Άγαλμα της Κυβέλης Ηλικίας 2.100 Ετών, Βρέθηκε στην Ορντού του Πόντου

Άγαλμα Κυβέλης, Ορντού ΠόντοςΆγαλμα της μητέρας θεάς Κυβέλης ηλικίας 2.100 ετών, με ύψος 1,10 μ. και βάρος 200 κιλά βρέθηκε σε εξαιρετική κατάσταση, στην ανασκαφή που διεξάγεται στην περιοχή της σύγχρονης πόλης Ορντού και συγκεκριμένα στον αρχαιολογικό χώρο Κουρούλ Καλεσί.
θεα Ρέα - Κυβέλη

Η Κυβέλη, με καταγωγή από τη Φρυγία, λατρεύτηκε και με την ονομασία Ρέα, ενώ η λατρεία της μεταφέρθηκε αυτούσια από τη Μικρά Ασία και στη Ρώμη. Ήταν κόρη του Ουρανού και της Γης, θεωρούνταν η θεά της γης και η μητέρα των θεών. Με τον Κρόνο απέκτησε πολλά παιδιά, μεταξύ των οποίων είναι ο Δίας, η Ήρα, ο Ποσειδώνας και ο Πλούτωνας.

Η λατρεία της συνδέθηκε με τον μύθο του Αττιδος και οι λατρευτικές εκδηλώσεις έπαιρναν οργιαστικό χαρακτήρα, συμβολίζοντας την περιοδική αναγέννηση της φύσης.

Σύμφωνα με αρχαιολόγους, το άγαλμα καταχώθηκε στα χαλάσματα των καταστροφών τις οποίες προκάλεσε εισβολή Ρωμαίων στρατιωτών και συγκεκριμένα έπεσαν πρανή μετά την καταστροφή της πόρτας και το κάλυψαν. Ο επικεφαλής και πρόεδρος του τμήματος Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Γκαζί, καθηγητής Σουλεϊμάν Γιουτζέλ Σενγιούρτ, τονίζει πως είναι το πρώτο μαρμάρινο άγαλμα που βρίσκεται στην περιοχή και μάλιστα κατά χώραν.


θεα Ρέα - Κυβέλη 1

Διατηρήθηκε σε άριστη κατάσταση στην πορεία των αιώνων, μετά την ήττα του Μιθριδάτη ΣΤ’ και την κατάλυση του Ελληνικού Βασιλείου του Πόντου τον 1ο αιώνα π.Χ. από τον ρωμαϊκό στρατό. Πρόκειται για εύρημα μεγάλης αξίας και σύντομα θα μεταφερθεί στο μουσείο.

Εκτιμάται πως το άγαλμα μεταφέρθηκε από το Αφιόν και ότι στο Φρούριο βρισκόταν παλαιότερα ένας σημαντικός οικισμός που ήκμαζε περίπου 2.300 χρόνια πριν. Καταστράφηκε, όπως προαναφέραμε, από ρωμαϊκή εισβολή.

Είναι η πρώτη ανασκαφή στην ανατολική Μαύρη Θάλασσα που πέρυσι είχε δώσει, ανάμεσα σε πολλά ακόμη, ένα χάλκινο αγαλματίδιο του θεού Απόλλωνα.