Μητροπάνος Δημήτρης - Τα Καλύτερα Τραγούδια του - Επιλογές (Audio-Video)

Μητροπάνος-Δημήτρης-Τα-Καλύτερα-Τραγούδια
Ο Δημήτρης Μητροπάνος υπήρξε μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές και αγαπήθηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Άφησε το αποτύπωμα του μέσα από τα τραγούδια, τις πτυχές της ζωής του, αλλά και τα όσα έχουν πει για τον χαρακτήρα του συνεργάτες και φίλοι του.

«Μας άφησε» στις 17 Απριλίου του 2012, ένα χρόνο ακριβώς μετά τον θάνατο του επίσης κορυφαίου, Νίκου Παπάζογλου.

Μητροπάνος-νέος

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1948 στην συνοικία Αγία Μονή της πόλης των Τρικάλων, από όπου καταγόταν και η μητέρα του. Μεγάλωσε χωρίς πατέρα, αφού τον γνώρισε στα 29 του χρόνια. Μέχρι τα 16 του νόμιζε πως είχε σκοτωθεί στον εμφύλιο πόλεμο, όταν ήρθε ένα γράμμα το οποίο έλεγε πως ζει στην Ρουμανία.

Από μικρός δούλευε τα καλοκαίρια για να βοηθήσει οικονομικά την οικογένειά του. Πρώτα ως σερβιτόρος στην ταβέρνα του θείου του και ύστερα σε κορδέλες κοπής ξύλων.
Το 1964, μετέβη στην Αθήνα για να ζήσει με τον θείο του. Τον αποκαλούσαν "βλαχάκι", λόγω και της Θεσσαλικής καταγωγής του. Οργανώθηκε στη Νεολαία των Λαμπράκηδων, καθώς είχε πολιτικοποιηθεί από νωρίς, δεχόμενος μάλιστα απειλές ότι δε θα τον άφηναν να σπουδάσει, λόγω των αριστερών του καταβολών.

Πριν τελειώσει το (επτατάξιο τότε) γυμνάσιο άρχισε να εργάζεται ως τραγουδιστής. Σε νεαρή ηλικία δούλεψε με τον Γιώργο Ζαμπέτα στα "Ξημερώματα". Την εποχή εκείνη εμφανιζόταν και σε μπουάτ και μαγαζιά στην Πλάκα.

Τον Ζαμπέτα τον μνημόνευε πάντοτε ως μεγάλο του δάσκαλο και δεύτερο πατέρα του. Όπως είχε δηλώσει, "Ο Ζαμπέτας είναι ο μόνος άνθρωπος στο τραγούδι ο οποίος με βοήθησε χωρίς να περιμένει κάτι. Με όλους τους υπόλοιπους συνεργάτες μου κάτι πήρα και κάτι έδωσα".

Το 1966 ο Δ. Μητροπάνος συναντήθηκε για πρώτη φόρα με τον Μίκη Θεοδωράκη και ερμήνευσε μέρη από τη "Ρωμιοσύνη" και το "Άξιον Εστί", σε μια σειρά συναυλιών σε Ελλάδα και Κύπρο.

Το 1967 ηχογράφησε τον πρώτο του 45αρη δίσκο, με το τραγούδι "Θεσσαλονίκη". Είχε προηγηθεί η ηχογράφηση του τραγουδιού "Χαμένη Πασχαλιά" στην εταιρεία "Κολούμπια", το οποίο λογοκρίθηκε από τη Χούντα και δεν κυκλοφόρησε ποτέ.

Στη μακρόχρονη πορεία του στο ελληνικό τραγούδι, ο Δημήτρης Μητροπάνος συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους δημιουργούς του λαϊκού αλλά και του έντεχνου τραγουδιού. Γιώργος Ζαμπέτας, Μίκης Θεοδωράκης, Δήμος Μούτσης, Απόστολος Καλδάρας, Λάκης Παπαδόπουλος, Μάριος Τόκας, Σπύρος Παπαβασιλείου, Τάκης Μουσαφίρης, Χρήστος Νικολόπουλος, Γιάννης Σπανός, ήταν οι συνθέτες με τους οποίους συνδέθηκε επαγγελματικά, χτίζοντας μια καριέρα συνυφασμένη με την ελληνική λαϊκή μουσική παράδοση.

Μητροπάνος-Μικρούτσικος
Στροφή στην καριέρα του θεωρείται η συνεργασία με τον Θάνο Μικρούτσικο το 1996, στον δίσκο "Στου Αιώνα Την Παράγκα", σε στίχους Άλκη Αλκαίου, Κώστα Λαχά, Λίνας Νικολακοπούλου και Γιώργου Κακουλίδη.

Τελευταίες δισκογραφικές δουλειές του ήταν η ζωντανή ηχογράφηση της συναυλίας του στο Ηρώδειο (Σεπτέμβριος 2009), αποτελούμενη από 2 CD με τον τίτλο "Τα Τραγούδια Της Ζωής Μου", και ο δίσκος "Εδώ Είμαστε" με τραγούδια του Σταμάτη Κραουνάκη σε στίχους του ίδιου, της Λίνας Νικολακοπούλου, του Μάνου Ελευθερίου, του Λάκη Λαζόπουλου και ένα ποίημα του Κωστή Παλαμά.

Ο κορυφαίος συνθέτης, στιχουργός και μουσικός Τάκης Μουσαφίρης έχει πεί για τον Δημήτρη Μητροπάνο: "Δεν είχε καταλάβει πόσο μεγάλος τραγουδιστής ήταν. Ήταν θεϊκός ο Μητροπάνος! Μπορούσε να πει μόνο μια λέξη από οποιαδήποτε μελωδία και να την πάει στα σύννεφα. Από τους τραγουδιστές που έχουν περάσει από το λαϊκό, γύρω στους 5 πιστεύω είναι αυτοί που έχουν φωτοστέφανο πάνω από το κεφάλι τους όταν τραγουδούν: Είναι ο Μητροπάνος, ο Στράτος Διονυσίου, ο Καζαντζίδης, ο Γαβαλάς και ο Αγγελόπουλος".

The Mall 24

Μητροπάνος Δημήτρης - Τα Καλύτερα Τραγούδια του - Επιλογές

Μια από τις μεγαλύτερες λαϊκές φωνές και αγαπήθηκε όσο λίγοι καλλιτέχνες στην Ελλάδα. Άφησε το αποτύπωμα του με τα τραγούδια και τον χαρακτήρα του. Ελληνικά, Λαϊκά