Προσοχή! Ψεύτικα, Κακόβουλα Android Apps για Πορνό Ιστοσελίδες

ransomware-porn-hub-fake-appΨεύτικα/κακόβουλα apps για πορνό ιστοσελίδες, που όχι μόνο δεν παρέχουν όλα όσα υπόσχονται αλλά εγκαθιστούν ransomware στις Android συσκευές, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τον τελευταίο καιρό.
Οι ερευνητές ασφαλείας του ESET, τους έχουν δώσει το παρατσούκλι Android / FakeAV.E.


Μία τέτοια είναι η fake Pornhub εφαρμογή, που ενώ υπόσχεται να παρέχει πορνογραφικά βίντεο, μολύνει και κλειδώνει τις Android συσκευές των χρηστών, απαιτώντας λύτρα για το ξεκλείδωμα.



Το Pornhub, φυσικά και έχει επίσημο app. Αυτό όμως, δεν είναι διαθέσιμο στο Play Store (εξαιτίας της πολιτικής της Google σχετικά με το πορνογραφικό περιεχόμενο) με αποτέλεσμα οι χρήστες που ενδιαφέρονται να μπαίνουν σε ανεπίσημα app stores που τους αφήνουν εκτεθειμένους. Έτσι, η «δουλειά» γίνεται πιο εύκολη για τους hackers.

Κατά την εκκίνηση της η fake εφαρμογή αντί να δείξει βίντεο, εμφανίζει στο χρήστη μήνυμα «Έλεγχου για ιούς». Αν αυτός επιλέξει OK, το ψεύτικο AV που είναι φτιαγμένο να μοιάζει με το Avast, εγκαθιστά αυτομάτως τον ιό (1η φωτογραφία). Είναι ένα ransomware, που κλειδώνει τη συσκευή και ζητά 100$ σε Bitcoin για το ξεκλείδωμα.



Για ransomware που κλειδώνουν απλά την οθόνη, όπως αυτή το fake Pornhub app, συνιστάται η εκκίνηση του Android σας σε ασφαλή λειτουργία και η κατάργηση της εγκατάστασης του.

Ο αριθμός ανίχνευσης ransomware στα Android, έχει αυξηθεί τα τελευταία 2 χρόνια πάνω από 50%, με τη μεγαλύτερη αύξηση να παρατηρείτε στο πρώτο εξάμηνο του περασμένου έτους.



Για να είστε ασφαλείς από τέτοιες ransomware επιθέσεις 1) αποφύγετε το κατέβασμα εφαρμογών τρίτων από άγνωστες πηγές, 2) γενικά, αποφύγετε τη λήψη πορνό Android app, 3) εγκαταστήστε και κρατήστε το ενημερωμένο ένα app ασφαλείας και 4) διατηρείστε ένα, τουλάχιστον, αντίγραφο ασφαλείας όλων των σημαντικών δεδομένων σας.