Βράσε Ρύζι... Χωρίς Αρσενικό! Ο Σωστός Τρόπος Μαγειρέματος

ryzi-arseniko-mageiremaΤα ίχνη του δηλητηρίου αρσενικό, που βρίσκονται στο ρύζι -όπως και σε πολλά ακόμη τρόφιμα- είναι αποτέλεσμα των βιομηχανικών τοξινών και των φυτοφαρμάκων που του χορηγούνται. Πολλοί πιστεύουν πως τα ίχνη αρσενικού αποβάλλονται με τον κοινό τρόπο μαγειρέματος του ρυζιού, όταν δηλαδή βράζουμε το ρύζι σε μια κατσαρόλα μέχρι να πιει όλο το νερό.


Πλέον, όμως, φαίνεται πως ο τρόπος αυτός δε βοηθά στην αποβολή του δηλητηρίου από την αγαπημένη πολλών ανθρώπων τροφή. Σύμφωνα με νέες μελέτες επιστημόνων, τα επιβλαβή κατάλοιπα αποβάλλονται μόνο όταν το ρύζι έχει προηγουμένως [ένα ολόκληρο βράδυ] μουλιάσει σε καθαρό νερό.

Ίχνη αρσενικού, βιομηχανικές τοξίνες και υπολείμματα φυτοφαρμάκων συνδέονται με μια σειρά προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, του διαβήτη, του καρκίνου όπως και για προβλήματα στη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού.


Professor Andy Meharg
Professor Andy Meharg
O καθηγητής βιολογικών επιστημόνων στο Βασιλικό Πανεπιστήμιο του Μπέλφαστ, Andy Meharg, στο πλαίσιο του προγράμματος του BBC Trust me. I 'm adoctor. δοκίμασε 3 διαφορετικούς τρόπους μαγειρέματος του ρυζιού προκειμένου να διαπιστωθεί πότε αποβάλλονται ή παραμένουν στο ρύζι ίχνη αρσενικού.

1η μέθοδος: (η πιο συνηθισμένη) Δοκίμασε την αναλογία νερού/ρυζιού σε 2 προς 1 και άφησε το νερό να απορροφηθεί κατά τον βρασμό. Όπως αποδείχθηκε με τη μέθοδο αυτή η μεγαλύτερη ποσότητα αρσενικού παρέμεινε στο ρύζι.

Μέθοδος 2η: 5 μέρη νερού, 1 μέρος ρυζιού και απομάκρυνση του νερού που περισσεύει αφού το ρύζι έχει βράσει. Τα ίχνη του δηλητηρίου στο ρύζι μειώθηκαν περίπου κατά 50%.

Μέθοδος 3η: Το ρύζι μούλιασε στο νερό ένα ολόκληρο βράδυ πριν μαγειρευτεί. Τα ίχνη αρσενικού μειώθηκαν κατά 80%.

Η πιο ασφαλής μέθοδος, σύμφωνα με τον Dr Andy Meharg, είναι ο συνδυασμός της 3ης και της 2ης μεθόδου. Όταν βάλουμε, δηλαδή,  το ρύζι στο νερό από το προηγούμενο βράδυ, το σουρώσουμε, το βράσουμε με αναλογίες 5 προς 1 και το σουρώσουμε άλλη μια φορά.

Να σημειωθεί πως ο λόγος γίνεται για ίχνη [και μόνο] βλαπτικών ουσιών που δυστυχώς βρίσκονται στις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά. Καλό θα είναι, φυσικά, αν υπάρχει τρόπος να τις αποφύγουμε, να τον εφαρμόσουμε.