Υδρίτες - Ένυδρο Μεθανίο: Το Υπέρ-Καύσιμο του Μέλλοντος στην Ελλάδα (+Video)

Υδρίτες-Ένυδρο-Μεθανίο-Το-Υπέρ-Καύσιμο-του-Μέλλοντος-στην-Ελλάδα

Υδρίτες (ένυδρο μεθάνιο - εύφλεκτος πάγος): Που υπάρχουν, πως εξορύσσονται και ποιο θα είναι το γεωπολιτικό τους αποτύπωμα πάνω στον πλανήτη τα επόμενα 20 χρόνια. Ίσως, μπορούν να αλλάξουν τους συσχετισμούς, παγκοσμίως.

Το ένυδρο μεθάνιο έχει γίνει γνωστό από τη δεκαετία του 1930, αλλά μόνο τα τελευταία χρόνια έχει καταστεί ως μία εκμεταλεύσιμη πηγή ενέργειας. Σήμερα είναι δυνατόν να υπολογιστούν οι διαθέσιμες συνολικές ποσότητες με κάποια ακρίβεια.

Εύφλεκτος Πάγος από Μεθάνιο και Νερό

Οι υδρίτες (ένυδρο μεθάνιο) σχηματίζονται όταν το νερό και το αέριο μεθάνιο συνδυάζονται σε θερμοκρασίες κάτω των 10 βαθμών Κελσίου και πιέσεις μεγαλύτερες από 30 bar (η κανονική ατμοσφαιρική πίεση x30). Το μεθάνιο σε αυτές τις συνθήκες περιβάλλεται από τα μόρια του νερού και παγιδεύεται σε ένα μοριακό κλουβί (οι χημικοί αποκαλούν αυτό το είδος της μοριακής δομής "κλαθρικό" λατ. clatratus: με ράβδους, κλουβιά).

Ένυδρο-Μεθανίο-Υδρίτες

Αναπτύσσονται σε περιοχές με μόνιμο στρώμα πάγου στη γη ή κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, οι οποίοι συνήθως καλύπτονται από ένα στρώμα ιζημάτων. Οι σχηματισμοί τους κάτω από το πυθμένα της θάλασσας απαιτούν ένα περιβάλλον με αρκετά υψηλή πίεση και χαμηλή θερμοκρασία. Όσο υψηλότερη είναι η θερμοκρασία του νερού, τόσο μεγαλύτερη θα πρέπει να είναι η πίεση του νερού. Έτσι, στην Αρκτική οι υδρίτες μεθανίου μπορεί να βρεθούν κάτω από βάθη νερού της τάξης των 300 μέτρων, ενώ στις τροπικές περιοχές μπορεί να βρεθούν μόνο βαθύτερα από τα 600 μέτρα.

Τα περισσότερα κοιτάσματα ένυδρου μεθανίου βρίσκονται σε βάθη νερού μεταξύ 500 και 3000 μέτρων. Τα ένυδρα άλατα είναι στερεά και άσπρα, παρόμοια στην εμφάνιση με το παγωμένο νερό. Όταν βγαίνουν από τον πυθμένα της θάλασσας αρχίζουν σιγά-σιγά να σπάνε, απελευθερώνοντας το εύφλεκτο αέριο μεθάνιο.

Πως Εξορύσσεται το Ένυδρο Μεθάνιο

Οι τρεις διαφορετικές διαδικασίες που εξετάζονται για την ανάκτηση του μεθανίου είναι οι εξής:

1) Με κυκλοφορία του νερού: Αντλείται ζεστό νερό μέσα στο κοίτασμα ένυδρου μεθανίου μέσω ενός πηγαδιού, αυξάνοντας τη θερμοκρασία μέχρι το σημείο όπου οι υδρίτες διασπώνται  και το μεθάνιο απελευθερώνεται.

2) Με αποσυμπίεση: Οι υψηλές πιέσεις κυριαρχούν στα στρώματα ένυδρου μεθανίου, λόγω των υπερκείμενων φορτίων υδάτων και ιζημάτων. Γίνονται γεωτρήσεις στα κοιτάσματα με αποτέλεσμα την πτώση της πίεσης. Οι υδρίτες διασπώνται αργά και απελευθερώνουν το μεθάνιο.

3) Με ενέσεις διοξειδίου του άνθρακα: Το μεθάνιο απελευθερώνεται από υδρίτες εμποτίζεται με ένα αέριο. Το διοξείδιο του άνθρακα εκτοπίζει το μεθάνιο στην ένωση εγκλεισμού, αντικαθιστώντας το στο μοριακό κλουβί. Αποτέλεσμα αυτού είναι μια ισχυρότερη δέσμη του μορίου του νερού με το διοξείδιο του άνθρακα από ότι είχε με το μεθάνιο. Ο υδρίτης του διοξειδίου του άνθρακα είναι έτσι σημαντικά πιο σταθερός από αυτόν μεθανίου.

Αποθέματα Υδριτών Παγκοσμίως

Εκτίμηση για τα αποθέματα δεν μπορεί να γίνει με ασφάλεια, γιατί μιλάμε για μια σχετικά καινούργια μορφή ενέργειας, το μόνο σίγουρο που μπορούμε να αναφέρουμε και αναφέρετε σε πολλές εκθέσεις  και από πολλούς ειδικούς είναι ότι ο πλανήτης μας περιέχει μεγάλες ποσότητες υδριτών μεθανίου.

Οι υδρίτες μεθανίου είναι μία από τις αναδυόμενες καθαρές πηγές ενέργειας του 21ου αιώνα. Τα πιθανά αποθέματα υδριτών υπολογίζονται  21.000 σε τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα τα οποία είναι περίπου 100 φορές τα συνολικά αποθέματα φυσικού αερίου παγκοσμίως μέχρι αυτήν την στιγμή.

H πρώτη εκτίμηση είναι από έκθεση που κατέβηκε από την διεθνή επιστημονική βιβλιοθήκη sciencedirect.com: Υποθέτοντας ότι το 10% του συνόλου των αποθεματικών μπορεί να αξιοποιηθεί, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για περίπου 600 χρόνια.

Η δεύτερη εκτίμηση προέρχεται από την γερμανική ιστοσελίδα spiegel.de από ένα άρθρο με τίτλο ‘Warning Signs on the Ocean Floor: China and India Exploit Icy Energy Reserves,By Gerald Traufetter’. Είναι παλιά η πηγή γιατί το άρθρο γράφτηκε το 2007 και παρατίθεται απλώς για να τονιστεί ότι πολλοί γεωπολιτικοί παγκόσμιοι δρώντες, όπως η Γερμανία, έχουν γνώση για τους υδρίτες μεθανίου εδώ και πολλά χρόνια.

Η Ιαπωνία Είναι η Πρώτη Χώρα που Παράγει Φυσικό Αέριο από Υδρίτες Μεθανίου

Ο Πρόεδρος Hirobumi Kawano της Ιαπωνική Κρατική Εταιρεία JOGMEG ανέφερε ότι  η εταιρεία έχει διεξάγει εργασίες προετοιμασίας για την πρώτη δοκιμή παραγωγής στην ανοικτή θάλασσα στα ανοικτά των ακτών της Ιαπωνίας στις χερσονήσους,  Atsumi και Shima, επίσης  η εταιρεία ξεκίνησε έναν έλεγχο ροής εφαρμόζοντας τη μέθοδο αποσυμπίεσης και επιβεβαίωσε την παραγωγή του αερίου μεθανίου από στρώματα υδριτών μεθανίου στις 12 Μαρτίου του 2013.

Πιθανά κοιτάσματα ένυδρου μεθανίου έχουν αναφερθεί σε θαλάσσια ιζήματα στο Nankai Trough από την ακτή του Ειρηνικού στην κεντρική Ιαπωνία, όπου το βάθος του νερού είναι πάνω από 500 μέτρα. Ορισμένες εκτιμήσεις δείχνουν ότι τα αποθέματα υδριτών μεθανίου αντιστοιχούν σε προμήθεια 100 χρόνων φυσικού αερίου για την Ιαπωνία, καθιστώντας το μια σημαντική δυνητική πηγή ενέργειας.



Το Γεωπολιτικό Αποτύπωμα των Υδριτών Μεθανίου

Μέσα στα επόμενα χρόνια οι γεωπολιτικές αλλαγές αναμένεται να είναι τεκτονικές. Κάποιες από αυτές προβλέπεται να είναι:

• Η ολική απεξάρτηση της Ιαπωνίας από εισαγωγές φυσικού αερίου, μερική ίσως απεξάρτηση και της Κίνας.

• Ο σταδιακός παραγκωνισμός των χωρών παραγωγής συμβατικών μορφών υδρογονανθράκων όπως της Σαουδικής Αραβίας και του Κατάρ, όχι όμως και της Ρωσίας η οποία έχει αρκετές πιθανές περιοχές ύπαρξης κοιτασμάτων ένυδρου μεθανίου.

•  Η μελλοντική τροφοδοσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε φυσικό αέριο από παραγωγή υδριτών μεθανίου από την Μαύρη θάλασσα και την Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

• Η αύξηση της γεωπολιτικής σημασίας των παρακάτω περιοχών λόγω της ύπαρξης υδριτών μεθανίου: Νοτιανατολική Μεσόγειος, Νοτιοανατολική Ασία, Μαύρη Θάλασσα, Κασπία Θάλασσα, Βόρεια θάλασσα και φυσικά οι θάλασσες γύρω από την Ινδία που φαίνεται να περιέχουν μεγάλες ποσότητες υδριτών μεθανίου.

Από αυτά συνεπάγεται ότι η αμερικανική στροφή τα τελευταία χρόνια προς την Νοτιοανατολική Ασία, ίσως δεν είναι μόνο η Κίνα αλλά και οι υδρίτες.

Η ιστορία των υδριτών μεθανίου ξεκίνησε και μπορεί να αλλάξει την ζωή πάνω στον πλανήτη, όπως τον ξέρουμε μέχρι σήμερα.

Ένυδρο-Μεθανίο-στην-Ανατολική-Μεσόγειο

Ύπαρξη Υδριτών Μεθανίου στην Νοτιανατολική Μεσόγειο

Η ύπαρξη υδριτών μεθανίου και όχι τα συμβατικά αποθέματα φυσικού αερίου και πετρελαίου, ίσως είναι ο πραγματικός λόγος σύγκρουσης όλων των γεωπολιτικών δρώντων στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αντώνης Φώσκολος: Γεμάτη από Υδρίτες, το Υπέρ-Καύσιμο του Μέλλοντος, η Κρήτη

Ο ομότιμος επιστημονικός ερευνητής της καναδικής κυβέρνησης και ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του Πολυτεχνείου Κρήτης, Αντώνης Φώσκολος, που όταν το 2010 έλεγε ότι υπάρχουν υδρογονάνθρακες στην Κρήτη κάποιοι μηδίαζαν ειρωνικά, έχει δηλώσει:

Οι υδρίτες είναι στερεοποιημένο μεθάνιο η καλύτερα  στερεοποιημένο φυσικό αέριο που επικάθηται στον πυθμένα της θάλασσας και σε ρωγμές των ιζηματογενών πετρωμάτων, σε βάθος μέχρι 1000 μέτρων.

Είναι το καύσιμο του μέλλοντος. Υπάρχουν τεράστια κοιτάσματα ιδρυτών δυτικά, νοτιοδυτικά νότια και νοτιοανατολικά της Κρήτης, σε περιοχές που χαρτογραφήθηκαν από τα ωκεανογραφικά ινστιτούτα της Τεργέστης και της Βαρκελώνης.

Οι υδρίτες δημιουργούνται από τις υποθαλάσσιες εκπομπές μεθανίου που προέρχονται από τα ιλυοηφαίστεια (λασποηφαίστεια) που υπάρχουν από τον κόλπο της Κυπαρισσίας μέχρι το κόλπο της Αττάλειας και συνεχίζουν μέχρι το μπλοκ 6 της Κυπριακής Α.Ο.Ζ.

Ο αριθμός των ηφαιστείων υπερβαίνει τα 60 ιλυοηφαίστεια. Η τροφοδοσία των ιλυοφαιστείων προέρχεται από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου. Άρα υδρίτες, ιλυοηγαίστεια και κοιτάσματα υδρογονανθράκων είναι άρρηκτα συνδεδεμένα μεταξύ τους. Αυτό το λένε όλες οι εγκυκλοπαίδειες του κόσμου σε όλες τις γλώσσες.

Τα κοιτάσματα των υδριτών που βρίσκονται μέσα στην Ελληνική Α.Ο.Ζ. τα έχω εκτιμήσει σε 50 τρις κυβικά μέτρα φυσικού αερίου για τα επικαθήμενα στον πυθμένα της θάλασσας και σε περίπου 20 τρις κυβικά μέτρα για αυτά που είναι μέσα στις ρωγμές και τους πόρους των ιζηματογενών πετρωμάτων μέχρι βάθους 900 μέτρων. Καλύτερες  εκτιμήσεις μπορεί να κάνουν γεωδαίτες λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις ισοϋψείς καμπύλες και τα πάχη. Η αξία των υδριτών, όποτε γίνουν αυτά εκμεταλλεύσιμα, εκτιμάται σε περίπου $20 τρις.

Ένυδρο-Μεθάνιο-στην-Ελλάδα

Υπάρχουν υδρίτες δυτικά της Πελοποννήσου στο Ιόνιο που προέρχονται από τα πεδία των ιλυοηφαιστείων Cephalonia, Pano di Sucharo,  Cobblestone και Media. 10 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από τα ιλυοηφαίστεια υπάρχουν τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στο μπλοκ που διεκδικούν οι EΧΧΟΝ-MΟΒΙΛ, TΟΤΑΛ και ΕΛΠΕ. Και πάλι βλέπουμε την σχέση ιλυοηφαίστεια - υδρίτες - κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Αυτό συνεχίζεται μέχρι και νότια της Ρόδου - Καστελόριζου όπου υπάρχουν υδρίτες προερχόμενοι από τα 5 πεδία ιλυοηφαιστείων του της ύβωσης του Αναξίμανδρου. Και αυτές οι περιοχές, επίσης, χαρτογραφήθηκαν επίσημα από τα ωκεανογραφικά ινστιτούτα της Τεργέστης και της Βαρκελώνης.

The Mall 24

Υδρίτες - Ένυδρο Μεθάνιο: Το Υπέρ-Καύσιμο του Μέλλοντος στην Ελλάδα

Η ύπαρξη ένυδρου μεθανίου και όχι το πετρέλαιο είναι ο πραγματικός λόγος σύγκρουσης στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου