Φιλοσκοπιανή Μη Κυβερνητική Οργάνωση Ιδρύθηκε στις Σέρρες

Φιλοσκοπιανή-ΜΚΟ-στις-Σέρρες
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις Ελλάδας - Σκοπίων βρίσκονται σε εξέλιξη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων καταγγέλλει πως η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Αδελφότητα Ντόπιων Σερραίων ΚΥΡΙΛΛΟΣ ΚΑΙ ΜΕΘΟΔΙΟΣ υποστηρίζει, ουσιαστικά, πως οι γηγενείς Μακεδόνες στις Σέρρες δεν είναι Έλληνες αλλά Σκοπιανοί, της υποτιθέμενης μειονότητας «μακεντόνετς».

Σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΠΣΜ, η συγκεκριμένη οργάνωση υποστηρίζει πως οι γηγενείς Μακεδόνες στις Σέρρες, όπως επίσης και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, δεν είναι Έλληνες αλλά Σκοπιανοί, μέλη της υποτιθέμενης μειονότητας "μακεντόνετς" που όπως υποστηρίζουν προκλητικά Σκοπιανοί εθνικιστές «καταπιέζονται» από τις ελληνικές Αρχές.

Βέβαια, στους καταστατικούς σκοπούς της «Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων», μιλούν (αόριστα) για "Συστηματική καταγραφή της πολιτιστικής κληρονομιάς των Σερρών, με τη διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων, της ντόπιας γλώσσας, των εθίμων και παραδόσεων" καθώς και για την "καταγραφή βιογραφιών χαρακτηριστικών προσωπικοτήτων", προκειμένου να εξασφαλίσουν την άδεια του Πρωτοδικείου Σερρών, αλλά μία και μόνο ανάγνωση της εφημερίδας «ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ» που εκδίδει η ΜΚΟ, είναι αρκετή για να αντιληφθεί κανείς τα ύποπτα παιχνίδια που επιχειρεί να παίξει.


Η ανακοίνωση της ΠΟΠΣΜ, που σκοπεύει να κινηθεί νομικά κατά της φιλοσκοπιανής οργάνωσης, αναφέρει:

"Σε όλα τα φύλλα υποστηρίζεται, με ιδιαίτερο σθένος, η ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και μειονότητας τόσο στην περιοχή των Σερρών, όσο και στη λοιπή Μακεδονία. Αυτή τη Γλώσσα που με μεγάλη προσοχή απέφυγαν να χαρακτηρίσουν ως «μακεδονική» στο καταστατικό τους, θέλουν να καταγράψουν, να διατηρήσουν και να διαδώσουν στους Σερραίους εντόπιους και όχι μόνο. Αν την χαρακτήριζαν ως «μακεδονική» κι όχι ως «ντόπια» Γλώσσα (όπως αναγράφεται στο καταστατικό τους) είναι βέβαιο ότι κανένα δικαστήριο δεν θα ενέκρινε την ίδρυση αυτού του Συλλόγου, καθώς η επίσημη θέση της Ελληνικής Πολιτείας είναι ότι δεν υπάρχει «μακεδονική» Γλώσσα (ούτε εθνότητα, ούτε μειονότητα εντός Ελλάδος)"

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά  το θόρυβο που έχει προκληθεί, κάποια από τα ιδρυτικά μέλη της "Αδελφότητας Ντόπιων Σερραίων" έσπευσαν να ζητήσουν τη διαγραφή τους.

Ιδρυτικό μέλος της ΜΚΟ και εκδότης της φιλοσκοπιανής εφημερίδας, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΠΟΠΣΜ, είναι ο πολιτικός μηχανικός Ιωάννης Πούνιος από την Ηράκλεια Σερρών, ο οποίος το 2016  στη διάρκεια Συμποσίου Μακεδονικής Παράδοσης & Ιστορίας στις Σέρρες, σχολίασε δημόσια πως: "Και τα περιστέρια γνωρίζουν ότι εμείς οι ντόπιοι έχουμε σλαβική καταγωγή",  προκαλώντας την έντονη αντίδραση των παρευρισκομένων.

Αίσθηση προκαλεί και το γεγονός, πως στις σελίδες της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ», ο εκδότης της δημοσιεύει απόρρητα έγγραφα της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, με τα οποία επιχειρεί να αποδείξει την ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» μειονότητας στην Ελλάδα.

Ο ίδιος γράφει: "Εάν συνεχισθεί η αντιπαράθεση θα υποχρεωθούμε να δημοσιεύσουμε και άλλα (έγγραφα της ΕΥΠ), το ίδιο αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία για ύπαρξη Μακεδονικής Μειονότητας, Γλώσσας και Έθνους".

Η περίοδος που επιλέχθηκε να συσταθεί η εν λόγω φιλοσκοπιανή οργάνωση, δεν είναι άσχετη και με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη ανάμεσα σε Αθήνα και Σκόπια. O κύριος Πούνιος υπήρξε στο παρελθόν στέλεχος του φιλοοσκοπιανού κόμματος Ουράνιο Τόξο και τακτικός αρθρογράφος του περιοδικού ΝΟVA ZORA που προπαγανδίζει ευθέως για ύπαρξη μειονότητας "μακεντόνετς" στην Ελλάδα.

Συντασσόμενος με τους ακραίους εθνικιστές Σκοπιανούς που ζητούν να διακοπούν οι συνομιλίες με την Ελλάδα, γράφει προκλητικά ο εκδότης Ιωάννης Πούνιος: "Το όνομα (της Μακεδονίας) πρέπει να το χαρίσουμε με ευχαρίστηση, ας μην είμαστε μικρόψυχοι και γραικύλοι".

Είναι πρώτη φορά που οι φιλοσκοπιανοί επιχειρούν «επίδειξη δύναμης» στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και ειδικά στις Σέρρες, που οι μάχες των γηγενών Μακεδόνων, στις αρχές του 20ού αιώνα, υπήρξαν καθοριστικές για την έκβαση του Μακεδονικού Αγώνα.

Η εν λόγω ΜΚΟ έχει την έδρα της στην Ηράκλεια Σερρών. Μία κωμόπολη, τεσσάρων χιλιάδων κατοίκων (περίπου), πατρίδα του Μακεδονομάχου Στέργιου Βλάχβεη, ο οποίος υπήρξε και πρώτος δήμαρχος της πόλης, μετά την απελευθέρωση και την ενσωμάτωσή της στον Εθνικό κορμό της Ελλάδας.
               

ΜΚΟ στις Σέρρες υποστηρίζει την ύπαρξη ύπαρξη δήθεν «μακεδονικής» γλώσσας, εθνότητας και μειονότητας