τουρκικής τράπεζας Halkbank