ΗΠΑ - Πυροβολισμοί με Νεκρή Γυναίκα στο Καπιτώλιο (Video +18)

ΗΠΑ-Πυροβολισμοί-με-Νεκρή-Γυναίκα-στο-Καπιτώλιο
Ομάδα υποστηρικτών του απερχόμενου προέδρου που πραγματοποιούσε συγκέντρωση, έσπασε τα προστατευτικά κάγκελα και εισέβαλε στο χώρο του Καπιτωλίου.

Το CNN.gr, εκτός από τη γυναίκα που στο βίντεο φαίνεται να τραυματίζεται σοβαρά στο στήθος από πυροβολισμό και η οποία δυστυχώς λίγο αργότερα κατέληξε, κάνει λόγο για έναν ακόμη νεαρό που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και για αρκετούς ακόμη αστυνομικούς τραυματίες. Οι αρχές εντόπισαν τουλάχιστον δύο αυτοσχέδιες βόμβες, μία σε κτίριο που στεγάζει γραφεία της Εθνικής Επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων και μία στο συγκρότημα του Καπιτωλίου και προχώρησαν σε ελεγχόμενη έκρηξη.

Ο Δήμαρχος της Ουάσινγκτον Επέβαλε Απαγόρευση της Κυκλοφορίας

Ο δήμαρχος της Ουάσιγκτον, Μιούριελ Μπόουζερ, ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών μέχρι το πρωί της Πέμπτης, στις 6:00 (τοπική ώρα). Σε ανάρτησή του στο Twitter, ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής του Ιλινόις, Άνταμ Κίνζινγκερ, κάνει λόγο για απόπειρα πραξικοπήματος.

ΗΠΑ-Πυροβολισμοί-με-Νεκρή-Γυναίκα-στο-Καπιτώλιο-1

Σύμφωνα με τον επικεφαλής εκπρόσωπο του Πενταγώνου, Τζόναθαν Χόφμαν, ολόκληρη η Εθνική Φρουρά της Ουάσιγκτον ενεργοποιήθηκε από το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εισβολή στο Καπιτώλιο.

Μετά την εισβολή των διαδηλωτών διακόπηκε η συνεδρίαση στο Κογκρέσο όπου επρόκειτο να επικυρωθεί η νίκη Μπάιντεν. Παραβίασαν οδοφράγματα ασφαλείας περιμετρικά του Καπιτωλίου και ανέβηκαν στην κατασκευή που τοποθετήθηκε για την ορκωμοσία του Μπάιντεν.

Οι Δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ Μετά τα Επεισόδια

Τραμπ: Πρέπει να επιστρέψετε στα σπίτια σας, πρέπει να έχουμε ειρήνη
Μπάιντεν: Η αμερικανική Δημοκρατία δέχεται μια πρωτοφανή επίθεση

Ο Μπάιντεν κάλεσε τον Ντόναλντ Τραμπ να βγει ζωντανά στην τηλεόραση και να απαιτήσει τον τερματισμό της πολιορκίας του Καπιτωλίου.

«Αυτή την ώρα η Δημοκρατία μας βρίσκεται αντιμέτωπη με μία επίθεση χωρίς προηγούμενο, επίθεση στους εκπροσώπους του έθνους, στους αστυνομικούς στους ανθρώπους και τους υπαλλήλους που υπηρετούν το Καπιτώλιο.»

ΗΠΑ-Πυροβολισμοί-με-Νεκρή-Γυναίκα-στο-Καπιτώλιο-2

Έκκληση Πελόζι προς Τραμπ
Λίγα λεπτά πριν τις δηλώσεις του Τζο Μπάιντεν, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ είχαν εκδώσει κοινή ανακοίνωση καλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ «να απαιτήσει» την αποχώρηση των διαδηλωτών από τους χώρους του Καπιτωλίου.

Ο Τσακ Σούμερ είχε ήδη απαντήσει μέσω Twitter στο κάλεσμα Τραμπ προς τους υποστηρικτές του «να παραμείνουν ειρηνικοί», λέγοντας υπό το βάρος όλων των προηγούμενων αναφορών του: «Είναι λίγο αργά γι’ αυτό. Δεν νομίζεις;»


Η Δήλωση Τραμπ
Ο απερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προέτρεψε μέσω Twitter τους οπαδούς του να «στηρίξουν» την αστυνομία και τις δυνάμεις επιβολής του νόμου, μετά την εισβολή των υποστηρικτών του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα στο Καπιτώλιο.

«Είναι πραγματικά στο πλευρό της χώρας μας. Μείνετε ειρηνικοί!», έγραψε.

Λίγη ώρα νωρίτερα, ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωνε ενώπιον των υποστηρικτών του που πανηγύριζαν ότι δεν θα παραδεχτεί ποτέ την ήττα του στις προεδρικές εκλογές του 2020 κάνοντας λόγο για εκτεταμένη εκλογική νοθεία.

«Ποτέ δεν θα παραιτηθούμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ. Δεν θα παραδεχτούμε ποτέ (ήττα)», δήλωσε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης κοντά στον Λευκό Οίκο. «Θα σταματήσουμε την κλοπή. Κερδίσαμε αυτές τις εκλογές και τις κερδίσαμε ευρέως».

ΗΠΑ-Πυροβολισμοί-με-Νεκρή-Γυναίκα-στο-Καπιτώλιο-3

Στη συνέχεια, ο απερχόμενος πρόεδρος κάλεσε τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς να μην επικυρώσει τη νίκη του Τζο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια έκτακτης συνεδρίασης στο Κογκρέσο και χαρακτήρισε τους εκλεγμένους Ρεπουμπλικάνους «αδύναμους» και «αξιολύπητους».

«Εάν ο Μάικ Πενς κάνει το σωστό, κερδίζουμε τις εκλογές», δήλωσε ο απερχόμενος πρόεδρος ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών. «Αν δεν το κάνει, θα είναι μια θλιβερή ημέρα για τη χώρα μας», πρόσθεσε, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αμφιβάλλει για τη στάση του αντιπροέδρου του.
Όπως ανέφεραν αμερικανικά ΜΜΕ, για λόγους ασφαλείας φυγαδεύτηκε ο απερχόμενος αντιπρόεδρος Μάικ Πενς, ο οποίος νωρίτερα αρνήθηκε την προτροπή του Ντόναλντ Τραμπ να μην επικυρώσει την εκλογή του Τζο Μπάιντεν.

Το αμερικανικά δίκτυα και ειδησεογραφικά πρακτορεία μεταδίδουν εικόνες από το εσωτερικό του κτιρίου με άντρες των δυνάμεων ασφαλείας να έχουν παρατεταμένα τα όπλα τους και να ασφαλίζουν μία πόρτα με ένα βαρύ έπιπλο, την ώρα που διαδηλωτές βρίσκονται εντός του κτιρίου.

The Mall 24

ΗΠΑ - Πυροβολισμοί με Νεκρή Γυναίκα στο Καπιτώλιο

Αιματηρή επίθεση στο Καπιτώλιο από υποστηρικτές του Ντόναλτ Τραμπ. Σε επιφυλακή η Εθνική Φρουρά στην Ουάσιγκτον