Ξεκινούν Έρευνες για Φυσικό Αέριο στην Κρήτη από Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ

Ξεκινούν-Έρευνες-για-Φυσικό-Αέριο-στην-Κρήτη-από-Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ

Γεωφυσικές έρευνες στα θαλάσσια μπλοκ δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης θα ξεκινήσει μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 η κοινοπραξία των Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ, σύμφωνα με την ενημέρωση στελεχών της προς την Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως ανακοίνωσε η Περιφέρεια, η ενημέρωση, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (16/9/2020) μέσω τηλεδιάσκεψης, με τα στελέχη της κοινοπραξίας να σημειώνουν ότι οι γεωφυσικές έρευνες στα δύο μπλοκ προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν τους πρώτους 2 μήνες του επόμενου έτους.

Η χειμερινή περίοδος θεωρείται προτιμότερη για τη διεξαγωγή των ερευνών, διότι επηρεάζονται λιγότερο τα θαλάσσια θηλαστικά, ως προς τις διαδικασίες αναπαραγωγής τους. Τα 2 θαλάσσια μπλοκ (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) έχουν παραχωρηθεί στην κοινοπραξία μέσα από διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε το 2017, έπειτα από ενδιαφέρον που εκδήλωσαν οι ίδιες οι εταιρείες.

Οι προς έρευνα περιοχές ανοικτά της Κρήτης καταλαμβάνουν συνολική έκταση περίπου 40.000 τ. χλμ., ενώ οι συμβάσεις παραχώρησής τους κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή τον περασμένο Οκτώβριο. Σύμφωνα με τις συμβάσεις, η ερευνητική φάση θα διαρκέσει 8 χρόνια και χωρίζεται σε τρία στάδια, στο τελευταίο από τα οποία προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης. Στο πρώτο στάδιο προβλέπονται γεωφυσικές μελέτες καθώς και η πρόσκτηση 3.250 χλμ. δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στα δύο θαλάσσια μπλοκ.  

Θα ακολουθήσει η πρόσκτηση τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων, ενώ κατά την τρίτη φάση προβλέπεται η διενέργεια ερευνητικής γεώτρησης βάθους 4.000 μέτρων (συμπεριλαμβανομένου του βάθους νερού). Για την ερευνητική φάση, τα έσοδα του Δημοσίου ανέρχονται σε €1,5 εκατ. για την υπογραφή της σύμβασης (signature bonus), καθώς και σε €2,5 εκατ. ως στρεμματικές αποζημιώσεις (surface fees).

Η περιοχή ανοικτά της Κρήτης θεωρείται ένας αρκετά ελπιδοφόρος «στόχος» για την ανακάλυψη υδρογονανθράκων, καθώς έχει παρόμοια γεωλογικά χαρακτηριστικά με άλλες θαλάσσιες εκτάσεις στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο (Κύπρος, Ισραήλ), όπου έχουν ήδη ανακαλυφθεί σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Ωστόσο, λόγω του μεγάλου βάθους, σύμφωνα με ειδικούς θα πρέπει να εντοπισθούν σημαντικές ποσότητες ορυκτού πλούτου, πάνω από 500 εκατ. βαρέλια ισοδύναμου πετρελαίου, για να είναι οικονομικά βιώσιμη η εξόρυξή του.

Στην ενημερωτική συνάντηση με την Περιφέρεια Κρήτης οι εκπρόσωποι των τριών εταιρειών παρουσίασαν επίσης τις προπαρασκευαστικές τους ενέργειες κατά τη διετία 2019-2020, οι οποίες κινήθηκαν σε δύο άξονες: στη συμμετοχή της κοινωνίας και των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και στις περιβαλλοντικές μελέτες για τη φάση των ερευνών.

Ως προς τις περιβαλλοντικές μελέτες, μετά την έγκριση της στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, εκπονήθηκε μια βασική περιβαλλοντική αναφορά και ακολούθησε περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης, που έχει υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο και στην Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων.

Πριν από την έναρξη των ερευνών θα έχει εκπονηθεί διαχειριστικό σχέδιο περιβάλλοντος, το οποίο θα αφορά στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας του περιβάλλοντος, στην παρακολούθηση, στη σύνταξη των σχετικών εκθέσεων και στους ελέγχους εφαρμογής και απόδοσης των μέτρων.

Παράλληλα, αναμένεται άμεσα η έκδοση της υπουργικής απόφασης δημιουργίας του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου της Κρήτης για το Περιβάλλον και την Ασφάλεια της Έρευνας και της Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων.

Όπως προβλέπεται από τον νόμο, το Παρατηρητήριο θα έχει τις αρμοδιότητες, μεταξύ άλλων, της παρακολούθησης τήρησης των περιβαλλοντικών όρων του προγράμματος, των επιπτώσεών του στην κατάσταση του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος, καθώς και της ενημέρωσης των φορέων της διοίκησης και των τοπικών κοινοτήτων. πηγή: Χρύσα Λιάγγου - kathimerini.gr

Eίναι γνωστό ότι τα δύο μπλοκ (δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης) έχουν παραχωρηθεί από την Ελλάδα στην κοινοπραξία Total (40%) - ExxonMobil (40%) – ΕΛΠΕ (20%). Ο γαλλικός κολοσσός κατέχει παράλληλα τον ρόλο του operator και στις δύο παραχωρήσεις. Ο Εμανουέλ Μακρόν, με λίγα λόγια, αιφνιδιάζει τον Ερντογάν ξεκινώντας έρευνες νότια της Κρήτης μαζί με ExxonMobil και ΕΛΠΕ, σε σημείο που η Άγκυρα αμφισβητεί με την «συμφωνία» που έκανε με την Τρίπολη ∙ «συμφωνία» η οποία δεν έχει ποτέ επικυρωθεί από το κοινοβούλιο της αφρικανικής χώρας.

The Mall 24

Ξεκινούν Έρευνες για Φυσικό Αέριο στην Κρήτη από Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ

Γεωφυσικές έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης μέσα στο πρώτο δίμηνο του 2021 από Total, ExxonMobil και ΕΛΠΕ